- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Problém je v tom, že z potravin se cestou žaludkem, tenkým a tlustým střevem vstřebává podstatná část chemikálií. Ze zubní pasty, kterou nejíme, jen to, co se stačí resorbovat v ústech. Chemikálie v zažívacím traktu nepůsobí jen tím, že se vstřebávají ale i pouhým kontaktem.Znám jednoho lékaře, který si 35 let nečistí zuby. Má je skvělé, netrpí obnažováním krčků a čistí si je některými druhy ovoce.I to je
dobrý nápad, nečistit si zuby..
Většina dětí zubní pastu jí. Zároveň po vypláchnutí dutiny stále zůstávají v ústech chemikálie (tak krásně svěží dech), které následně polykáme se slinami. Zrovna u té zubní pasty jde především jen a pouze o chemii, takže i tak člověk dostane, během dvou čištění zubů denně, do těla více chemie, než z potravy za několik dní.
Během průměrného života člověk sní zhruba 60 tun nejrůznějších potravin. Z toho je 5metráků chemických látek
včetně éček.Je nepochybné,že průnik
chemie do potravního řetězce má vliv na zdravotní stav. Je to ale problematika na větší výkladnež umožňuje tato diskuze.
To není ani jedno procento, takže co se týká potravy, tak je to v pohodě. Podstatně víc sjarajtů se dostane do těla ze zubní pasty při čištění zubů. Takže, pokud chcete být zdraví, tak si nečistěte zuby
Nechápu, proč bych se měl cpát konzervami, paštikami, "šunkou", instantní potravou, výrobky balenými v ochranné atmosféře, párky a podobně? Je to všechno umělé žrádlo narvané syntetickými vitaminy, éčky, konzervanty až k prasknutí. A že musí dlouho vydržet ležet na pultě? To není můj problém. Je to problém konzumu. Raději se budu snažit jíst co nejvíc čerstvých potravin a snížím tak příjem jedů na minimum... BTW: Zajímavé je, že nikde se neuvádí, že ledviny a játra mají co dělat, aby se těchle sraček zbavily... Tohle je sice pro kočky, ale obecně to platí i pro člověka: http://www.baron.cz/kocka/prirodni-lekarna/clanky/ecka-krmivech-pro-kocky/i-0
Paklize patrite mezi lidi co se zajimaji o to, ktera ecka konzumuji, mam pro Vas zajimavy tip na dstabazi ecek pro mobilni telefony. Jedna se o JAVA aplikaci ktera je zcela zdarma. Vyhoda oproti ruznym databazim na internetu je zrejma - mobil mate vetsinou stale pri ruce, takze si muzete najit informace o eckach treba primo pri nakupovani potravin a ne az doma. Aplikace Vam "rekne" zda muze pridatna latka vyvolat alergicke reakce, muze byt z GMO zdroju nebo zda se jedna o zivocisny produkt (dulezite hlavne pro vegany). Aplikaci najdete na webu ecka.dotek.cz
Je zde k doispozici jak ceska tak anglicka jaz. verze.
nechápu proč bych měl jíst jakékoliv výrobky chemického průmyslu. Lidstvo existuje nějaké 4 miliony let a předtím pár miliard let jeho předci, a za celou tu dobu žádné výrobky chemického průmyslu do sebe neládovali. To přišlo až v posledních 50 letech. Nechápu proč bych měl jíst
a) chemikálie, aby jídlo lépe vypadalo - chci aby vypadalo tak jak má vypadat potravina
b) chemikálie, aby jídlo déle vydrželo - chci aby potravina byla čerstvá
c) chemikálie, aby jídlo lépe chutnalo - chci aby potravina chutnala tak jak má
ano - jsem ochoten si za takovou potravinu připlatit a ano, jsem ochoten takovou potravinu rychleji spotřebovat, častěji nakupovat. Ale musíte mi umožnit ji sehnat! Za poslední 2.5 roku (od narození dítěte) kdy sleduji složení potravin se mi výběr v obchodě smrsknul tak na maximálně 5 % výrobků. A prostě jogurt (mléko zpracované bakteriemi rodu Lactobacilus) může mít v sobě několik éček, jak je vidět u minimálně 50 % výrobků.
nezapomeň, že i léky nebo alkohol jsou produkty chemického průmyslu...jinak lidstvo se od nepaměti snažilo zajistit, aby potraviny vydržely co nejdéle v použitelném stavu...takže se sušilo, nasolovalo či udilo...ono i takové zavařování potravin nebo třeba příprava nedělního obědu je chemický proces
Mne vzdycky pobavi tihle stezovaci, co nesnesou predstavu, ze maji v jidle nejakou tu kyselinu askorbovou, ale neodradi je to od dalsiho nakupu burtu z obchodaku. Tak si kupujte jen cerstve ryby a zeleninu, pripadne brambory. Do takovychto produktu preci nikdo nic nepridava. A je to. :o)
Pominu-li težké kovy, tak u "blio" produkce je násobně větší pravděpodobnost kontaminace mykotoxiny a aflatoxiny, což jsou látky daleko horší než drtivá většina Éček - karcinogenita a teratogenita zaručena. A nedělám si iluze o našich biozemědělcích, taky chtějí vydělat
To máte marný, s postupně upadající úrovní vzdělání, zejména v technických oborech, je některým prakticky nemožné vysvětlit, že např. E330 je kyselina citronová, kterou si skoro každej ráno mačká do čaje nebo ji babička dává do tý úžasný zcela přírodní jahodový marmelády. Že i když ten jogurt je přibarvenej E162, což je extrakt z červené řepy, tak to asi jedovatý nebude. (možná nerozumí tomu slovu extrakt) Pořád ty humanitně polovzdělaný plevy budou opakovat svoji mantru a šířit imbecilní hoaxy. viz. kolega Jiří podemnou
Tento článek mi připadá, jako by byl zaplacen potravinářským průmyslem. Některá éčka sice mohou být mírně příznivá, ale tvrdit to o konzervatech je trochu "silné kafe". A bez éček to určitě jde: například naši zmrzlináři cpou do zmrzlin různé emulgátory a konzervanty, v Rakousku většina cukráren zaručuje zmrzliny jen z přírodních látek. A i kdyby éčka nebyla škodlivá, tak určitě znamenají, že jde o nekvalitní náhražku: místo vajíček emulgátory, místo ovoce barviva a umělá aromata, místo čerstvých potravin konzervanty... Copak si někdo dobrovolně přisypává éčka do domácího nedělního oběda, jak to dělá náš průmysl?