Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Dermatologická poradna Gabriely Janouškové

Poradna ukončena

V případě smíšené pleti nepoužívejte dráždivé látky, kvůli kterých vzniká v...

Na otázky odpovídá

MUDr. Gabriela Janouškové

Kožní choroby patří k nejrozšířenějším a také k nejzdlouhavějším. Radila vám s nimi MUDr. Gabriela Janoušková, dermatoložka z Fakultní nemocnice Motol. Poradna je již ukončena.

Nejvíce se ptáte

Znaménka a pigmentace
Dobrý den, lékař mi doporučit vyříznout pihu, protože se mu nezdála. Dnes mi přišly výsledky z histologie - Dysplastický pigmentový névus...Je to teda nějaké špatné???Hrozí mi, že se mi tímto může spustit rakovina kůže???
SISI
MUDr. Gabriela Janouškové
Dysplastický pigmentový névus je znaménko, tak se nemusíte ničeho obávat. Rozhodně po chirurgickém odstranění znaménka nedojde k tvorbě melanomu v daném místě.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat. Před dvěma měsící mi byla odstraněna piha, která byla vystuplá. Po vyndání stehů jsem dala na rady lékaře a mazala tuto jizvu krémem, ale i přes to mám jizvu mírně vystouplou a červenou. Poraďte mi co s tím a jestli je to vážné, myslím tím rakovina kůže???? Děkuji moc, jsem doopravdy zoufalá!!!
Jana M.
MUDr. Gabriela Janouškové
Vystouplá a červená jizva 2 měsíce po zákroku není nic neběžného. Jemně ji masírujte, ev. je bodově mačkejte např. malíčkem několik vteřin. Možná je i aplikace silikonového gelu Dermatix Sigel. Vzhled jizvy s diagnózou znaménka nemá nic společného.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den,jemi 40 let a chtěla bych sina klinice Esthé nechat odstranit laserem pihy na obou HK.Je jich vcelku dost.Poznají dysplastický névus?Mám sklony ke keloid. hojení.Je to bezpečné?Díky za odp.jitka
jitka
MUDr. Gabriela Janouškové
Jestliže se nejedná o klasická znaménka, ale o pigmentace, tak je možné jejich odstranění laserem. Dysplastický névus lékaři rozhodně poznají. Hypertrofické jizvy a keloidy se mohou vyskytnout i po laserové léčbě.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den,paní doktorko,ráda bych se zeptala na Váš názor.Mám na těle velké množství /dle kožní lékařky/drobných junkčních névů,dále makulosních a ploše papulosních névů bez dysplastických projevů.S věkem samozřejmě přibývají.Je možné tyto névy odstranit laserem na nějakém odborném laserovém pracovišti?děkuji za odpověď Helena K.
Helena
MUDr. Gabriela Janouškové
Laserem je možné odstranění pouze intradermálních névů (po předchozím dermatoskopickém vyšetření). Ostatní znaménka je nutné odstranit chirurgicky.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den. Kolik stojí odstranění pih a v jakých případech ho hradí pojišťovna?
Sylvie Nováková
MUDr. Gabriela Janouškové
Odstranění znamének ve státních zdravotnických zařízeních obvykle hradí zdravotní pojišťovna. Jestliže je odstranováno znaménko z kosmetickcý příčin, tak v totmo případě zákrok hradí pacient. Cena se liší dle pracovišť.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den paní doktorka, může i 3mm znaménko které bylo zkontrolováno digitálním dermatoskopem a vyhodnoceno jako benigní být melanomem??Děkuji za odpověď...
Sylvie
MUDr. Gabriela Janouškové
Jestliže bylo znaménko vyšetřeno kožním lékařem, který má s používáním dermatoskopu dostatečné zkušenosti, tak je velmi pravděpodobné, že se skutečně jedná o znaménko a ne o melanom.
