Jíme dehet i lidské vlasy. Jaká jsou další děsivá fakta o jídle?

Jídlo dnes nemůže jen chutnat, musí taky dobře vypadat. Výrobci ovšem někdy k vylepšení vzhledu používají ingredience, které by mnozí lidé sotva vzali do pusy, kdyby věděli, z čeho pocházejí. Třeba lesk některým pokrmům dodává voskovitý výměšek brouka červce lakového. Některé složky v potravinách nejsou jen "nechutné", ale mohou nám i ublížit.

Nadýchaný chleba pomůže vytvořit E920 a džus zase obarvit E102. Dobrou chuť! (ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Od nejrůznějších kontaminantů, které se do jídla dostanou víceméně omylem, přes podivné přídavné látky prazvláštního původu až po zdraví škodlivá potravinová barviva a přísady. Přečtěte si, co vlastně jíte, možná budete překvapeni. 

Chlupy hlodavců a lidské vlasy

Je jasné, že i přes veškerou snahu o důslednou hygienu se prostě občas nějaký ten chloupek v jídle objeví. V USA dokonce FDA (Food and Drug Administration) dovoluje chlupy hlodavců v jídle, pokud jich tam není příliš mnoho. Konkrétně je povolen jeden chlup na každých sto gramů jídla. Chlupy, stejně jako hmyz, jsou považovány za přirozené kontaminanty a v malém množství, ať už je to jakkoli nechutné, jsou pro konzumaci neškodné. 

Něco jiného však je, když se nejedlé látky jako peří, prasečí štětiny nebo dokonce lidské vlasy do jídla přidávají záměrně. Například takový L-cystein E920, který se vyrábí z peří, oslích kopyt, chlupů či lidských vlasů. L-cystein lze vyrábět i synteticky, ale levnější je získávat ho z odpadu jako jsou lidské vlasy. 

Nejčastěji jde o vlasy zákazníků z čínských kadeřnictví. Aminokyselina L-cystein se v podobě bílého prášku používá jako kypřící přípravek na pečení, aby těsto bylo pružnější a pevnější. Obecně se považuje za látku pro člověka bezpečnou, ale pokusy na zvířatech ukázaly i jisté nežádoucí účinky jako například poškození jater a funkce ledvin. 

Brouci v jogurtech a zmrzlinách

Teď se nebavíme o muškách, které se utopí ve zmrzlině. Řeč je o broucích, kteří potravinám dodávají lákavou krásně červenou barvu. Především vegani by měli vědět, že karmín, červené potravinové barvivo neboli E120, se vyrábí z rozdrcených červených zadečků samiček afrického hmyzu Dactylopius Coccus (červec nopálový). Více o tomto barvivu si můžete přečíst zde.

Karmín se běžně přidává do jogurtů, především těch jahodových, sušenek, bonbonů, zmrzlin a ovocných džusů, ale také do dekorativní kosmetiky. Karmínem se také obarvují potraviny určené pro děti, ale podle odborníků může karmín způsobovat hyperaktivitu, alergické reakce nebo dokonce astma. 

Červec nopálový je sice součástí přírody, ale proč ho jíst v jahodovém jogurtu?

Což takhle dát si dehet

Červeň Allura AC neboli E129 se získává z uhelného dehtu a ropy a běžně se používá na obarvování žvýkaček, sladkostí, limonád nebo také salámů. Setkáte se s ní ovšem i v kosmetice, lécích a šamponech. Přitom se nejedná o naprosto bezpečnou látku, studie ukázaly, že E129 může způsobovat hyperaktivitu u dětí, zhoršovat příznaky astmatu a vyvolávat alergické reakce.

Aby maso a uzeniny měly správnou barvu a aby se v nich nešířily plísně a bakterie, přidává se do nich dusičnan sodný či E251. Tento bílý, ve vodě rozpustný prášek není toxický, ale přeměňuje se na dusitany, které již určité negativní účinky mají. Citlivým osobám mohou vyvolat závratě, vyrážky, potíže s dýcháním ci bolesti hlavy. Použití dusičnanů v dětských potravinách je u nás naštěstí zakázáno. Ovšem dospělí si na nich mohou pochutnávat dál. 

Kuřecí nugetky bez kuřecího masa

Ty lahodné křupavé osmažené kuřecí nugetky ve skutečnosti moc masa neobsahují. Hmota, která má připomínat kuřecí maso, se vyrábí z prakticky nestravitelných zbytků kuřete, jako jsou kosti a kůže. 

Chutné pokrmy

Vybírejte pečlivě, kde se najíte a navštěvujte ověřené restaurace. Na Raketa.cz  nejdete skvělá místa, kam můžete zajít na výtečný tatarák, šťavnatý steak, luxusní sushi nebo poctivý domácí burger.

Růžová kaše, která vznikne důkladným rozmixováním těchto zbytků, se pak namočí do čpavku, aby se zbavila bakterií, smíchá se se spoustou chemikálií a barviv, dochutí hromadou soli a kořením a osmaží v oleji. Zkuste si na internetu najít, jak vlastně vypadá takové mechanicky separované kuřecí, nejspíš vás přejde chuť. 

