Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dietní jídelníček: Recepty na první lednový týden

  13:15aktualizováno  13:15
K hubnutí patří kromě pohybu i pravidelná a zdravá strava. Přinášíme sedm tipů na dietní jídlo, které může být nejen zdravé, ale také chutné a lákavé na pohled. Nový seriál o hubnutí začal v pondělí 4. ledna.

Zeleninový nákyp. | foto: Isifa

Vzorový jídelníček najdete ZDE

Neděle: Zeleninový nákyp

Příprava: 20 minut + 40 minut pečení

Pro 4 osoby

* 6-8 vajec
* 3 pastiňáky
* 2 mrkve
* 300 g brambor
* 2 lžíce oleje
* 1 lžíce nasekané petržele
* špetka kardamomu
* špetka skořice
* špetka fenyklových semínek
* sůl, pepř

1. Vajíčka rozmícháme s petrželí, osolíme a opepříme. Mrkve a pastniňáky oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Zeleninu necháme v rozpáleném oleji zpěnit a ochutíme kořením.

2. Zeleninu přendáme do formy vymazané olejem a zalijeme rozmíchanými vajíčky. V troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme asi 40 minut.

Sobota: Salát z červené řepy s fetou

Salát z červené řepy s fetou.Příprava: 55 minut

Pro 4 osoby

* 6 červených řep
* 200 g čerstvého špenátu
* 200-250 g sýru feta
* 3 lžíce oleje z pšeničných klíčků (lze nahradit olivovým olejem)
* 5 lžic malinového octa (lze nahradit vinným)
* sůl, bílý pepř
* na špičku nože sypaného bujonu
* na špičku nože nastrouhané citronové kůry
* 2-3 lžíce vody
* 2 lžíce nasekané pažitky

1. Řepu pořádně omyjeme a v lehce osolené vodě ji asi 40 minut vaříme. Slijeme, osušíme a nakrájíme natenko. Vložíme s octem do mísy. Špenát omyjeme, necháme oschnout a přidáme k řepě. Fetu natrháme na malé kousky.

2. Vodu smícháme s olejem, bujónem, citronovou kůrou, přidáme pažitku a směs osolíme a opepříme. Olejový základ vmícháme k řepě a špenátu, řádně promícháme a posypeme kousky fety.

Pátek: Pomerančové carpaccio

Pomerančové carpaccio.Příprava: 10 minut

Pro 1 osobu

* 1 menší nebo půl velkého pomeranče
* 2 lžíce zakysané smetany
* 1 lžíce nesolených pistácií
* 1 lžička medu

1. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kolečka. Ta vyskládáme na talíř, zakápneme zakysanou smetanou, medem a posypeme oříšky.

Čtvrtek: Pečené brambory s bylinkovým tvarohem

Pečené brambory s bylinkovým tvarohem.Příprava: i s pečením 65 minut

Pro 4 osoby

* 8-12 středně velkých polouvařených brambor
* 250g tvarohu
* 2 lžíce creme fraiche nebo zakysané smetany
* pepř a sůl
* 3 lžíce směsi nasekaných bylinek (petržel, bazalka, kopr...)
* pár listů salátu
* 8 malých rajčat

1. Brambory omyjeme, osušíme a zabalené do alobalu vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů, pečeme asi 40-45minut. Mezitím smícháme tvaroh, creme fraiche, sůl, pepř a bylinky a necháme chvíli stát. Salátové listy omyjeme a osušíme. Rajčata rozpůlíme.

2. Hotové brambory vyndáme z fólie a z jedné strany každou křížem nařízneme. Do vytvořené díry vložíme vrchovatou lžíci ochuceného tvarohu.

3. Salátové listy a rajčata dáme do misek a na zeleninu klademe upečenou bramboru. Ještě dochutíme solí a pepřem a podáváme.

