Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Miluju kávu, i když presso mi nechutná, říká nejlepší česká baristka

V kavárně a galerii U Zlatého korálku v Jílovém u Prahy dostanete zaručeně dobrou kávu. Bude totiž z rukou mistryně v oboru, baristky Petry Veselé. FOTOGALERIE

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

petr

presso?

Slovo "presso", použité v článku, znamená italsky "blízko" - něco jako anglicky "close". Tomu, co autorka myslela, se říká "espresso".

0/0
12.2.2008 16:28

Cynicka

Kupuji jen zasadne Arabiku

Pit Robustu je za trest. Robusta je levna, ale je to jako kupovat caj Jemca versus Ceylon tea.

0/0
11.2.2008 20:53

Dasa

Re: Kupuji jen zasadne Arabiku

presne tak, robusta ani tak nevoni,Ceylon a podobne vubec nekupuji,ba uz ani ovocne,protoze to je jen barvna oskliva voda.

Uzasn je napr. sypany cas s jasminovym kvetem

0/0
12.2.2008 15:00

jarda

ad diskuze o kave

tem co tady tak horecne diskutuji o kvalite kavy a rozdilech arabicy a robusty: 1. to ze je robusta stale popularni je dano historicky jeji nizkou cenou a oblibou v Italii...2. robusta se pridava do smesi velkych producentu, protoze maskuje svou hustou cremou starou, necerstvou kavu...(proc ale pit starou, hnusnou kavu kdyz muzete koupit cerstvou ze?:)...3. 99% svetovych baristu nepouziva na soutezich robustu (promin Franto R.:) 4. vyborne Robusty existuji (monzumove Indie), ale jelikoz soucasny trend v espressu jsou jednodruhove kavy, pouzivaji se cim dal tim mene 5.  crema a kofein nejsou  jedinym smyslem espressa!vse je preci o chuti a tu robusta proste jedinecnou nema...

0/0
11.2.2008 20:21

Pavlik

Re: ad diskuze o kave

Jardo hezky jsi to vysvetlil,to bude mit Anna radost :o)

0/0
11.2.2008 21:27

paolo

ať si kdo chce co chce říká

modrá Lavazza je modrá Lavazza...

0/0
11.2.2008 16:26

Pavlik

Re: ať si kdo chce co chce říká

modrá lavazza je kyselá (většinou)stará italská káva, kterou jsem jednou "přežil" a vícekrát nehodlám zkoušet..... vyjímka, která potvrzuje pravidlo " modrá je dobrá" :-)

0/0
11.2.2008 16:38

nonick

Re: Re: ať si kdo chce co chce říká

;-D ;-D ...kyselá stará italská káva? ;-D Tak to by Tě v Itálii hnali svinským krokem! ;-D ;-D Viva Lavazza nebo Bristot!

0/0
12.2.2008 19:11

Pavlik

Re: Re: Re: ať si kdo chce co chce říká

Nehnali, ja tam jezdim a poměrně často,,, Lavazzu, Bristot atd tam nenajdes protože italové davaj prednost mistním kávam pred velkými značkami.. tu tam pijou jen turisti... když ji najdou ... a sem se dostane ta káva tak pul roku ,,, čili proto to jsou stary sragory... a jeste k tomu ani neučí obsluhu jak ji spravne servirovat ,, proto tady vetšinou dostaneš blbý kafe blbe připravený a blbe servírovany,,, tot k té modré kyseline muj osobni nazor,,,,

0/0
12.2.2008 21:23

paolo

Re: Re: Re: Re: ať si kdo chce co chce říká

sorry, ale ač ji piji veeelmi často, nikdy jsem ji neměl kyselou, opravdu ani jednou. A teď už se těším na Trombettu, to je taky mńamka:-)

0/0
13.2.2008 21:57

belgian chocolate

nejlepší káva je z Monte Café

ta dáma je sice sympatická, ale ani ona z Nescafe neudělá zázrak

0/0
11.2.2008 15:07

Josef

Re: nejlepší káva je z Monte Café

Hele, Cokolado, od kdy se v Belgii mluvi anglicky ?? Prepis si ten tvuj Nick na " un chocolat belge " ! Je to asi jako ja bych se nazyval "ein tschechiche bier" !!

0/0
11.2.2008 20:14

AKSAMIT

No tak k baristce,

ktera se do piti kavy musela nutit,bych teda duveru nemel.....8-o

0/0
11.2.2008 14:04

vymrzovac

jakou kávu považují znalci za nejlepší?.......

......doteď jsem si myslel,že znalci nekoupí kávu,jestliže na ní není napsáno,že je to 100%arabica.......odteď si začnu myslet,že stačí jakékoliv prodávané sra č ky "dobře" přecedit

0/0
11.2.2008 12:34

Girra

Re: jakou kávu považují znalci za nejlepší?.......

Mno mnoho baristů si vytváří vlastní směsi, kde je zastoupená jak arabica, tak robusta. Arabica je světlejší, tak přimíchají robustu, aby káva měla trochu odlišnou chuť a tmavší pěnu. To, že je nejlepší jen 100% arabica a nic jiného, je mýtus. Arabica je sice mnohem kvalitnější jak robusta, ale některé vlastnosti robusty jí zase chybějí.

