Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dieta: zdravé, a přitom chutné menu

  0:10aktualizováno  0:10
I tento týden pro vás máme dietní menu, díky kterému bude vaše hubnutí snazší. Nezapomínejte na snídaně, kterými si zajistíte energii na celý den.

Salát s těstovinami a masem | foto: Profimedia.cz

Snídaně

Sestavte svou snídani tak, aby v ní nechyběly sacharidy – pečivo či cereálie. Zajistíte si energii na celý den.

Chléb s míchanými vejci

Příprava: 10 minut

Na 4 porce, 1 porce 1 324 kJ

* 4 plátky celozrnného chleba * 20 g bio másla 
* 4 vejce * mořská sůl a pepř * 4 rajčata * petrželka a slunečnicové výhonky na posypání

V misce prošleháme vejce se solí a pepřem. Rozpálíme si pánev, vlijeme vejce a mícháme, dokud neztuhnou, ale měla by zůstat vláčná. Přisolíme nebo opepříme. Stáhneme z ohně a směs rozdělíme na krajíce chleba namazané máslem a obložíme nakrájenými rajčaty. Posypeme výhonky a ozdobíme petrželkou. 

Müsli s kefírem a skořicí

Příprava: 10 minut

Na 4 porce, 1 porce 1 180 kJ

* 600 ml kefíru * 60g špaldových vloček, bio 
* 40 g rozinek, bio * 40 g jader lískových oříšků * 1 velký banán * 2 lžíce sirupu z květu černého bezu * 1 lžička mleté skořice * 1 snítka máty na ozdobu

1. Rozinky propláchneme horkou vodou a necháme je okapat. Rozpálíme si velkou pánev, vsypeme vločky a překrájené oříšky a krátce je nasucho opražíme, trvá to asi 1 - 2 minuty, dokud nezačnou krásně vonět. Promícháme s rozinkami.

2. Banán oloupeme a nakrájíme na kousky. Kefír rozdělíme do misek, posypeme směsí vloček, rozinek a oříšků, poklademe kousky banánu a zakápneme sirupem. Povrch poprášíme mletou skořicí a ozdobíme lístky máty.

Náš tip
Rozinky nahraďte brusinkami a banán libovolným sezónním čerstvým ovocem. Místo bezinkového sirupu doslaďte medem či javorovým sirupem.

Vícezrnný chléb s kozím sýrem a karotkou

Příprava: 5 minut

Na 4 porce, 1 porce 947 kJ

* 4 krajíčky vícezrnného chleba * 80g čerstvého kozího sýra * 200 g karotky * svazek pažitky

1. Karotku omyjeme, oškrábeme a nastrouháme na hrubším struhadle na nudličky. Můžeme ji také podélně nařezat na tenké plátky na kráječi na chléb a potom překrájet na tenké nudličky. Pažitku omyjme, osušíme a usekáme nožem nebo nastřiháme nůžkami. Plátky chleba potřeme kozím sýrem, navršíme na ně nastrouhanou mrkev a posypeme pažitkou.

Obědy

Máte rádi saláty, které obsahují třeba těstoviny nebo brambory? Dávejte si je raději k obědu.

Kuře se salátem z řeřichy

Příprava: 10 minut (vaření 20-30 minut)

Na 4 porce, 1 porce 1 200 kJ

* 400 g kuřecích prsou * svazek bylinek * 400 g čerstvých listů řeřichy * 2 papriky, červená a žlutá 
* 4 plátky tmavého toustového chleba

Na zálivku:
* 200 ml rajčatové šťávy * 4 lžíce olivového oleje
* 2 stroužky česneku * citrónová šťáva 
* tabasko a worcester

1. Maso vložíme na pařák nad vroucí vodu s bylinkami. Přiklopíme a vaříme v páře, dokud není maso měkké, trvá to asi 20 – 30 minut. Nakrájíme na nudličky.

2. Listy na salát omyjeme a osušíme. Papriky nakrájíme na proužky a smícháme s listy řeřichy. V misce promícháme všechny suroviny na zálivku a dochutíme solí, tabascem a worcestrovou omáčkou. Salát rozdělíme na talíře, maso navršíme na salát, přelijeme připravenou zálivkou. Podáváme s toustem z celozrnného chleba opečeným na sucho.

Rizoto s houbami a česnekem

Příprava: 35 minut (vaření 25 minut)

Na 4 porce, 1 porce 1 500 kJ

* 400 g čerstvých nebo mražených hub * 2 lžíce olivového oleje * 100 g cibule * 4 stroužky česneku 
* 250 g rizotové rýže (např. Arborio, Carnaloni) 
* 100 ml bílého vína * 0,75 l houbového vývaru (z kostky), bio * 30 g parmazánu * hrst zelené petrželky nebo bazalky

1. Houby podusíme na cibuli. Připravíme si vývar. Ve větším kastrolu rozehřejeme olej, přisypeme zbytek cibule a česnek a necháme je zesklovatět.

2. Přidáme propláchlou a okapanou rýži a osmahneme, až zrnka zbělají. Zalijeme vínem, promícháme a víno necháme odpařit. Přilejeme částí vroucího vývaru a vaříme, až se vývar vstřebá do rýže, potom postupně přiléváme zbylý vývar a vaříme, dokud rýže není měkká. Do uvařené rýže vmícháme houby, polovinu parmazánu a bylinky. Podáváme posypané zbylým sýrem.

