Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dermatologická poradna Gabriely Janouškové

Poradna ukončena

V případě smíšené pleti nepoužívejte dráždivé látky, kvůli kterých vzniká v...

Na otázky odpovídá

MUDr. Gabriela Janouškové

Kožní choroby patří k nejrozšířenějším a také k nejzdlouhavějším. Radila vám s nimi MUDr. Gabriela Janoušková, dermatoložka z Fakultní nemocnice Motol. Poradna je již ukončena.

Nejvíce se ptáte

Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Dobrý den,mojí mamince byl zjištěn basaliom ve tváři,histologie to potvrdila.Byla na chirurgickém odstranění.Je basaliom zhoubný nebo nezhoubný?Další žádnou léčbu maminka nemá,jen jí doktorka řekla,že bude sledována po dobu 5 let.Teď ze začátku má kontroly každý 3 měsíce.Je tímto způsobem maminka vyléčená?Máme mít nějaký obavy?Mám stále obavy.Děkuji za odpověď
Petra Čadová
MUDr. Gabriela Janouškové
Bazaliom oproti ostatním zhoubným kožním nádorům má tu výhodu, že prakticky nemetastazuje, nebo jen velmi vzácně. Bazaliom ohrožuje pacienta pouze svým místním růstem. Jestliže je kompletně odstraněn, tak léčba je ukončena. Vzhledem k tomu, že je evidentní vazba vzniku bazaliomu a působení slunečního záření, tak je vhodné omezení pobytu na slunci a používání ochranných krémů a oděvu. Bazaliom se vyskytuje častěji u pacientů vyšších věkových skupin. Vhodná je také pravidelná kontrola kůže cca 2x ročně u kožního lékaře.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Dobrý den paní doktorko, asi 4 roky jsem měla na břiše stroupek, který se mi nehojil. Byla jsem s tím na kožním, ale paní doktorka mi řekla, že se jedna o stařeckou skvrnu, přestože mi je 27 let. Asi před měsícem jsem si to nechala v Motole vyříznout a výsledky byly takové, že se jednalo o bazaliom. Na internetu jsem se dočetla, že se tyto nádory dělají většinou lidem po 60 a hlavně světlým typům. mě je 27 a mám spíše tmavší pokožku, která se dobře opaluje.Proto mě to hodně překvapilo. V Motole mě objednali do poradny. Chci se jen zeptat zda se mám bazaliomu nějak zvlášť obávat, zda může nějak ohrozit na životě a zda jsou nějaká preventivní opatření, aby se neudělaly další. Děkuji moc za odpověď. Marie
Marie
MUDr. Gabriela Janouškové
Bazaliom oproti ostatním zhoubným kožním nádorům má tu výhodu, že prakticky nemetastazuje, nebo jen velmi vzácně. Bazaliokm Vás ohrožuje pouze svým místním růstem. Jestliže je kompletně odstraněn, tak léčba je ukončena. Vzhledem k tomu, že je evidentní vazba vzniku bazaliomu a působení slunečního záření, tak omezte pobyt na slunci a používejte ochranné krémy a oděv. Vhodná je také pravidelná kontrola kůže cca 2x ročně u kožního lékaře.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Dobrý den, před nedávnem mě byl diagnostikován spinoceulární karcinom. Nacházel se asi 1cm od koutku oka, byl mě chirurgicky odstraněn, jeho rozsah byl malý. rostl nejprve v podobě bradavice až po jejím poškození se projevila nějaká změna kůže a to jsme ihned zašla ke kožní lékařce. takže asi do měsíce a půl od doby co se na kůži začalo zjevně něco dít,byl nádorek odstraněn. přesto mě čekají ultrazvuková vyšetení uzlin. Je to běžný postup? Mám se obávat? Jaká je prognóza u tohoto typu rakoviny kůže? Děkuji Kudláčková
Iveta K.
MUDr. Gabriela Janouškové
Riziko metastáz je nejmenší v terénu sluncem poškozené kůže (tedy i na obličeji), v ostatních lokalitách dochází k tvorbě metastáz ve 2-3% případů, postihují hlavně regionální lymfatické uzliny. Proto se obecně doporučuje UZ vyšetření uzlin.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Kožní lékařka mi dignost.melanom,odeslala mě k mel. komisi a tam mi řekli,že je to asi bazaliom,možná i spinalion,a dali mi za 14dní termín k operaci.Chtějí mi odstranit i spádové uzliny ,aniž by mi je vyšetřili.Je to správný postup? Nemají mi napřed odstranit jen to znamínko?Mám ho 2,5roku 12na 8mm na břiše Děkuji
Ema B.
MUDr. Gabriela Janouškové
