Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dietní hostina od předkrmu k dezertu

  0:19aktualizováno  0:19
Zvlášť teď před létem se většině z nás hodí shodit pár kilo do plavek. Poradíme vám, jak zhubnout a přitom si pochutnat.

Kuřecí s paprikovým vinaigrette | foto: In Images

Kuřecí s paprikovým vinaigrette

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 -15 minut

* 12-16 plátků kuřecího nebo krůtího nářezu
* 2 velké papriky (červená a žlutá)
* 1 menší červená cibule
* 2 lžíce usekané pažitky
* 2 lžíce javorového sirupu
* 4-5 lžic vinného octa
* 4-5 lžic olivového oleje
* sůl a mletý pepř
* 4 lžíce kapary
* celozrnné pečivo nebo žitný chléb k podávání

1. Papriky omyjeme, osušíme, zbavíme semeníků a nakrájíme je na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.

2. V misce prošleháme javorový sirup, ocet, olej, sůl a mletý pepř na zálivku a promícháme s nakrájenými paprikami a cibulí. Paprikový vinaigrette přendáme do omáčníku nebo misky, přikryjeme fólií a dáme do chladu.

3. Na talíře naaranžujeme plátky drůbežího nářezu, obložíme kapary a podáváme s paprikovou směsí a posypané pažitkou a lístky bazalky. Jako přílohu podáváme celozrnné nebo tmavé pečivo.

TIP
Javorový sirup v biokvalitě zakoupíte v prodejnách zdravé výživy. Místo javorového sirupu můžete zkusit i med.

 

 

 

Ozvláštněte salát chřestem
Na přípravu salátů je nejvhodnější úprava chřestu vařením - v páře, ve vodě i v mikrovlnce. Vodu vždy osolíme a ochutíme. V mikrovlnce chřest vložíme do misky, přilijeme na 500 g chřestu 1 cl vody, lžíci másla, sůl, cukr a zakryjeme fólií. Ohříváme 11 min. při 750 W, zelený chřest o 2 minuty méně. Pro zachování barvy chřest krátce zchladíme v ledu nebo ve vodě.

Pomerančovo - rajčatová polévka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + 15 minut vaření

* 2 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku, usekaného
* 1 jarní cibulka
* 2-3 cm zázvoru
* špetka skořice
* špetka muškátového oříšku
* 500 ml rajčatového pyré
* 500 ml čerstvé pomerančové šťávy
* asi 200 ml vody
* kůra z 1/2 citronu
* snítka rozmarýnu
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce usekané bazalky nebo petrželky

1. V hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm najemno pokrájenou cibulku, usekaný česnek a oloupaný, nadrobno pokrájený zázvor. Opékáme asi 2-3 minuty, zalijeme rajčatovým pyré, přilijeme pomerančovou šťávu a dolijeme vodou. Ochutíme skořicí, muškátovým oříškem, solí, pepřem a uvedeme do varu.

2. Vaříme asi 10 minut, přidáme citronovou kůru z dobře omytého nebo chemicky neošetřeného citronu a najemno usekaný rozmarýn. Polévku ještě chvíli povaříme, odstavíme z ohně a rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Chceme-li mít polévku úplně hladkou a jemnou, přecedíme ji přes jemné síto, ale není to nutné.

3. Nakonec dochutíme citronovou šťávou a cukrem, prohřejeme a podáváme posypané pokrájenou bazalkou nebo petrželkou.

TIP
Při strouhání citronové kůry ostrouhejte pouze žlutou část, bílá dužina má hořkou chuť. Polévku můžete podávat také studenou, nejlépe dobře vychlazenou nebo doplněnou ledem.

 

 


 

Kuřecí prsíčka se špenátem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 500 g kuřecích prsou bez kostí a kůže
* sůl
* 2 lžíce olivového oleje
* 200 g špenátových listů
* 2-3 lžíce sójové omáčky
* citronová šťáva z 1 velkého citronu
* 1 lžíce medu
* 1-2 chilli papričky, zbavené semínek
* kousek zázvoru, asi 2 cm, jemně pokrájený
* 2 stroužky česneku, usekané
* 2 lžíce usekaných piniových oříšků

1. Omytá a osušené prsa nakrájíme šikmo na tenčí plátky a osolíme. V misce smícháme sójovou omáčku, citronovou šťávu, med, usekanou chilli papričku, zázvor a česnek a promícháme. Špenát omyjeme, spaříme v cedníku horkou vodou a necháme okapat.