Podezřelá hmota aneb jak se vyrábí separát:

12. června 2012

Lesk jako blesk z orientálního brouka

Šelak neboli E904 se používá třeba na nábytek, aby se krásně blýskal. Ale jelikož i některé potraviny vypadají mnohem lákavěji, když se hezky lesknou, je šelak hojně využíván i v potravinářském průmyslu. A z čeho že se tento žádaný lesk získává? Možná to raději ani vědět nechtějte. 

Existuje brouk jménem červec lakový, který se vyskytuje především v orientálních zemích jako Indie, Malajsie nebo Thajsko. A jeho voskovitý výměšek pomáhá vytvářet efekt lesklého povrchu u ovoce nebo u laskomin jako lentilky, želé bonbony či produkty s čokoládovou polevou. Šelak je i součástí lepidel, přípravků na podlahy, laků na vlasy a na nehty, obecně se však považuje za bezpečnou a neškodnou přísadu. 

Čím žlutější džus, tím chutnější?

Výrazné barvy nás konzumenty prostě lákají a výrobci potravin si toho jsou velmi dobře vědomi. Co na tom, že některá potravinářská barviva pocházejí z věcí, které byste asi nikdy do úst nedali. Jako třeba světle oranžový prášek tartrazin (E102), který se synteticky získává z kamenouhelného dehtu. 

Potravinám jako ovocné džusy, konzervované ovoce, omáčky, majonézy, hořčice či různé cukrovinky dodává krásně výraznou žlutou barvu. U některých lidí se však může po požití takových potravin vyskytnout astma, kopřivka, alergické reakce nebo akné, u dětí pak hyperaktivita. Vědecké výzkumy také naznačují spojitost mezi tartrazinem a kožními nádory. 

Ovoce a zelenina mají méně živin než dříve

Americké ministerstvo zemědělství potvrdilo, že obsah živin v ovoci a zelenině se stále snižuje. Potravninářský průmysl se totiž mnohem více zabývá vzhledem produktů v obchodech než vlastním obsahem. Pro nás to znamená, že bychom měli jíst více čerstvého ovoce a zeleniny než kdy jindy, abychom získali potřebné množství vitaminů a minerálů. 

Lékař Pavel Kohout, vedoucí Centra výživy Thomayerovy nemocnice a člen Fóra zdravé výživy, s tímto tvrzením souhlasí jen částečně. 

"U ovoce a zeleniny záleží na tom, kde a jak jsou pěstovány. Pokud se jedná o rychlenou zeleninu, podtržené ovoce, které nestačí dozrát, jistě je zde obsah živin nižší. Pokud bychom ale srovnali dřívější a nově vyšlechtěné odrůdy, bude v jednom jablku více cukru, více vitaminu C, bude i chutnější, podobně v pomerančích a mandarinkách nebudou pecky, plody obecně budou větší," vysvětluje Pavel Kohout.

Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

16. dubna 2024

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike....

Trend pickuperství je fenomén i byznys. Ženy se však mohou cítit jako kořist

11. dubna 2024

Nedávno mě na zastávce oslovil muž. Se sebevědomým úsměvem se zeptal, jestli bych s ním nezašla na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nekupujte zajíce v pytli. Sedm signálů, že vám to bude klapat v sexu

17. dubna 2024

Na začátku každého vztahu býváme opatrní, zvláště pak v dospělém věku. Nechceme se zase spálit....

Vyrostla v Jižní Africe, zažila i vězení. Po letech česká zpěvačka zvolila Prahu

14. dubna 2024

Premium Jazzová zpěvačka Barbora Tellinger prožila 51 let v Jihoafrické republice, kam jako malá emigrovala...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena trpí obrovskými bolestmi zad kvůli ňadrům, implantátů se však nevzdá

15. dubna 2024  7:47

Influencerka Paige Woolenová má ňadra velikosti osm a je na ně náležitě pyšná. Bohužel jí však...

Žena si dopřála obří poprsí, teď musí nosit tři podprsenky

18. dubna 2024  8:01

Modelka Katy Ann dala za svá obří silikonová ňadra v přepočtu téměř sedm set tisíc korun. Jsou tak...

Život s výživou na zádech. Lukáš trpí chronickou střevní pseudoobstrukcí

18. dubna 2024

Svou výživu si nosí v batohu na zádech. Ten místo obvyklých svačin skrývá speciální výživu, která...

Od žen chodím odpočívat do mužského světa, říká scenáristka Sodomová

18. dubna 2024

Premium Scenáristka a producentka Daniela Sodomová stojí za projektem letní divadelní scény Musea Kampa....

Tradiční manželka se vrací. Trend TikToku velebí ženy u plotny a dětí

18. dubna 2024

Její jedinou prací je starat se o domácnost, děti a manžela, zakládá si na svém vzhledu a její...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...