Středa: Ostrý salát s hovězím

Ostrý salát s hovězím.Příprava: 10 minut + asi 15 minut dušení

Pro 4 osoby

* 3 bifteky (1 cca 150 g)
* sůl
* pepř
* 4 lžíce oleje
* 6 lžic sojové omáčky
* 6 rajčat (asi 500 g)
* 1 salátová okurka
* 1 červená chilli paprička
* 2 lžíce najemno nakrájených koriandrových lístků
* 1 svazek jarní cibulky
* 2 stroužky česneku
* šťáva ze 2 limetek

1. Bifteky osolíme, opepříme a na lžíci rozpáleného oleje opečeme z každé strany 2-3 minuty, vyndáme a necháme asi minutu odpočívat. Poté je nakrájíme na velmi tenké proužky. Výpek promícháme se sojovou omáčkou, necháme povařit a odstavíme.

2. Rajčata nakrájíme na osminky, okurku omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Papričku zbavíme semínek a nakrájíme najemno. Zeleninu, chilli papričku a maso promícháme v míse.

3. Jarní cibulku nakrájíme na šikmo na kolečka. Česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Sojový základ, limetkovou šťávu a zbytek oleje promícháme a vmícháme do salátu,posypeme koriandrem.

Náš tip

Červené maso lze nahradit kuřecím či krůtím. Vynechat můžete i chilli papričku a místo ní použít červenou kapii.

Úterý: Kuře se zeleninou s jogurtovou omáčkou

Kuře se zeleninou s jogurtovou omáčkou.Příprava: 15 minut + 25 minut pečení

Pro 4 osoby

* 400 g brambor
* 400 g brokolice
* 200 g žampionů
* 1 velké rajče
* 600 g kuřecích prsou
* 2 lžíce kečupu
* 2 lžičky olivového oleje
* sůl
* pepř
* 300 g jogurtu
* 4 lžíce nakrájené pažitky
* 2 lžičky citronové šťávy

1. Brambory oloupeme,omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Brokolici rovněž omyjeme, očistíme a rozdělíme do malých růžiček. Houby očistíme a rozpůlíme. Rajče omyjeme a rozkrájíme na dílky. Kuřecí prsa nakrájíme na osm tenkých špalíčků.

2. Připravíme si 4 kusy alobalu o rozměrech asi 30x20 cm a potřeme jej na lesklé straně olejem. Brambory vložíme vždy do středu alobalu, lehce osolíme,na ně naskládáme kousky masa, brokolici, rajčatové kousky a žampiony, dochutíme solí a pepřem a zakápneme kečupem.

3. Alobal zabalíme, konce srolujeme tak, aby se balíček nerozevíral. V troubě předehřáté na 200 stupňů pečeme asi 25 minut. Jogurt smícháme s pažitkou a citronovou šťávou, osolíme,opepříme a podáváme v extra misce.

Náš tip

Brokolici nahraďte květákem, který na pár minut dáte vařit do páry, aby trochu změkl. Pro pikantnější chuť přidejte do jídla pár kapek chilli omáčky.

Pondělí: Wrap s krůtí šunkou a špenátem

Wrap s krůtí šunkou a špenátemPříprava: 10 minut + 10 minut vaření

Pro 2 osoby

* 6 lžic celozrnné pšeničné mouky
* 100 ml vody
* 1 bílek
* sůl
* pepř
* olivový olej
* 125 g špenátu
* 1 jarní cibulka
* 60 g krůtí šunky
* 2 lžíce čerstvého sýru (lučina, philadelphia)
* 1 lžička citronové šťávy

1. Mouku smícháme s vodou, trochou soli, bílkem a lžičkou olivového oleje a necháme asi 10 minut odpočívat.

2. Špenát omyjeme, očistíme, necháme krátce povařit ve vroucí vodě, slijeme, zprudka ochladíme, osušíme a nakrájíme najemno.

3. Jarní cibulku omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenká kolečka. Krůtí šunku pokrájíme na tenké proužky. Čerstvý sýr promícháme s citronovou šťávou, solí a pepřem.

4. Na nepřilnavé pánvi opečeme dvě palačinky a teplé je uchováváme v troubě nahřáté na 80°. Potřeme je ochuceným čerstvým sýrem a obložíme šunkou, špenátem a jarní cibulkou, srolujeme a servírujeme.





Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

DUMREALIT
Nový obor podnikání - majitel nové pobočky

DUMREALIT
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.