Znaménka a pigmentace
Dobry den.Mam dva syny a oba maji ve vlasech znamenka,kozni rekla,ze to je bradavice a že se maji odstanit.Jednu jsme nechali odstranit a byla aktivni.Nechali jsme odstranit druhou a ve zpravě stoji,dysplasticky pigmentovy névus s vyraznou junkčni aktivitou,traumatizovany,s dvěma hlubokými krvácejícími erozemi.Afekce je v excizi obsažená celá.Byla by jste tak hodná a vysvětlila mi to.Jak a kdo posoudí zda mame odstranit další protože jich tam má několik a druhý syn také.Děkuji za odpověd. fulty @ seznam.cz
Jaromir Foltas
MUDr. Gabriela Janouškové
Není mi úplně jasné, co znamená "aktivní bradavice". Vámi popsaný histologický nález neznamená nic dramatického, tzn. že se NEJEDNÁ o melanom. Podle histologického popisu se jednalo o nepravidelné znaménko, které ještě rostlo, eroze - nejspíše došlo k traumatizaci a krvácení znaménka - buď během zákroku nebo předtím, např. při česání. Odstranění znamének doporučí kožní lékař, vhodným pomocníkem je dermatoskop, který je vlastně speciálně upravenou osvětlenou lupou, pomocí kterého docílíme až 50násobné zvětšení.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den,pani doktorko,asi před týdnem jsem si škrabla znamínko na obličeji.Velikost je do 4mm.Ke krvácení nedošlo,je trochu zarudlé,nebolestivé.Vytvořil se na něm stroupek,zatím neodpadl.Je to nějak nebezpečné.děkuji ŠUMAVSKÁ. Odpověd mi mužete zaslat na Katka.sumavska@seznam.cz
Katka
MUDr. Gabriela Janouškové
Doporučila bych výhledově znaménko chirurgicky odstranit (vzhledem k traumatizaci). Rozhodně se ale nejedná o urgentní stav.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den...vím že se pihy dají odstranit chirurgicky a také laserem...ale chci se zeptat,jestli nejdou treba zesvetlit i nejakym zesvetlovacim kremem???jeden takovy mam a pouzivam ho asi tyden a vysledek zatim zadny...
David
MUDr. Gabriela Janouškové
Na pigmentace (NE NA ZNAMÉNKA) lze použít zesvětlující krémy. Znaménka je možné odstranit pouze chirurgicky.
Znaménka a pigmentace
Udělala se mi pigmentace na rtech.Vypadá to jako pihy. Je to normální nebo bych si měla zajít k lékaři? Předem děkuji za odpověď.
olga
MUDr. Gabriela Janouškové
Náhlý vznik pigmentace na rtech bych konzultovala s kožním lékařem v ambulanci, kde nález posoudí.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den paní doktorko, dneska jsem si na kožním vyzvedla výsledky po odběru znaménka v obličeji. Sestra mi jen dala papír a kontrola za půl roku. Na papíře spousta latiny, prosím nemohla byste mi říct, zda je něco zle nebo v pořádku?? Micro:Opakovaně prokrájená kožní excize se trukturami pigmentovaného nejspíše junkčního névu s výraznější junkční aktivitou a melanofagickou dermatitidou. Při jednom okraji struktury nespecifického granulomku s lymfocytárním infiltrátem. Doplněno imuno HMB 45 znázorňující junkční aktivitu bez atypií a S100. Okraje se jeví do zdravé tkáně. Vše je zvýrazněno a slova dle slovníku, mě trošku děsí :-/ děkují Petra.
Petra Zábojníková
MUDr. Gabriela Janouškové
Jestliže je v histologii popsán junkční névus, negativní S100 protein apod, tak se nemusíte obávat, jedná se o formu znaménka.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda-li může mít kojení vliv na hyperpigmentaci obličeje. Dříve se mi vyskytla z užívání antikoncepce, po vysazení zmizela. Pak jsem užívala Ibubrofen kvůli migréně, znovu se objevila. V těhotenství zmizela, a po porodu jak začalo jaro se objevila po celém obličeji, jen nos a okolí je normální. Samozřejmě používám UV 50. Děkuji
EditaM.
MUDr. Gabriela Janouškové
Hyperpigmentace se často objevují se změnou hormonálních poměrů, slunce má také velký význam. Používejte dále krémy s maximálním SPF, a to i při krátkém pobytu na slunci (cesta na nákup, vycházka apod). Až přestanete kojit, tak zavžte léčbu (bělící krém, chemický peeling, laser).
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, mám skoro tříletou dcerku, která má na jedné dlani 3mm znaménko. Tvar není pravidelný. Chci se zeptat, je běžné mít takovou skvrnu na dlani? Měla bych s ní zajít k lékaři? A kam? Děkuji
Ivana
MUDr. Gabriela Janouškové
I na dlani se může objevit znaménko. Vzhledem k lokalitě (možnost traumatizace) toto znaménko v dospělém věku obvykle doporučujeme odstranit. Můžete kontrolu v kožní ambulanci naplánovat, ale není to urgentní.
