Kuřecí s paprikovým vinaigrette
PRO 4 OSOBY
Příprava: 10 -15 minut
* 12-16 plátků kuřecího nebo krůtího nářezu
* 2 velké papriky (červená a žlutá)
* 1 menší červená cibule
* 2 lžíce usekané pažitky
* 2 lžíce javorového sirupu
* 4-5 lžic vinného octa
* 4-5 lžic olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* 4 lžíce kapary
* celozrnné pečivo nebo žitný chléb k podávání
1. Papriky omyjeme, osušíme, zbavíme semeníků a nakrájíme je na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
2. V misce prošleháme javorový sirup, ocet, olej, sůl a mletý pepř na zálivku a promícháme s nakrájenými paprikami a cibulí. Paprikový vinaigrette přendáme do omáčníku nebo misky, přikryjeme fólií a dáme do chladu.
3. Na talíře naaranžujeme plátky drůbežího nářezu, obložíme kapary a podáváme s paprikovou směsí a posypané pažitkou a lístky bazalky. Jako přílohu podáváme celozrnné nebo tmavé pečivo.
TIP |
Ozvláštněte salát chřestem
Na přípravu salátů je nejvhodnější úprava chřestu vařením - v páře, ve vodě i v mikrovlnce. Vodu vždy osolíme a ochutíme. V mikrovlnce chřest vložíme do misky, přilijeme na 500 g chřestu 1 cl vody, lžíci másla, sůl, cukr a zakryjeme fólií. Ohříváme 11 min. při 750 W, zelený chřest o 2 minuty méně. Pro zachování barvy chřest krátce zchladíme v ledu nebo ve vodě.
Pomerančovo - rajčatová polévka
PRO 4 OSOBY
Příprava: 10 minut + 15 minut vaření
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku, usekaného
* 1 jarní cibulka
* 2-3 cm zázvoru
* špetka skořice
* špetka muškátového oříšku
* 500 ml rajčatového pyré
* 500 ml čerstvé pomerančové šťávy
* asi 200 ml vody
* kůra z 1/2 citronu
* snítka rozmarýnu
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce usekané bazalky nebo petrželky
1. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm najemno pokrájenou cibulku, usekaný česnek a oloupaný, nadrobno pokrájený zázvor. Opékáme asi 2-3 minuty, zalijeme rajčatovým pyré, přilijeme pomerančovou šťávu a dolijeme vodou. Ochutíme skořicí, muškátovým oříškem, solí, pepřem a uvedeme do varu.
2. Vaříme asi 10 minut, přidáme citronovou kůru z dobře omytého nebo chemicky neošetřeného citronu a najemno usekaný rozmarýn. Polévku ještě chvíli povaříme, odstavíme z ohně a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Chceme-li mít polévku úplně hladkou a jemnou, přecedíme ji přes jemné síto, ale není to nutné.
3. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a cukrem, prohřejeme a podáváme posypané pokrájenou bazalkou nebo petrželkou.
TIP |
Kuřecí prsíčka se špenátem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 30 minut
* 500 g kuřecích prsou bez kostí a kůže
* sůl
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 g špenátových listů
* 2-3 lžíce sójové omáčky
* citronová šťáva z 1 velkého citronu
* 1 lžíce medu
* 1-2 chilli papričky, zbavené semínek
* kousek zázvoru, asi 2 cm, jemně pokrájený
* 2 stroužky česneku, usekané
* 2 lžíce usekaných piniových oříšků
1. Omytá a osušené prsa nakrájíme šikmo na tenčí plátky a osolíme. V misce smícháme sójovou omáčku, citronovou šťávu, med, usekanou chilli papričku, zázvor a česnek a promícháme. Špenát omyjeme, spaříme v cedníku horkou vodou a necháme okapat.
2. Ve woku nebo hlubší nepřilnavé pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm kuřecí plátky ze všech stran. Přisypeme piniové oříšky, ještě chvíli opékáme na mírnějším ohni a maso přendáme na talíř a přikryjeme alobalem. Z výpeku slijeme přebytečný olej, zalijeme připravenou omáčkou, podle potřeby přidáme trochu vody nebo vývaru a za občasného míchání provaříme do zhoustnutí, přibližně 5-8 minut.
3. Nakonec vložíme maso zpět do pánve, společně s omáčkou prohřejeme a promícháme se spařenými listy špenátu. Podáváme s vařenou nebo dušenou rýží.
TIP Maso s oříšky a se špenátem připravte samostatně a podávejte se zakoupenou hotovou sladkou chilli omáčkou. Maso pak osolte a okořeňte. |
Těstovinový salát s chřestem
PRO 4 OSOBY
Příprava: 25 minut
* 300 g těstovin (mušle apod.)
* sůl
* 250 g zeleného chřestu
* 150 g zeleného hrášku (i mražený)
* 150 g mladých zelených fazolek
* 1 lžička másla
* 1 lžička cukru
* 100 ml bílého vína
* 1 lžíce olivového oleje
* mletý pepř
* 50 g parmazánu
1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu "na skus", scedíme a promícháme s olivovým olejem. Chřest omyjeme, odřízneme zdřevnatělé či oschlé konce stonků a oloupeme tenkou slupku škrabkou na zeleninu od hlavičky směrem dolů. Zelený chřest má delší vrcholky, takže loupeme spodní třetinu stonku, bílý chřest loupeme asi 2 cm od hlavičky směrem dolů. Fazolky očistíme a překrojíme.
2. Dáme vařit vodu, osolíme ji, osladíme a přidáme máslo a bílé víno. Do vroucí ochucené vody vložíme očištěný chřest, fazolky a vaříme bez poklice asi 3-5 minut, záleží na chuti, síle a tvrdosti výhonků a lusků. Po pár minutách přidáme hrášek a ochutnáme napíchnutím kousku chřestu na vidličku. Měkký chřest jde hladce nabodnout. Scedíme a krátce zchladíme v ledu nebo ledové vodě pro zachování barvy. Uvařený chřest šikmo překrojíme na poloviny nebo třetiny a promícháme s uvařenými těstovinami, hráškem a fazolkami.
3. Podáváme sypané strouhaným parmazánem a čerstvě mletým pepřem. Salát můžeme podávat jak teplý, tak studený.
Pomerančové carpaccio
PRO 4 OSOBY
Příprava: 20 minut + doba na vychlazení omáčky
* 4 velké pomeranče
* 4 lžíce piniových oříšků
* 4 lžíce bílého hustého jogurtu
* 2 snítky meduňky
Na omáčku:
* šťáva ze 2 pomerančů
* šťáva z 1 citronu
* 1 lžíce pomerančové kůry
* 1 lžíce citronové kůry
* 60 g medu
1. Šťávu z pomerančů a citronu, obě najemno nastrouhané citrusové kůry a med promícháme a svaříme na mírném ohni v kastrůlku na hustší omáčku. Necháme vychladit.
2. Pomeranče oloupeme a odstraníme i bílou slupku. Nakrájíme je na tenká kolečka a rozložíme po celém talíři vedle sebe. Plátky pokapeme vychlazenou pomerančovou omáčkou, posypeme nasekanými piniemi a podáváme ozdobené jogurtem a lístky meduňky.
TIP |