jídelníček na celý týden |
Neděle: Šafránová krupicová kaše
Příprava: 15 minut
Pro 1 osobu
* 250 ml odtučněného mléka
* 3 lžíce krupičky
* 1 lžička cukru krupice
* 1 lžíce sušeného ananasu
* 1 lžíce mandlí
* špetka šafránu
* 1 lžíce másla
Mléko přivedeme k varu, osladíme cukrem, trošku osolíme a za stálého míchání vsypeme krupici. Přibližně 7 minut povaříme. V malém kastrůlku necháme rozpustit máslo a na něm krátce osmažíme šafrán. Kaši nandáme na talíř, doprostřed naaranžujeme šafrán s máslem a posypeme sušeným ananasem a mandlemi.
Sobota: Fazolový hrnec
Pro 4 osoby
* 400 g sterilovaných rajčat
* 400 g uvařených bílých fazolí
* 200 g uvařených červených fazolí
* 200 g zelených fazolek
* 1 cibule
* 1 lžíce oleje
* oregano
* 3 stroužky česneku
* sůl
* pepř
Cibulku nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme rovněž najemno pokrájená rajčata a koření, dusíme asi 20 minut. Poté přidáme všechny fazole a necháme dalších asi 10 minut podusit, vmícháme propasírovaný česnek, dochutíme solí a pepřem a podáváme teplé.
Pátek: Kuře na víně s červenou omáčkou
Příprava: 10 minut + pečení asi 40 minut
Pro 4 osoby
* 1 naporcované kuře
* 1 konzerva loupaných rajčat
* 2 lžíce olivového oleje
* 4 stroužky česneku
* 80 g černých oliv
* 1 sklenice bílého vína
* 1 větvička rozmarýnu
* sůl
* 320 g vařených brambor
Kuře omyjeme, osušíme a ze všech stran prosolíme. Na zahřátém oleji jej ze všech stran osmahneme, poté přidáme nakrájené stroužky česneku, rozpůlené olivy, přelijeme vínem, zvýšíme teplotu a necháme odpařit. Přidáme rozmarýn, loupaná rajčata a necháme omáčku zhoustnout. Snížíme teplotu a pod pokličkou dusíme doměkka 30-40 minut. Podáváme s vařenými bramborami.
Čtvrtek: Cuketový koláč
Pro 6 osob
* 600 g cuket
* 1 cibule
* 250 g mozzarelly
* 30 g parmazánu
* 2 vejce
* 2 hrsti bazalky
* případně 4-6 květů cuket na ozdobu
* pepř a sůl
Na těsto:
* 300 g hladké mouky
* 20 g droždí
* 130 ml mléka
* špetka cukru
* 1 vejce
* 3 lžíce oleje
* špetka soli
1. Omyté cukety nastrouháme na struhadle najemno, promícháme s nadrobno nakrájeným sýrem mozzarella a cibulí, nastrouhaným parmazánem, přidáme vejce, natrhanou bazalku, osolíme a opepříme.
2. Těsto: Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme 4 lžíce mouky, cukr a necháme kvásek půl hodiny vykynout. Do zbytku mouky vyklepneme vejce, osolíme, přidáme olej, kvásek a vypracujeme v hladké těsto. Asi hodinu necháme přikryté vykynout.
3. Vyválené těsto vložíme do formy na pečení o průměru asi 24 centimetrů, dno propícháme vidličkou, vytlačíme těsto do stran a naplníme směsí z cuket a sýrů. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 20 minut, až náplň ztuhne. Aby se povrch nepřipékal, můžeme přikrýt papírem napečení.
Středa: Tvarohové karbanátky
Pro 4 osoby
* 400 g netučného tvarohu
* 2 vejce
* 100 g strouhanky
* 2 cibule
* 5 stroužků česneku
* 1/2 lžičky soli
* 1 lžička grilovacího koření
* olej na smažení
Na zelí:
* 750 g syrového zelí
* olej
* 1/2 lžíce hladké mouky
1. Tvaroh, vejce, cibuli (nadrobno nakrájenou), česnek (prolisovaný) a koření dobře rozmícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou. Vytvarujeme karbanátky, obalíme v trojobalu a smažíme dozlatova. Na ubrousku necháme okapat přebytečný olej.
2. Na drobno nakrájíme cibuli a na oleji osmažíme. Přidáme nakrouhané zelí, osolíme a pod pokličkou dusíme do změknutí. Zaprášíme hladkou moukou a ještě chvíli podusíme.
3. Hotové zelí naložíme na talíř a poklademe tvarohovými karbanátky.
Úterý: Omeleta s fazolkami
Příprava: 10 minut + pečení 6 minut
Pro 1 osobu
* 150 g zelených fazolek
* 100 g cherry rajčátek
* 1 vejce
* 1 červená cibule
* špetka sezamových semínek
* hrst nasekané petržele
* 1 lžíce olivového oleje
* pepř
* sůl
Fazolky povaříme ve slané vodě. Vajíčko rozšleháme vidličkou se sezamovými semínky, nakrájenou cibulí, povařenými fazolkami, osolíme a opepříme. Vše nalijeme do pánve se zahřátým olejem a usmažíme omeletu. Upravíme na talíř,posypeme nasekanou petrželí a poklademe rozkrojenými rajčátky.
Pondělí: Kuřecí plátky se sezamem a fenyklem
Příprava: 40 minut + opékání 8-10 minut
Pro 1 osobu
* 100 g kuřecích prsou
* 1 grapefruit
* 1 citron
* 1 lžička sojové omáčky
* 50 g fenyklu
* 50 g listového salátu
* 1 lžička sezamových semínek
* 1 lžíce olivového oleje
* sůl
1. Omyté maso nakrájíme na plátky, pokapeme šťávou z půlky grapefruitu, citronem, sojovou omáčkou a necháme asi 30 minut marinovat. Maso vyjmeme, osmahneme na oleji z obou stran, upravíme na talíř, přelijeme marinádou a přidáme nakrájený salát a očištěný fenykl. Před podáváním posypeme sezamovými semínky.
2. Jako přílohu si dejte fenykl. Buď za studena (stačí jej zbavit vrchních tvrdých listů a nakrájet na proužky). Nebo jej bez vrchních listů uvařte rozkrojený na poloviny.