0/0
11.2.2008 13:03

xpavel

Re: Re: jakou kávu považují znalci za nejlepší?.......

no prave si rekl(a) dalsi mytus--- ze arabica je mnohem kvalitnejsi nez robusta... to je samozrejme nesmysl... robusta ma jine kvality nez arabica, proste se lisi profilem chuti...... robusta muze byt stejne tak kvalitni jako arabica (mereno "umeleckym" dojmem"), horsi ale i lepsi.. coz plati samozrejme  "vice versa".... Robusta byva horci, arabica kyselejsi, potazmo "stavnatejsi"... obecne receno, to je asi hlavni rozdil (neresim zde stupen prazeni ale prirozeny chutovy profil bobu robusty a arabiky)

0/0
11.2.2008 13:09

Pavlik

Re: Re: Re: jakou kávu považují znalci za nejlepší?.......

to je absolutní kravina.. 100% arabica neni mýtus ... robusta se z arabikou neda srovnavat ... myslím KVALIITNI arabiku... protože bohužel nekdy lze narazit na sklizen která se opravdu nepovedla... ale porovnávat třeba 100% arabicu odrůdu Bourbon třeba z robustou z indie či vietnamu ( nejvetsi producenti ) je jako porovnávat porche s trabantem

0/0
11.2.2008 13:40

xpavel

Re: Re: Re: Re: jakou kávu považují znalci za nejlepší?.......

100% arabica mytus neni, to ostatni ano... sorry....

0/0
12.2.2008 11:30

Josef

Re: Re: jakou kávu považují znalci za nejlepší?.......

Girro, mas pravdu, ze vetsina prodavanych kav jsou smesi. Robusty, to jsou africka zrna, ktera tam rostou na divoko. Do smesi se pridavaji zvlaste kvuli jejich silnemu aroma. Arabiky jsou zas prevazne jihoamericke a jsou opravdu kvalitnejsi. Ja kdyz hledam lacinejsi kafe, tak dbam na to, aby to byla Arabika. Lidi, nespolehejte pri vyberu na aroma, budete zklamani! Nejvetsi vyuziti nachazi Robusta prave u vyrobcu instant kafe (Neskafe). V tom clanku jsem nepochopil, jak mohou mluvit o 30 vt., kdyz jde o expresso??  To jsou prece jen 3 vt. horke vody pod tlakem !

0/0
11.2.2008 20:03

Pavlik

Re: Re: Re: jakou kávu považují znalci za nejlepší?.......

promin Josef ale ty jsi trouba kterej videl kávu naposled z vlaku kdyz jsi jel přes vysočany

0/0
11.2.2008 21:25

xpavel

Re: Re: Re: jakou kávu považují znalci za nejlepší?.......

kdyz uz Nescafe... Nescafe ma z instantnich kav nejmensi podil robusty... Espresso je 100% arabica, Gold tak z 90%...

0/0
12.2.2008 11:32

nonick

Re: jakou kávu považují znalci za nejlepší?.......

...nejde zdaleka jen o 100% arabica, ale o způsob a dobu pražení - např. všechny německé kávy mají "nakyslou" chuť - včetně značky Davidoff...

0/0
11.2.2008 13:05

xpavel

Re: Re: jakou kávu považují znalci za nejlepší?.......

pro prumyslove typy kav (Davidoff, Nescafe a jine) plati skutecne, ze chut hodne zavisi na stupni prazeni.... ona kyselost ale primarne pochazi od arabiky...stupen prazeni pak primarne ovlivnuje jemnost popr. hrubost chuti (nevim jak to lip nazvat:-)

0/0
11.2.2008 13:11

xpavel

Re: Re: Re: jakou kávu považují znalci za nejlepší?.......

no i kdyz ono to asi takhle zobecnit uplne nejde... ona ta vyroba je docela veda... skombinovat pomer arabiky a robusty se stupnem prazeni...

0/0
11.2.2008 13:12

Janimami

Nechápu podstatu diskuze

Já miluju dobrou kávu :-)  a článek se mi líbil. Slečna je milá. A co je komu po jejím úvěru, to už mi hlava vůbec nebere.

0/0
11.2.2008 11:51

caffé

Re: Nechápu podstatu diskuze

hned jsem dostal chuť na kafe a jdu si dát horký voňavý šálek ;-) souhlas, je tu spousta "chytráků", kteří - dle mého názoru - také nedovedou zkousnout, že je nějaká mladá holka dobrá ve vaření kafe ;-D

0/0
11.2.2008 15:26

pbt

Re: Nechápu podstatu diskuze

o úvěr se starám proto, že vím, jak je těžké nějaký získat, zvlášť pro začínající podnikatelku. Mně prostě ve všech těch článcích vadí, jak píšou jenom to růžové a jak se všem podnikatelům dobře daří, ale jak trnitá cesta vede k tomu úspěchu, to už nikdo nenapíše. Slečny si velmi vážím za to co dokázala a také za to, že v tom chce být dobrá.