Znaménka a pigmentace
Dobry den pani doktorko,mám dotaz asi v deseti letech jsem si vymackavala ven znaminko v domeni ze je to kliste samorzejme to neslo,kdyz sem to rekla mamce tak mi rekla , ze toho mama nechat , ze se to nesmi.Od te doby se mi kolem toho znaminka objevily takove malinke hnede tecky ty skoro nejdou videt jen zblizka ted ´je mi 18 a znaminko je porad stejne nemeni se ani nesvedi ani nekrvaci ani si tech malinkych tecek nikdo nikdy nevsiml teda jen ja kdyz se na nej divam zblizka, znaminko je velke asi 3mm myslite ze by mohlo jit o rakovinu kuze?
sany
MUDr. Gabriela Janouškové
Rozhodně si nemyslím, že by se jednalo o zhoubný nádor kůže, nicméně Vám doporučuji návštěvu kožního lékaře, který posoudí uvedené znaménko a i ostatní pigmemntové projevy na těle.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den paní doktorko, myslíte si že vyšetření digitálním dermatoskopem je dostačující při kontrole znamének. Je možné že se i tento přístroj mýlí? děkuji za odpověď.
Monika
MUDr. Gabriela Janouškové
Digitální dermatoskopie je velmi moderní metoda v posuzování pigmentového projevu. Speciální software posuzuje pigmentovou změnu podle různých kritéií a vyhodnotí pravděpodobnost přítomnosti zhoubného nádoru. Obraz je možné přeposlat (v případě nejasností) i dalším odborníkům k posouzení a pokud je pigmentový projev označen jako podezřelý, tak je doporučeno jeho odstranění.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, v dekoltu mám asi tři roky asi 0,5cm mateř.znaménko. Chtěla bych si ho nechat vyříznout, ale mam strach aby mi nezustala oskliva jizva. Jake mate zkusenosti s hojenim ranek po takovem zakroku v dekoltu?
jana
MUDr. Gabriela Janouškové
V dekoltu může častěji než v jiných lokalizacích dojít k tzv. rozjetí" jizvy, tedy do velikosti řezu. Jestliže ale máte 5mm znaménko, tak jizvička bude malá, i kdyby došlo k jejímu povolení. Také může dojít k tvorbě keloidu, tedy k tvorbě vystouplé a větší jizvy. Jestliže jinak nemáte problémy s hojením a nedochází k tvorbě velkých jizev, tak obavu z keloidu mít nemusíte.
Znaménka a pigmentace
Ještě by mě zajímalo jak hluoko se při odstaňování znamének řeže a jestli bude jizva vypadat jako po operaci (lesklá a prohloubená nebo to bude jen tmavý flíček. děkuji
jana.n
MUDr. Gabriela Janouškové
Znaménko se odstraňuje k podkožnímu tuku. Jizva po operaci je nafialovělá, postupně bledne. Nutné je jizvy chránit před sluncem, aby nedošlo k vzniku nežádoucí hyperpigmentace jizvy.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den. Chtěla bych si nechat odstarnit 4 mateřská znaménka v obličeji (na obo tvářích). Musím jít nejprve ke kožnímu? Provádí odstranění plastický chirurg nebo stačí zajít na chirurgickou ambulanci? A jsou nějaká rizika např. zánět, jizvy apod?
jana.n
MUDr. Gabriela Janouškové
Návštěva kožního lékaře je vhodná. Na řadě pracovišť tento zákrok i kožní lékař provádí. Při větších rozměrech névů je občas doporučeno odstranění znamének plastickým chirurgem. Obvykle hojení v obličeji probíhá rychle a kosmetický efekt bývá velmi dobrý. Jako každý chirurgický zákrok i tento nese sebou určitá rizika, ale jen miminálně.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, u obočí se mi udělalo něco jako znamínko,ale není zbarvené a každým rokem se zvětšuje.Nevíte o co se jedná a jestli se bude dál zvětšovat? Ráda bych se ho zbavila ale nevím jak. Děkuji.