Melanom, spinaliom a bazaliom by pomohl odlišit dermatoskop, tedy speciálně upravená lupa se světlem. POdle toho by se řídil i rozsah chirurgického zákroku. Myslím si, že odstranění spádových uzlin je při nejisté diagnóze předčasné, vzhledem k tomu, že bazaliom vůbec netvoří metastázy, spinaliom je agresivní především místně, narozdíl od basaliomu však již metastazovat může. Melanom metastázy v určitém stadiu nemoci tvoří, obvykle ale vyšetřujeme nejprve tzv. sentinelovou uzlinu, tedy první spádovou uzlinu.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
jedná se asi o basalion spod. rtu.Je nebolestivý.Beru tableta na herpes.Ten už jsem dříve prodělal.změna léčby až po vyloučení herpesu?
Antonín
MUDr. Gabriela Janouškové
Kožní lékař by měl bezpečně rozlišit opar a příp. nádor rtu (jednalo by se spíše o spinaliom na rtu). V léčbě se uplatňuje chirurgické odstranění ložiska.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Může se recidivující bazaliom časem změnit v spinaliom a poté matastazovat?
Daniela
MUDr. Gabriela Janouškové
Bazaliom ve spinaliom nepřechází. Bazaliom téměř nikdy nemetastazuje – dosud bylo celosvětově popsáno přes 200 případů metastáz, převážně do lymfatických uzlin.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Dobrý den, mamince byl chirurgicky odstraněn basaliom na čele,ale byla vzata malá čast kůže.Následovalo ozáření, ale přesto se nádor stále šíří.Na nové odstranění je již málo kůže na sešití.Prosím poraďte jak pomoci? Děkuji
Ilona Smutná
MUDr. Gabriela Janouškové
Kromě chirurgické léčby a klasického ozáření je při léčbě bazaliomu možné využít tzv. fotodynamickou terapii nebo léčbu 5% imiquimodem (Aldara krém). Obraťte se na kožní pracoviště některé větší nemocnice nebo fakultní nemocnice, kde zvolí vhodný způsob léčby.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Na apexu nosu mi byl před 6 lety opakovaně odstraněn basaliom (následné plastické řešení místním posunem kůže, při recidivě kožním štěpem). V současnosti opět v.s. recidiva. Otázka 1: Jaký postup řešení by byl podle vás aktuálně optimální vzhledem k opakované recidivě, lokalizaci výrazně komplikující chirurgické řešení, rozsahu kosmetického defektu..? Otázka 2: Jaké procento basaliomů metastazuje? Jakou mám prognozu? Dík
Daniela
MUDr. Gabriela Janouškové
ad 1) Doporučila bych léčbu Aldara krémem (účinná látka 5% imiquimod). ad 2) bazaliom je zhoubný nádor, který metastazuje jen vzácně.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Dobrý den paní doktorko, zajímalo by mě zda se rakovina kůže vytváří pouze na znaménkách nebo ruzných kožních výrostcích a vrozených pigmentových změnách a nebo se může rakovina kůže vyskytnout i v místech na naprosto čisté , hladké kuži bez jakých koliv znamének . Předem děkuji za odpověď.
Silvie
MUDr. Gabriela Janouškové
Melanom může vzniknout jak ve znaménku, tak i na původně zdravé kůži.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Dobrý den, paní doktorko,chtěla bych Vás poprosit o více informací. Mému muži vyřízli asi před 14 dny bulku v průměru 3,5 cm a asi 1 cm do hloubky v oblasti nad pupkem. Teď jsme obdrželi výsledky histologie a nález zní : dermatofibrosarkom pretuberans. Manžel (nar.1974) je objednán k široké reexcizi a poté na onkologii. Vím, že takhle na dálku je těžké se asi vyjádřit a že každý případ je asi jiný, ale řekla byste mi, co nás s největší pravděpodobností čeká a jaká je šance na uzdravení? Bude nutná chemoterapie a co to vlastně obnáší? Moc děkuji za odpověď.
Jana Čejková
MUDr. Gabriela Janouškové
Jedná se o nádor hraniční malignity, který postihuje kůži až podkoží. Po chirurgickém odstranění často recidivuje, ale metastázy jsou velmi vzácné. Důležité jsou pravidelné kontroly jizvy a celého kožního povrchu lékařem.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Dobrý den paní doktorko, ještě mám jeden dotaz k mateřskému znaménku. Četla jsem na internetu v diskuzi že jsou znaménka zhoubná a nezhoubná. A když se vyřeže zhoubné tak se musí znovu obřezat ještě víc, + rakovina se může z odstraněného znaménka- metaztázovat i několik let po odstranění. Není pak lepší zhoubné znaménko nechat. Prý je tak menší pravděpodobnost že z něho bude rakovina než když se odstraní. Chtěla jsem se zeptat kolik je na tom pravdy? děkuji