2. Ve woku nebo hlubší nepřilnavé pánvi rozpálíme olej a opečeme na něm kuřecí plátky ze všech stran. Přisypeme piniové oříšky, ještě chvíli opékáme na mírnějším ohni a maso přendáme na talíř a přikryjeme alobalem. Z výpeku slijeme přebytečný olej, zalijeme připravenou omáčkou, podle potřeby přidáme trochu vody nebo vývaru a za občasného míchání provaříme do zhoustnutí, přibližně 5-8 minut.

3. Nakonec vložíme maso zpět do pánve, společně s omáčkou prohřejeme a promícháme se spařenými listy špenátu. Podáváme s vařenou nebo dušenou rýží.

TIP
Maso s oříšky a se špenátem připravte samostatně a podávejte se zakoupenou hotovou sladkou chilli omáčkou. Maso pak osolte a okořeňte.

 

 

 

Těstovinový salát s chřestem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 25 minut

* 300 g těstovin (mušle apod.)
* sůl
* 250 g zeleného chřestu
* 150 g zeleného hrášku (i mražený)
* 150 g mladých zelených fazolek
* 1 lžička másla
* 1 lžička cukru
* 100 ml bílého vína
* 1 lžíce olivového oleje
* mletý pepř
* 50 g parmazánu

1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu "na skus", scedíme a promícháme s olivovým olejem. Chřest omyjeme, odřízneme zdřevnatělé či oschlé konce stonků a oloupeme tenkou slupku škrabkou na zeleninu od hlavičky směrem dolů. Zelený chřest má delší vrcholky, takže loupeme spodní třetinu stonku, bílý chřest loupeme asi 2 cm od hlavičky směrem dolů. Fazolky očistíme a překrojíme.

2. Dáme vařit vodu, osolíme ji, osladíme a přidáme máslo a bílé víno. Do vroucí ochucené vody vložíme očištěný chřest, fazolky a vaříme bez poklice asi 3-5 minut, záleží na chuti, síle a tvrdosti výhonků a lusků. Po pár minutách přidáme hrášek a ochutnáme napíchnutím kousku chřestu na vidličku. Měkký chřest jde hladce nabodnout. Scedíme a krátce zchladíme v ledu nebo ledové vodě pro zachování barvy. Uvařený chřest šikmo překrojíme na poloviny nebo třetiny a promícháme s uvařenými těstovinami, hráškem a fazolkami.

3. Podáváme sypané strouhaným parmazánem a čerstvě mletým pepřem. Salát můžeme podávat jak teplý, tak studený.

Pomerančové carpaccio

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + doba na vychlazení omáčky

* 4 velké pomeranče
* 4 lžíce piniových oříšků
* 4 lžíce bílého hustého jogurtu
* 2 snítky meduňky

Na omáčku:
* šťáva ze 2 pomerančů
* šťáva z 1 citronu
* 1 lžíce pomerančové kůry
* 1 lžíce citronové kůry
* 60 g medu

1. Šťávu z pomerančů a citronu, obě najemno nastrouhané citrusové kůry a med promícháme a svaříme na mírném ohni v kastrůlku na hustší omáčku. Necháme vychladit.

2. Pomeranče oloupeme a odstraníme i bílou slupku. Nakrájíme je na tenká kolečka a rozložíme po celém talíři vedle sebe. Plátky pokapeme vychlazenou pomerančovou omáčkou, posypeme nasekanými piniemi a podáváme ozdobené jogurtem a lístky meduňky.

TIP
Zkuste carpaccio připravit z jahod nebo jiného sezonního ovoce. Jahody přelijte zálivkou z medu, balzamikového octa a olivového oleje a plátky jahod poprašte čerstvě mletým pepřem.

 

 

 

 

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.