Mirka
MUDr. Gabriela Janouškové
Nelze posoudit, o jakou formu znaménka se jedná. Navštivte kožního lékaře, který nález posoudí a ev. doporučí chirurgické odstranění projevu. Rána v obličeji se dobře a rychle hojí, kosmetický efekt bývá velmi dobrý.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den pani doktorko, mam na Vás prosbu, poradte mi, navštívila jsem 3x solarium den po dni a na břiše se mi udelaly tmavší pigmentové skvrny, co s tím mám delat, jak je léčit? Dá se to odstranit, je nejaká možnost že to zmizí? Děkuji Vám.
Marie
MUDr. Gabriela Janouškové
Jestli se jedná o pouhé hyperpigmentace, tak je možné aplikovat bělící krémy, např. Unitone 4, Mela D, Iklen sérum a krém atd. Tyto přípravky jsou k dostání v lékárně. Důležité je přestat chodit do solária.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, asi před třemi roky se mi v obličeji (na tvářích) objevily hnědé pigmentové skvrny, které v létě tmavnou, nyní jsou světlejší, ale stále jsou vidět. Používám krém od Vichy proti pigmentovým skvrnám, v létě pomáhá v tom směru, že skvrny úplně neztmavnou, ale prostě pořád jsou. Je možné, že se jich ještě někdy zbavím? Děkuji za odpověď.
Simona
MUDr. Gabriela Janouškové
K vybělení skvrn je možné používat bělící krémy, např. Unitone 4, Mela D, Iklen sérum a krém apod. Efekt má i chemický peeling a laserová léčba. Důležitá je ochrana kůže před UV zářením používáním krému s vysokým SPF (SPF 50+).
Znaménka a pigmentace
dobry den pani doktorko, mam od narozeni hnede znamenko nad hornim rtem. posledni dobou me zlobi tim, ze se mi tam tesne u neho tvori vyrazka bila tak na vymacknuti. nevim jestli mam s tim jit ke koznimu jsem takovy straspytel a navic mi s neho rostou chloupky. jsem nejista. Dekuji za odpoved
romana
MUDr. Gabriela Janouškové
Kožního lékaře určitě vyhledejte, není důvod k obavám. Jestliže dochází k občasné tvorbě zánětlivého ložiska v okolí znaménka a dochází k dráždění i vlastního znaménka, tak je vhodné zvážit odstranění znaménka. Hojení v obličeji bývá rychlé a kosmetický efekt je velmi dobrý.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, mám menší problém se znaménkem... je mi 14 let a s bratrem(dvojčetem) máme na stejném místě znaménko na boku brady. Jenže mě za tych 14 let hodně vyrostlo. Před několika dny mi začalo krvácet a vytýkat zněj vodička jako z akné. také sem zjistila že když ohlamám znaménko tak že pod ním(pod kůží) mám bulku a to celkem velkou. Také když si na to znaménko šáhnu tak mě hodně bolí a k tomu mi z něj rostou chloupky..a není to dost příjemné. Několikrát sem s tym znamínkem byla u kožní lékařky a ta říkala že je to normální znaménko. A ted jak mi začalo krvácet, bolet a mám tam tu bulku tak sem šla rovnou na chirurgii a tam sem teď obědnaná na vyříznutí. Myslíte si že když mi ho vyříznou bude to už v pořádku??? A nemá ta bulka příznak k rakovině??? Předem děkuji za rychlou odpověď.
Denisa
MUDr. Gabriela Janouškové
Je možné, že se v oblasti znaménka vytvořil projev akné, zánětlivé ložisko apod. Určitě je vhodné odstranění znaménka, zejména pro přítomnost krvácení. Dopředu se k histologickému výsledku se nemohu vyjádřit, ale myslím si, že se bude spíše jednat o znaménko než o melanom.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, mám bradavici na nose. Je to taková ta vystouplá (nevím jak se jí říká odborně) a chci se zeptat jak dlouho trvá odstranění laserem a jestli bradavice zmizne již po prvním zákroku. A zda po odstranění budu muset nosit náplast přes nos. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Jana
MUDr. Gabriela Janouškové
Je málo pravděpodobné, že se jedná o klasickou bradavici, spíše se bude jednat o formu znaménka. Klasické znaménko není vhodné odstraňovat laserem. Nález posoudí kožní lékař, na kterého se obraťte.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, mám dotaz ohledně mateřského znaménka. Od narození mám na noze hnědý oválek asi 4x2 cm, mírně který se nijak nemění ale i tak bych si ho ráda nechala odstranit.Myslíte, že je to vhodné?