Jana
MUDr. Gabriela Janouškové
Jestliže dojde k odstranění znaménka (potvrzené i histologicky), pak není důvod čekat jakýkoli problém. Někdy je již v znaménku histologicky diagnostikován melanom (který např.nebyl klinicky patrný), pak je nutné provést reoperaci s tzv. zajišťovacím lemem. V řadě případů je odstraňován již klinicky jasný melanom, tehdy se provádí zajišťovací lem ihned. Jestliže je maligní melanom odstraněn včas, tj. tehdy, kdy se šíří do plochy a ne do hloubky, je prognóza onemocnění velmi dobrá, proto je důležité lékaře navštívit včas.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Vážená paní Doktorko. Na krku se mi udělala piha, která mě svědila, tak jsem šla na kožní. Pan doktor mi řekl, že to nic nebude, ale pro jistotu, že to necháme vyříznout. Minulí týden jsem byla pro výsledky a pan doktor miřekl, že to byl nádůrek, konkrétně Basaliom. Jak mám nyní po vyříznutí postupovat, mohu vůbec na slunce (pokud nemusím, zbytečně na něj nechodím a neopaluji se). Je Basaliom nebezpečný, mám 3 malé děti a mám hrozný strach, nevím co toto onemocnění obnáší. Předem Vám moc děkuji za odpověď. Eva
Eva B.
MUDr. Gabriela Janouškové
Basaliom je řazen mezi zhoubné nádory. Je rizikový jen svým místním růstem, v podstatě nemetastázuje. Pacient je vyléčen jeho chirurgickým odstraněním či jinými metodami (tekutý dusík apod). Při pobytu na slunci vždy používejte krém s vysokým SPF (sluneční ochranný faktor). Jinak se nemusíte o své zdraví, v souvislosti s bazaliomem, přehnaně obávat. Doporučují se pravidelné kontroly kůže cca 2x ročně, protože basaliom může recidivovat, ev. vytvořit se jiný.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Vážená paní doktorko, můžete mi prosím poradit, zda je aldara crem vhodný k léčbě basaliomů, které se mi tvoří. Je pravda, že pri aplikaci dojde k přeladění imunit. systému v tom směru, že se zabrání recidivě jak na místě vyléčení, ale bude i zastaveno tvoření basaliomů na kterémkoliv jiném místě mojí pokožky. Velice Vám předem děkuji za Vaší radu
Milan H
MUDr. Gabriela Janouškové
Krém Aldara (5% imiquimod) je vhodný k léčbě basaliomů, obvykle ale nebývá lékem 1. volby. Imiquimod indukuje protitumorovou imunitní odpověď a podle některých studií nedošlo v 70% případů k tvorbě nových ložisek či recidivám během následujících 2 let po léčbě.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Vážená paní doktorko, můžete mi prosím poradit, zda je ALDARA krém vhodný lék na basaliomy, které se mi tvoří na pokožce? Dojde vyléčením nynějších basaliomů tímto preparátem zároveň k ukončení jejich recidivy? Velice Vám předem děkuji za radu. S přátelským pozdravem HNIK
Hnik Milan
MUDr. Gabriela Janouškové
Aldara krém je určen k léčbě povrchových basaliomů. Nepomůže ale proti tvorbě jiných basaliomů.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Dobrý den, od mala mam po tele ruzna znamenka ktera si hlidám. Chodim na pravidelne kontroli a jsem za to vdecna, protoze v roce 2004 jsem byla na dovolene v Tunisu a tam jsem si vsimla pihy na stehne,ktera byla cervene obrostla.Hned po dovolene jsem si dosla na kozni kde mi ji vyrizli a poslali na testy a vysledky byli spatny, byl v tom melanom, tak mi to mistecko vyrizli jeste jednou a tam uz to nebylo.Doktor mi rek ze jsem opravdu prisla vcas. Od toho casu nechodim na slunicko a presto se mi dela porad vic a vic pih, snad po zime jich mam vic nez po lete a ted jsem si vsimla ze se mi po tele delaji bile fleky, jakoby strata pigmentace. Co s tim mam delat, jak mam osetrovat a chranit svou kuzi. Jsem svetli typ a je mi 28roku. Cim je zpusobeno,ze se mi kuze porad jakoby horsi a horsi? Dekuji moc za radu!
Monika
MUDr. Gabriela Janouškové
