- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Fyzioterapeutka mi řekla, že nejvíce vapníku ma mák, ryby a podobně.
http://www.bizy-bee.com/holky/zdravi/55-hrozi-vam-osteoporoza
je tam i test, jehoz zodpovezenim si muzete odpovedet na otazku, zda hrozi osteoporoza i vam.
Jeste jsem v clanku trosku postradal ze lamani krcku je problem hlavne zemi kde se konzumuje mleko a mlecne vyrobky. V zemich kde se mlecne vyrobky nekonzumuji tento problem prakticky neznaji. Otazka je jestli je to jejich stravou bohatou na vapnik z jinych nez mlecnych potravin nobo tim ze se vic hejbou ;)
Presne tak. Problematika mlieka je zlozitejsia - vyuzitelnost mineralov z mlieka vyrazne zavisi na forme, v akej je konzumovane. Vyuzitelnost klesa priblizne v nasledovnom poradi (kvasene mlieko, mlieko priamo od kravy - nepasterizovane, tepelne upravene, trvanlive).
Kazdopadne kazdodenna konzumacia mlieka v skutocnosti riziko osteoporozy zvysuje - existuju o tom aj moderne studije.
Dalej je toto riziko navysovane stravou bohatou na bielkoviny a sacharozu. Dolezity je samozrejme aj pohyb a dostatocny pobyt na slnku (vitamin D).
V krajinach kde ludia nepiju mlieko (ak, tak len kvasene); a konzumuju minimum masa (resp. z masa konzumuju takmer vylucne len ryby) a maju stravu bohatu na zeleninu, sa osteoporoza vyskytuje v minimalnej miere (a ak , tak len ako dosledok ineho ochorenia).
Z epidemiologického hlediska bude zajímavé sledovat, jak si za 30-40 let povede generace dnešních teenagerů, z nichž mnozí už znají jen cestu do školy a zpět a pak od PC do kuchyně a na záchod a zpět. Význam aktivního pohybu ve věku, kdy se utváří kostní hmota je tragicky málo diskutován a zdůrazňován.
No, to už bude přecinky léčba genama a nic nebude problém, né? nebo by aspoň jeden nabyl toho dojmu z titulků v novinách.
Mě dojaly ty deriváty zkyslého mléka. Je hezké, že už se redaktoři probudili a zjistili, že někdo nesnese laktózu, ale měli by se doprobudit a zjistili by, že laktózu obsahujou i různé sýry atp., nkde jsem měla tabulku. A já třeba kogurt nebo měkký sýr nesnesu, páč bakterie nesežraly všechen mléčný cukr.... a nejsem jediná, jsou i tací, co nemůžu vysloveně tvrdé, dloho zrající sýry, kde je laktózy skoro nic.