Lucie
MUDr. Gabriela Janouškové
Ložisko je nutné nechat vyšetřit dermatologem, který posoudí, o kterou formu pigmentace či znaménka se jedná a podle toho příp. doporučí odstranění ložiska. V případě, že by se jednalo o znaménko, tak nedoporučuji laserové odstranění, ale chirurgický zákrok. Vzhledem k rozměru ložiska je pravděpodobné, že budete mít poměrně velkou jizvu. Z toho důvodu bych tento zákrok doporučila podstoupit na plastické chirurgii.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, chtěla bych se zeptat co se dá dělat s zřejmě pigmentovou hnědou skvrnou po okem? Mam ji od leta, kdy jsem chodila na koupaliště. Da se nějak odstranit? Předem dik za odpověď.
Andrea
MUDr. Gabriela Janouškové
Hyperpigmentace je možné bělit speciálními bělícími krémy (Unitone 4, Iklen sérum + krém, Mela D apod), ev. je možná laserová léčba. Aplikace kolem očí je problematická, protože kůže je v tomto místě velmi citlivá a může reagovat podrážděním.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, paní doktorko, ráda bych si nechala odstranit dvě mateřská znaménka v místě nad horním rtem, ale nevím, zda je lepší laserem nebo chirurgicky. Jedná se mi hlavně o následnou jizvu. Děkuji za radu.
Michaela
MUDr. Gabriela Janouškové
Znaménka by se měla odstraňovat chirurgicky. Jizvy v obličeji se dobře a rychle hojí, kosmetický efekt bývá velmi dobrý. Můžete se obrátit na kliniku plastické chirurgie např. FN Královské Vinohrady.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den,je mi 15 let,a v obliceji mam docela osklive pihy,ne takovety od slunicka,ale černé..chtěl bych se jich nejak zbavit,abych je furt nemusel zakrývat makeupem...Vím žwe se dají nejak vyriznout,ale bojim se že potom tam budu mit jizvy a ty budou jeste osklivejsi...máte pro mě nějakou radu???a popripade kolik by to asi tak stálo zhruba???
Bedřich
MUDr. Gabriela Janouškové
Jestliže máte na mysli znaménka, tak ta je nutné skutečně odstranit chirurgicky. Rány v obličeji se dobře a rychle hojí, kosmetický efekt bývá velmi dobrý. Navštivte kožního lékaře, se kterým se dohodněte na příp. odstranění některých znamének. Podzimní a zimní měsíce jsou časově nejvhodnější.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den pani doktorko, již od 3 let věku se mi na celé pravé polovině těla objevují červené fleky, prý je to způsobeno praskáním krevních vlásečnic. Jsem léčen hlavně ascorutinem a mastičkami proti suché pokožce. Chtěl bych se proto zeptat, zda-li byste mi poradila nějakou účinější léčbu (pokud nějaká je). Prý nemám čekat žádné zázraky. Nyní se to mírně rozlejzá. Dg. je Naevus teleangiektakticus et hyperkeratoris lynearis. Děkuji za Váš názor. Jsem léčen na kožním odd. FN HK. děkuji
Petr
MUDr. Gabriela Janouškové
V léčbě uvedeného névu by bylo možné vyzkoušet laserovou terapii. Kožní oddělení FN HK je velmi dobré pracoviště, zkuste s lékaři konzultovat tuto formu léčby.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, je možné v Praze navšívit preventivně nějakou poradnu, kde mi prohlédnou celé tělo a zkontrolují úplně všechna znamínka? Bydlím kousek od Motola, ale nevím, jestli tamní páteční poradna není jen pro riziková znamínka. Děkuji za odpověď.
eva
MUDr. Gabriela Janouškové
Páteční poradna je skutečně zejména pro pacienty s kožními nádory, ale vyšetří Vás ve všeobecné ambulanci, kam se můžete telefonicky objednat.