Množství znamének souvisí s dědičností. Bělavé skvrny mohou být depigmentace, ale i ložiska plísně. To by měl rozlišit kožní lékař při vyšetření. Při pobytu na slunci používejte krémy s vysokým SPF, ochranný oděv, brýle apod. Důležité je minimalizovat pobyt na slunci.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Dobrý den, mému příteli se cca před 5 lety objevila boulička (2x2cm)na pravé paži.Před měsícem byl na jejím odstranění.Podle lékařů se jedná o Dermatofibrosarkom protuberans.Je to závažné onemocnění?Jestli ano,tak jaký bude další postup?Ještě byc asi měla dodat,že jeo maminka měla v mládí na paži také kožní nádor.Po odstranění tam má dodnes obrovskou jizvu.Bohužel ale nevím o jaký typ nádoru tenkrát šlo.Prosím o radu a předem mockrát děkuji za odpověď
Jana
MUDr. Gabriela Janouškové
Jedná se o nádor hraniční malignity, který postihuje kůži až podkoží. Po chirurgickém odstranění často recidivuje, ale metastázy jsou velmi vzácné. Důležité jsou pravidelné kontroly jizvy a celého kožního povrchu lékařem.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
lekar mi odstranil na obliceji basiliom a poslal to na hystologii. rad bych vedel jestli je to nejaky druh rakoviny a jestli se da lecit. predem dekuji
lubos
MUDr. Gabriela Janouškové
Basaliom je zhoubný kožní nádor bez tendence k metastazování. Je nebezpečný pouze svým místním růstem. Jestliže byl nádor chirurgicky odstraněn celý, není nutná již žádná jiná léčba. Vhodné jsou pravidelné kontroly kůže á 1/2 roku.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Dobrý den. Asi před rokem a půl se mi udělalo tmavé znaménko má ale symetrický tvar a myslím že se ani nezvětšilo (má přibližně 3 mm)a není vystouplé.Mám na vás otázku: může být melanom menší i než udávaných 5 nebo 6 mm , nebo musí být větší? Děkuji za odpověd.
Michal
MUDr. Gabriela Janouškové
Bývá to spíše ve vzácnějších případech, ale skutečně melanom může mít i méně než 5mm.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Maminka má basalion mezi okem a kořenem nosu asi 12 mm. Byl jí udělán odběr na biopsii a lékař ji doporučuje ozáření na RT, 10 x za sebou. Chirurgický zákrok údajně není možný, protože je to blízko oka a na kořenu nosu má jemnou a vyplou kůži. Prosím o radu. DĚKUJI
Jindra
MUDr. Gabriela Janouškové
Chirurgická léčba bazaliomu v této lokalitě je skutečně obtížná a někdy nemožná. Radioterapie představuje další variantu v léčbě bazaliomu. Další možností je fotodynamická terapie, kdy na dané ložisko se aplikuje speciální mast (Metvix krém), který se nechá působit cca 3 hodiny a následně se opláchne, poté se ložisko ozáří intenzivním červeným světlem.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda-li je mozna v 18 letech onemocnet rakovinou kuze?(je-li to bezne)....piha,ktera je vystoupla a meni barvu je nebezpecna?
anonym
MUDr. Gabriela Janouškové
Máte nejspíše na mysli melanom. Melanom se může vyskytnout i v období dospívání, i když méně často než v dospělosti. Jestliže znaménko mění barvu, příp. tvar, pak je vhodné kožní vyšetření a posouzení nálezu.
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Mám v obličeji bazaliom, můžete mi prosím poradit, jaké jsou možnosti léčby. Děkuji
Tomáš
MUDr. Gabriela Janouškové
Pokud je bazaliom povrchový, pak je možné odstranění zmrazením, v ostatních případech se odstraňuje chirurgicky, aplikací 5% imiquimodu (Aldara krém), ev. je možné využít tzv. fotodynamickou terapii - na ložisko se nanese speciální krém a následně se ložisko osvítí (v současné době se používá např. Metvix krém).
Melanom a ostatní zhoubné kožní nádory
Mám v obličeji bazaliom, můžete mi prosím poradit, jaké jsou možnosti léčby. Děkuji
Tomáš
MUDr. Gabriela Janouškové
Pokud je bazaliom povrchový, pak je možné odstranění zmrazením, v ostatních případech se odstraňuje chirurgicky, aplikací 5% imiquimodu (Aldara krém), ev. je možné využít tzv. fotodynamickou terapii - na ložisko se nanese speciální krém a následně se ložisko osvítí (v současné době se používá např. Metvix krém).





mobilní verze