Tým doktorky Barbary V. Howardové z MedStar Research Institute ve Washingtonu výsledky své studie uveřejnil v lednovém čísle prestižního lékařského časopisu JAMA.
Do studie, v níž odborníci sledovali zejména výskyt zhoubného nádoru prsu a tlustého střeva, bylo zahnuto celkem 48 835 amerických žen po menopauze.
Čtyřicet procent z nich drželo zmíněnou dietu, šedesát procent tvořilo kontrolní skupinu.
Mezi dietní opatření patřilo doporučení méně tučných jídel a více ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva, nebylo však omezeno celkové množství přijatých kalorií. Vědci informace shromažďovali sedm a půl roku.
Výsledky studie ukázaly, že ve srovnání s kontrolní skupinou ženy v intervenční skupině zhubly během prvního roku studie v průměru o 2,2 kilogramu a svou nižší váhu si po dobu studie udržely v průměru o 0,4 kilogramu.
Nicméně po přihlédnutí k věku a BMI žen se ukázalo, že ve skutečnosti tyto ženy téměř žádnou tendenci k úbytku váhy neměly.
V obou skupinách nejvíce zhubly ženy, které výrazně omezily příjem energie z tuků. Ani příjem vlákniny nebyl však spojen s významným úbytkem váhy.