Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dietní jídelníček: Recepty na třetí lednový týden

  0:24aktualizováno  24. ledna 0:06
Na některých jídlech si nejen pochutnáte, ale hlavně po nich nepřiberete. Přinášíme třetí sadu receptů na dietní pokrmy.

Salát z červené řepy. | foto: Isifa

jídelníček na celý týden

Neděle: Salát z červené řepy

Příprava: 60 minut

Pro 4 osoby

* 600 g červené řepy
* 2 mrkve
* 1 bio pomeranč
* 2 lžíce vinného octu (nejlépe z červeného vína)
* 4 lžíce řepkového oleje
* sůl
* 1 lžička medu
* trocha petržele na ozdobu

1. Řepu omyjeme a asi 40 minut vaříme, poté ji zchladíme pod vodou, oloupeme a necháme ještě vystydnout. Mrkve očistíme a jak řepu, tak mrkve nastrouháme na hrubo.
2. Šťávu vymačkanou z pomeranče, ocet, olej a med pořádně promícháme a vzniklou zálivkou zalijeme nastrouhanou zeleninu. Osolíme a ozdobíme petrželkou.

Sobota: Bylinková frittata

Bylinková frittata.Příprava: 20 minut

Pro 1 osobu

* 1 lžíce olivového oleje
* 2 jarní cibulky
* 2 vejce
* trochu minerálky
* 1 svazek směsi bylinek (pažitka, petržel, kopr, koriandr...)
* 50 g kozího sýru
* mořská sůl
* pepř

1. Vajíčka rozmícháme s minerálkou. Bylinky opláchneme,osušíme a nakrájíme na jemno.
2. Jarní cibulky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Rozpálíme si na pánvi olej, zpěníme na něm cibulku, přidáme bylinky, rozprostřeme je rovnoměrně po povrchu pánve a zalijeme rozmíchanými vajíčky. Na plátky nakrájený sýr rozložíme navrch, osolíme, opepříme a přikryté asi 3 až 4 minuty pečeme, dokud se sýr nerozpeče. Rozdělíme na porce a servírujeme.

Pátek: Cottage sýr s hruškou

Cottage sýr s hruškou.Příprava: 20 minut

Pro 4 osoby

* 800 g cottage sýru (20%)
* 4 lžíce medu
* 2 pomeranče
* 1 hruška
* případně lístky máty

Z pomerančů vymačkáme šťávu a tu spolu s medem krátce povaříme. Hrušku omyjeme, rozčtvrtíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Cottage sýr rozdělíme do misek, zalijeme vlažným pomerančovým sirupem, nahoru rozložíme plátky hrušky. Ozdobíme mátovými lístky.

Čtvrtek: Pečené brambory se sýrem

Pecené brambory se sýrem.Příprava: 45 minut

Pro 2 osoby

* 500 g menších brambor vhodných na pečení
* sůl
* 1/2 svazku jarní cibulky
* 1 lžíce slunečnicového oleje
* pepř
* 100 g čedaru
* 2 lžíce másla

1. Brambory omyjeme a podle potřeby pořádně okartáčujeme. V osolené vodě asi 15 až 20 minut vaříme, slijeme a necháme okapat.
2. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka. V pánvi rozpálíme lžíci másla a cibulku na něm asi 5 minut podusíme. Dochutíme solí a pepřem a necháme trochu vystydnout.
3. Brambory rozpůlíme a malou lžičkou trochu vydlabeme, do jamky rozdělíme cibulku a zasypeme nastrouhaným sýrem.
4. Brambory položíme na vymazaný pekáč. Zbylé máslo nahrubo nastrouháme a posypeme jím brambory. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme asi 10 minut.

Středa: Uzená makrela s bramborovým salátem

Uzená makrela s bramborovým salátem.Příprava: 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg salátových brambor
* sůl
* 60 ml teplého zeleninového vývaru
* 1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
* 2 lžíce pokrájené pažitky
* 2 lžíce nasekaného kopru
* 4 ředkvičky
* 200 g uzené makrely

1. Brambory důkladně omyjeme, v osolené vodě uvaříme. Poté slijeme, chvíli necháme odpočinout, ještě horké je oloupeme a nakrájíme na plátky.
2. Vývar smícháme s křenem, osolíme, přidáme do něj bylinky a nalijeme na brambory. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme k bramborám a celý salát promícháme.
3. Na talíře naaranžujeme hotový salát a k němu položíme uzenou rybu.

Úterý: Míchaný salát s krůtím masem

Míchaný salát s krůtím masemPříprava: 25 minut

Pro 4 osoby

* 1 svazek rukoly
* 200 g různých druhů salátu
* 2 lžíce balsamicového octa
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 lžička dijonské hořčice
* 1 lžička javorového sirupu
* 4 krůtí řízky
* 2 lžíce slunečnicového oleje
* 4 lžíce olivového oleje
* 1 balíček řeřichy
* sůl
* pepř

1. Saláty omyjeme, osušíme, natrháme na kousky a vložíme do mísy. Ocet smícháme s citronovou šťávou, solí, pepřem, hořčicí a javorovým sirupem a přidáme olivový olej. Pořádně promícháme a zálivku spojíme se salátem. Řeřichu omyjeme, necháme okapat a nakrájíme.
2. Krůtí maso na rozpáleném oleji zprudka osmahneme - z každé strany asi 4 minuty. Osolíme, opepříme a nakrájíme na proužky. Salát rozložíme na čtyři talíře, zasypeme řeřichou a naaranžujeme na něj maso.

Pondělí: Paella s paprikou, hráškem a tofu

Paella s paprikou, hráškem a tofu.Příprava: 50 minut

Pro 4 osoby

* 1 červená paprika
* 1 zelená paprika
* 1 pórek
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 3 lžíce olivového oleje
* 200 g rýže vhodné na rizoto (např. Arborio)
* 500 ml zeleninového vývaru
* sůl
* pepř
* 1 špetka šafránu
* 2 rajčata
* 50 g hrášku (sterilovaného)
* 10 černých oliv
* 200 g uzeného tofu
* 2 lžíce nasekané petržele
* 1 bio citron

1. Papriky rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Pórek nakrájíme na kolečka, cibuli a česnek najemno.

2. Ve velké pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a cibuli s česnekem na něm necháme zesklovatět. Přidáme papriku, pórek a rýži a pár minut dusíme. Do pánve nalijeme vývar, přidáme šafrán, osolíme, opepříme a pod pokličkou vaříme asi 10 minut.

3. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pak je spolu s hráškem a olivami přimícháme do pánve a vaříme dalších 10 minut.

4. Tofu nakrájíme na kostičky a na zbylém oleji asi 3 minuty opékáme. Poté jej vmícháme do rýže se zeleninou, dochutíme, zasypeme petrželí, přiklopíme a necháme asi 5 minut odpočívat, aby se spojily chutě. Servírujeme s rozkrojeným citronem.





Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.