Znaménka a pigmentace
Dobry den pani doktorko,po vyrazkach v obliceji,se mi diky slunicku,objevily pigment flicky,dalsi pigment skvrnu mam nad hodnim rtem(tmavy pruh,jako od kafe).Jak se skvrn zbavit?Pomuze Mela-D od La Roche nebo spis laser?Dekuji za odpoved.
martina.m
MUDr. Gabriela Janouškové
Mela D je určen na léčbu hyperpigmentací, stejně tak je možná aplikace Iklen séra a krému, Unitone 4 krému apod. Nutná je současná ochrana kůže před UV zářením aplikací krémů s vysokým SPF.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den. Mám na horní části prsu asi 1cm velké znaménko. Kožařka mi řekla, že po odstranění by zůstala velká jizva. Existuje nějaký způsob, jak znaménko odstranit, aniž by zůstala výrazná jizva? Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Gabriela Janouškové
Znaménko je možné odstranit jen chirurgicky, tedy za vzniku jizvy. Laserové ošetření v případě pigmentového névu (znaménka) není možné.
Znaménka a pigmentace
Na doporučení kožního lékaře mám doporučení k odstranění znaménka nalevé tváři - spodní část tváře , bude zákrok hodně zřetelný?
jaroslava.backovska@seznam.cz
MUDr. Gabriela Janouškové
Rány v obličeji se obvykle dobře a rychle hojí a jizva po určitém čase je jen málo viditelná.
Znaménka a pigmentace
Dobry den,od malicka mam na noze velky flek,asi tricet cm dlouhy.Byl jen o neco tmavsi,takze nebyl moc videt.Ted ale bydlim u more a je mnohem vyraznejsi.Uz se mi nechteji nosit ani sukne,aby to nebylo videt.Je mozne nejake odstraneni?
simona
MUDr. Gabriela Janouškové
Otázkou je, o jakou formu pigmentace se jedná a podle toho lze posoudit, jestli by byla možná laserová léčba. Navštivte kožní ambulanci či laserové centrum, kde nález zhodnotí a ev. doporučí možnou léčbu.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, mám pihy na obličeji a ted přes léto je jich i víc a jsou tmavší, chtěla bych se zeptat jestli existuje nějaký krém, aby zesvětlili nebo, aby úplně všechny zmizeli. Děkuji za odpověd.
Olinda
MUDr. Gabriela Janouškové
Je pravděpodobné, že po létě projevy budou mít tendenci blednout. Bělení projevů je možné podpořit aplikací bělících krémů, např. Unitone 4, Mela D, Iklen sérum a krém atd. Tyto přípravky zakoupíte v lékárně.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, v obličeji mám spoustu světlých pih a během slunečních měsíců se mi vytvořily pihy pod nosem, které jsou poněkud slité, takže vypadají jako knír.Mám strach, zda se nejedná o nějakou pigmentovou poruchu (asi rok mám vitiligo)nebo zda se jedná pouze o obyčejné pihy, které s koncem léta zmizí.Mnohokrát děkuji
Katka
MUDr. Gabriela Janouškové
Vzniklé hyperpigmentace pod nosem mají souvislost s pobytem na slunci, na vině může být i hormonální antikoncepce. Při pobytu na slunci chraňte kůži obličeje krémy s vysokým SPF. Jestliže projevy koncem sezóny nezmizí, tak na zesvětlení ložisek je možná aplikace bělících krémů, např. Unitone 4, Mela D, Iklen sérum a krém atd.
Znaménka a pigmentace
dobrý den, chtěla bych se zeptat na odstranění znaménka na spodní víčku oka. Znaménko mám už od malička (nevím přesně od kdy), nyní je mi 24 a znaménko je asi 0,5cm veliké a vystouplé. Chtěla bych se zeptat, jaké je riziko odstranění znaménka v těsné blízkosti oka? Znaménko mám asi půl centimetru od okraje oka (na spodním levém víčku). Prosím o odpověď, děkuji.
Adamcová
MUDr. Gabriela Janouškové
Odstranění znaménka v těsné blízkosti oka je vhodnější ponechat očním lékařům. Tento zákrok by měl proběhnout bez problémů.
