Deset potravin, které se vyplatí kupovat v biokvalitě

Nejlepší by bylo jíst jenom přírodní potraviny bez chemikálií, plné vitaminů. Jenomže "bio" je někdy drahý koníček. Nezbývá než si vybrat, u kterých potravin nám stojí za to utratit víc peněz. Poradíme vám, které to jsou.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Existuje mnoho dobrých důvodů, proč jíst biopotraviny - jejich pěstování je šetrné k životnímu prostředí, obsahují méně pesticidů a jsou mnohem zdravější. A hlavně - spousta z nich je mnohem chutnější. Právě ty se vyplatí kupovat nejvíc. Zatímco bioluštěniny od těch obyčejných rozeznáte jen ztěží, u zeleniny, masa a ovoce rozdíl odhalíte na první ochutnání.

Nakupovat bio je dnes mnohem snadnější než před pár lety. Trend dorazil i k nám a biokoutek najdete ve všech supermarketech, bioobchůdek v každém větším městě a nakupovat můžete i přímo u farmářů - tam bývá levněji než v obchodech. Nakupovat můžete i přes internet (např. www.rozmaryna.cz). Přehled obchodů i ekofarem, které prodávají přímo ze dvora, najdete na www.biospotrebitel.cz

1. Jahody

Jejich chuť je mnohem intenzivnější a navíc neobsahují tak velké množství vody. Kde je koupit? Podívejte se v létě na trhu nebo si svého farmáře, který je pěstuje, najděte na internetu a v sezoně vyrazte přímo k němu. Většina z nich je nejen pěstuje, ale také prodává. Dalším důvodem, proč sáhnout raději po biojahodách, je, že obsahují mnohem méně škodlivin.

Zatímco jiné ovoce můžete důkladně opláchnout, jahody mají povrch plný jemných chloupků a zrníček. Když je začnete omývat, rozmačkáte je. Biojahody nejsou přihnojované syntetickými hnojivy, neobsahují tím pádem žádné pesticidy a stačí je jen lehce propláchnout čistou vodou.

2. Mléko

Udělejte něco pro sebe a vypijte svou denní dávku mléka v biokvalitě. Je nejenom mnohem zdravější než to obyčejné, ale také úplně jinak chutná. Žádná vodnatá bělavá břečka, ale opravdová chuť, ve které cítíte smetanu, takže vás nic nenutí něco si do něj pro ochucení přidávat - třeba kakao. Navíc se v biomléku zachová mnohem více zdraví prospěšných látek.

3. Vepřové maso

Zvířata, která jsou porážena na klasických jatkách, uvolňují do těla stresové hormony. Kvalita masa se tím výrazně snižuje. Na ekologických jatkách je zvíře poráženo tak, aby na něj ostatní neviděla, nepoužívají se elektrické naháněcí biče ani utišující léky. To vše minimalizuje stres a maso je pak o poznání chutnější. Na chuti biovepřového se ale podepisuje také to, že zvířata mají mnohem více pohybu.

4. Saláty

Při pěstování salátů se používá velké množství chemie, protože jsou křehké a často lákají hmyz, slimáky a jiné škůdce. Pokud si vyberete salát vypěstovaný v biokvalitě, oceníte jeho křehkost a intenzivnější chuť. Na rozdíl od toho ze supermarketu ho ale musíte sníst mnohem rychleji, protože bez vody rychle vadne.

5. Jablka

Místo "krásných" jablek z druhého konce světa vyzkoušejte nákup krajových odrůd. Jablka s názvy Matčino, Jadernička moravská, Malinové nebo Kožuchy v supermarketu určitě nenajdete, výletu k ekosadaři ale nebudete litovat. Jablka z ekologických sadů nejsou ošetřována syntetickými postřiky a na rozdíl od supermarketových jablečných krásek vás překvapí krásnou vůní a chutí.

6. Kořenová zelenina

Biozelenina obsahuje výrazně více antioxidantů - má víc minerálních látek, vitaminů, stopových prvků a méně těžkých kovů. Protože roste pomaleji, obsahuje méně vody, zato více aromatických látek, díky tomu má mnohem silnější chuť. I když není nijak chemicky ošetřená, má delší trvanlivost. Zvlášť pokud máte doma malé děti, vsaďte na bio. V obchodech hledejte na výrobcích značku zeleno-bílé zebry, která je českým certifikátem biopotravin.

7. Kuře

Hororové příběhy o kuřatech chovaných v klecích stačí samy o sobě k tomu, abychom raději sáhli po mase těch, která vyrostla v příjemnějším prostředí. Na výběr máme tzv. farmářská kuřata, která sice nejsou bio, ale jsou chována na větším prostoru a důraz je kladen na jádrové krmení, i v česku už si ale můžeme koupit kuře v biokvalitě. Jeho cena je ale pro mnohé domácnosti nepřijatelná. Za jedno větší kuře zaplatíme kolem 500 Kč. Kdo ho ale jednou ochutná, potvrdí, že s chutí bledého a vodnatého kuřete nemá nic společného.

8. Vajíčka

Žlutooranžový žloutek už není známkou kvality - dobarvovat se mohou i vejce snesená v klecovém chovu. Chuť biovajíček je ale úplně jiná a oceníte ji zvlášť, pokud si je uvaříte naměkko. Biovejce koupíte v obchodech (mají na skořápce kód 0) nebo se poptejte u sousedů na venkově.

9. Jogurt

Biojogurty se vyrábějí pouze z biomléka, nejsou v nich žádné konzervanty ani umělá aromata, a dokonce mají méně tuku. Na chuť jsou jemnější a jsou přirozeně sladší. V obchodech už dnes koupíte i biovýrobky českých mlékáren a cena je jen o pár korun vyšší.

10. Hovězí maso

Běžně produkované hovězí maso pochází ze skotu, který je celou zimu ustájený ve chlévě, zatímco ekologicky chovaný skot se pase venku. Produkce biohovězího podléhá podstatně přísnějším kritériím než běžná produkce hovězího masa. Biohovězí obsahuje méně nezdravých nasycených tuků a naopak více omega3 tuků. Biohovězí pochází vždy z masných plemen, a ne z vyřazených mléčných kusů, a prochází zráním, proto je velmi křehké - nikdy není tuhé.

Co je to biopotravina

» Veškeré potraviny označené certifikátem biokvality musí vyhovovat přísným normám EU. 
» Produkují je farmáři, kteří chovají a pěstují úrodu i zvířata bez syntetických hnojiv, pesticidů, herbicidů a nedodávají do potravin umělé přísady.
» Bio maso, drůbež, vejce a mléčné výrobky pocházejí ze zvířat, kterým se nepodávají ani antibiotika, ani růstové hormony. 
» Ekologická úroda se hnojí jen přírodními hnojivy.
» V ekologickém zemědělství se používají ochranné látky na přírodní bázi.
» Biopotraviny mají výbornou chuť, neohrožují naše zdraví vysokou koncentrací chemických látek a respektují přírodu. 
» Obsahují více vitaminů a jejich chuť je intenzivnější.

  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...