0/0
12.2.2008 10:26

Brainwashington

Trochu o skutečne kávě ...

... které chutná jako pravá Itáliewww.caffelastoria.cz, ale v Jihočesku.

0/0
11.2.2008 11:46

CAFFE la STORIA

Re: Trochu o skutečne kávě ...

Díky za pochvalu !

D. CAFFE la STORIA

0/0
12.3.2008 22:29

johny

je libo presso, nebo gnoči ?

Presso . Chachacha ;-D;-D

Je to to same, jako kdyz  si 80  procent lidi u nas objedna Italské gnoči...... ;-D

. ;-D

0/0
11.2.2008 11:35

pbt

trocha z praxe

mě by spíš zajímalo, jak slečna dostala úvěr a jestli neměla problém najít a zaplatit odpovědného zástupce :-)

0/0
11.2.2008 10:55

Re: trocha z praxe

Úvěr má její matka.

0/0
11.2.2008 11:15

toffo

jeďte se tam podívat

Zlatý korálek je krásné místo, v létě tam jezdíme na kole, pochutnáme si na  kávičce, zmrzlině a tříšti, prohlédneme korálky a  keramiku, nakoupíme  drobnůstky  a  člověka to potěší, je tam milo a intimně

0/0
11.2.2008 10:26

oId fashioned Vince III..

"kapučýno Monroeová-Cherová"

;-D

_

:-©:-©:-©

0/0
11.2.2008 10:22

Girra

Trocha osvěty

Tak já vám sem vnesu trošku osvěty, neboť jsem byla tomu rozhovoru přítomna :-) Zaprvé není chybou Petry, ale autorky, že píše "presso" a "kapučíno". Také mi z toho vstávají vlasy hrůzou. No a kapsle z Nespressa proto, že Petra v Nespressu pracuje, protože je jeho tváří pro rok 2008. Takže tak nějak...

0/0
11.2.2008 9:44

nonick

Re: Trocha osvěty

Pracuje v nespressu? No tak to je pak jasný, proč jí presso nechutná! ;-D

0/0
11.2.2008 10:03

Giuseppe

Re: Re: Trocha osvěty

Co se ti nezda na Nespresso kave? Pokud vim, tak v nezavislym testu Stifftung Warentest z Nemecka krute rozdrtila kvalita kavy z Nespresso kavovaru vsechny full-automaty na kterych tam testujou Illy... A Slecna Baristka umi kouzlit v Parizsky latte.art jedna radost :-)

0/0
11.2.2008 16:44

jimmy

Re: Trocha osvěty

Ale je to jeji chyba.Mela autorku predem vyslovne upozornit, aby se v jejim clanku neobjevila slava jako presso, nebo nedejboze piccollo... hazi ji to jednoho pytle se zdejsi kutlurou piti kavy.

0/0
11.2.2008 11:19

Girra

Re: Re: Trocha osvěty

Pravda. Na druhou stranu, když jsem novinář a chci psát o kávě, tak by možná byla vhodná nějaká příprava, zjistit si, jak se co píše :-)

0/0
11.2.2008 11:32

jimmy

Re: Re: Re: Trocha osvěty

To urcite. Na prvni dojem u me jinak zrejme nezpochybnitelne umeni baristky Vesele naprosto degradovala. Novinari umeji pomahat...

0/0
11.2.2008 11:46

gagaryn

***

kafe nepiju, protože v připáleným jsou rakovinotvorné látky.

0/0
11.2.2008 9:39

kofiman

O kave

O kave je toho docela dost tady.. http://www.profesorkiwi.cz/clanky/napoje-a-bar

0/0
11.2.2008 9:37

nonick

Nechutná jí presso?

Se nedivim - ve Francii je to točené pivo...;-D

0/0
11.2.2008 8:51

karlos

baristka

Nějak mi vrtá hlavou, co je to baristka... není náhodou barmanka?

0/0
11.2.2008 8:24

hermína

Re: baristka

vyštudovaná (vyškolená) přípravovačka kávy

0/0
11.2.2008 8:41

Brainwashington

A, jaké to bylo vlastně kafe ?

Cikorka ?? :-/ Nebo vůbec nezáleží na značce ...

0/0
11.2.2008 7:55

Doktor69

Zajímavý článek...

...jenom mi vrtá hlavou co tam dělají ty kapsle od Nespressa...?

0/0
11.2.2008 7:47

xpavel

Re: Zajímavý článek...

no a? je to kava? je... je to prazena kava je? je instantni, neni... tak o co go:-)

0/0
11.2.2008 13:13

Meg

Fandim

Fandim dobre kave a i teto slecne. At se jdou vycpat mocuvky a la starbucks.

0/0
11.2.2008 0:53

Michal

Re: Fandim

Idiote... ty si espresso u Starbucks nikdy nepil, že jo. Akorat maš spoustu keců.

0/0
11.2.2008 9:05







mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.