Salát s těstovinami a masem

Příprava: 10 minut (vaření 20 minut)

Na 4 porce, 1 porce 1 815 kJ

* 200 g suchých těstovin * 250 g pečeného kuřete bez kůže * 150 g salátové okurky * 150 g barevných paprik
* 200 g cherry rajčat * 80 g oříšků (kešu + pinie)

Na zálivku:
* 150 g bílého jogurtu * 1 lžíce usekaných bylinek * šťáva z jednoho citronu

1. Těstoviny uvaříme, scedíme, promícháme s lžící olivového oleje a necháme vychladnout. V misce prošleháme suroviny na zálivku a dochutíme solí, worcestrem a pepřem.

2. Kuřecí maso i zeleninu nakrájíme na menší kousky. V pánvi na sucho opražíme oříšky. Vše promícháme s těstovinami a podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme přelité jogurtovou zálivkou.

Pangasius s bylinkovou krustou

Příprava: 30 minut

Na 4 porce, 1 porce 1340 kJ

* 4 rybí filety z pangasia nebo tresky * 4 lžíce olivového oleje * 250 g cibule * 4 stroužky česneku * 1 červená paprika * 2 limetky * svazek čerstvých bylinek * 1 plátek toastového chleba * 200 g nových vařených brambor
* 200 g vařené karotky

1.  V pánvi necháme na oleji zesklovatět nakrájenou cibuli a usekaný česnek. Přidáme nakrájenou papriku, nastrouhanou kůru z půlky omyté limetky a opékáme, dokud paprika nezvláční.

2. Vmícháme usekané bylinky a rozdrobenou střídku chleba, osolíme a dochutíme limet. šťávou. Rybí filety osolíme, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, pokryjeme je směsí a posypeme hrubě drceným pepřem. Takto připravené ryby zakapeme zbylým olejem a pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 15 minut. Podáváme se skrojky limetky a vařeným novým bramborem a vařenou karotkou.

Zaostřete na ryby

Lékaři doporučují zařadit ryby do jídelníčku aspoň dvakrát týdně, zvlášť ty mořské. Obsahují totiž omega-3 mastné kyseliny, které chrání srdce a cévy a jsou zdrojem jódu a vitaminu D. Které ale během diety vybírat? Řiďte se tučností masa. Ryby se dělí do tří skupin právě podle obsahu tuku. K nejtučnějším patří slaneček, makrela, úhoř, ke středně tučným pstruzi, tuňák a losos. K libovým pak mořští lososi, tresky, platýsi a pangasius.

Večeře

Ideální večeře, pokud chcete hubnout, je složená hlavně ze zeleniny. Nemusíte však jíst jenom saláty, zkuste i polévky.

Řecký salát s fetou

Příprava: 15 minut

Na 4 porce, 1 porce 1 000 kJ

* 600 g rajčat * 250 g salátové okurky * 100 g červené cibule * 100 g černých oliv * 150 g fety * hrst petrželky 
* hrst čerstvého oregana

Na zálivku:
* 4 lžíce olivového oleje * 3 lžíce citronové šťávy 
* 1 stroužek česneku

1. Zeleninu omyjeme, osušíme a očistíme. Malá rajčátka necháme celá, větší překrájíme. Okurku nakrájíme na kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Fetu nakrájíme na kostičky.

2. Nakrájenou zeleninu promícháme s usekanou petrželkou a oreganem, nakonec zlehka vmícháme sýr. V misce prošleháme suroviny na zálivku a podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s připravenou zálivkou.

Salát ze sleďů s rajčaty a vejci

Příprava: 15 minut

Na 4 porce, 1 porce 1 371 kJ

* 4 filety naložených sleďů * 400 g rajčat * 2 papriky 
* kopr * 4 vejce * 1 lžička mleté hořčice

Na zálivku:
*
3 lžíce olivového oleje * 2 lžíce vinného octa * 1 lžička třtinového cukru * mořská sůl a pepř

1. Vejce vložíme do studené vody, uvedeme k varu a vaříme 8 -10 minut. Zchladíme je pod studenou vodou a oloupeme. Zeleninu a kopr omyjeme a nakrájíme. Vejce nakrájíme na osminky. V misce prošleháme všechny suroviny na zálivku a ochutíme solí a pepřem.

2. Sleďové filety necháme okapat, nakrájíme je na proužky a zlehka promícháme s nakrájenou zeleninou a zálivkou. Salát rozdělíme na talíře, obložíme vejci, poprášíme mletou hořčicí a podáváme s otrhanými snítkami čerstvého kopru.

Ukrajinský boršč

Příprava: 1,5 hodiny

Na 4 - 6 porcí, 1 porce 1 020 kJ

* 300 g hovězího * nové koření * 1 bobkový list * 50 g cibule * 2 stroužky česneku * 3 lžíce rajčatového protlaku * 2 lžíce mleté papriky * 200 g kořenové zeleniny * 200 g hlávkového zelí * 200 g brambor * 150 g rajčat * 300 g červené řepy

1. Maso spolu s celým kořením uvaříme doměkka. V hrnci na oleji zpěníme cibuli a česnek. Přidáme protlak, osmahneme, zasypeme sladkou paprikou, promícháme a zalijeme vývarem z masa.

2. Vložíme nakrájenou kořen. zeleninu, zelí a brambory, vaříme 10 minut. Přidáme oloupanou a nakrájenou řepu a rajčata a dovaříme doměkka. Maso nakrájíme, vložíme zpět a společně prohřejeme.

Autoři:




Nejčtenější

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z takových vychytávek je konturování. Pomocí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.