Znaménka a pigmentace
Děkuji moc za odpověď. V pondělí jsem navštívila lékaře, změny na znamínku prohlédl s tím, že z 80% to bude v pořádku a 29/8 mám podstoupit odstranění. Situace se však nyní zásadně změnila. Včera se mi znamínko samo po koupeli odlouplo, takže se jen jednalo o stroupek v důsledku podráždění. Teď je znamínko zase světle hnědé a na dotek nepatrné, nevyčnívá. Mám přesto podstoupit odstranění, nebo je to již zbytečné. Díky za odpověď
Millis
MUDr. Gabriela Janouškové
Doporučila bych, aby Vás před zákrokem ještě kožní lékař prohlédl a rozhodl, zda je zákrok nutný.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den p.doktorko,už jsem jednou psala,ale nevím,zda se to odeslalo,tak se zeptám ještě jednou. Je mi 29let,již od dětství mám v podpaží takové světlehnědé skvrnky/tři jako oválky asi 1cm,jinak jsou to malé pihy a končí to na zevní straně prsa./Mám to jen na jedné ruce.Dodnes nevím,co to vlastně je.Četla jsem tady pár příspěvků a chci se zeptat,jestli se nejedná o něco vážného.Jaký je prosím Váš názor?Děkuji za odpověď.
Jarka
MUDr. Gabriela Janouškové
Může se jednat o formu névu - např. naevus verrucosus, papilomatózní epidermální névus, naevus spilus apod. Navštivte kožního lékaře, který stanoví diagnózu. Velmi pravděpodobně bude dostatečná pravidelná kontrola 1x ročně.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, není dávno jsem se Vás ptala na mizející znaménko, píšete že bych měla urychleně navštívit lékaře..no mě to znaménko mizí už asi pět let, když jsem navštívila kdysi lékařku tak řekla že to je "normální", teď po té době jsem se obědnala znovu, protože v článcích týkající se oněmocnění kůže to za "normální" neoznačují..myslíte že když už je to tolik let že je to tedy "normální"..děkuji za odpověď.
Michaela
MUDr. Gabriela Janouškové
Mizející znaménko nebývá běžné a je vhodné kožní vyšetření. Kožní je zejména vizuální obor, a tak se blíže k nálezu nemohu vyjádřit.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila ohledně mateřského znaménka. Měla jsem na zádech dvě pod sebou - průměr asi 7 mm, avšak postupem času mi to jedno dost vybledlo a navíc se zmenšilo - jak kdyby se ztrácelo. Myslíte, že tady takové mizení je běžné? Děkuji moc za odpověd-už jsem objednaná na kožní-ale vezmou mě až za dva měsíce :-(
Míša
MUDr. Gabriela Janouškové
Mizení znaménka by mělo být signálem k rychlé návštěvě kožní ambulance. Jestliže Váš kožní lékař Vás nebude chtít dříve přijmout, tak se obraťte na jiného dermatologa.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, hned v pondělí se s obrovským strachem chystám k lékaři. Tento týden jsem zjistila změny na znamínku. Znamínko se mi vytvořilo před 2 lety v těhotenství, bylo zkontrolováno kožní lékařkou. Znamínko se zdá pořád stejně veliké (2mm) a nepravidelný jakoby rozpitý okraj je taky původní. Znamínko však trochu vystouplo, před tím nebylo na dotek vůbec patrné. Ráda bych znala odpovědi na 2 otázky: 1)Mohou to být známky vznikajícího maligního melanomu? 2) V případě pozitivního nálezu a dobrého průběhu léčení je možné otěhotnět za jakou dobu? Musím čekat těch 5let, kdy je 50%možnost metastáz? Je mi 29let a určitě ještě chceme min.1dítě. Děkuji, že nám na těchto stránkách věnujete
Millis
MUDr. Gabriela Janouškové
Vyvýšení znaménka bývá časté a nemusí být projevem ničeho nebezpečného. Pozitivní nález nepředpokládám. V případě, že se prokáže melanom, tak záleží na histologických parametrech projevu. Podle toho se liší léčba. V řadě případů je chirurgické odstranění ložiska dostatečnou léčbou a otěhotnění je možné. Při vážnějším nálezu se zahajuje celková léčba, otěhotnění potom je nutné konzultovat s onkologem.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, paní doktorko! V posledních dvou letech se mi po celém těle začaly dělat pihy. Nejdříve to je jen malinký červený pupínek a později se zbarví do světle hněda a je trochu vystouplý. Na kožním mi doktorka řekla, že je to normální. Dále se mi začaly zvětšovat staré pihy, které mám od dětsví a na to mi doktor pověděl, že je to také normální a že kdykoli vylezu na sluníčko piha se zvětší. Po tom co se mi vysmál, sice nabídl, že mi pihy vyřízne, ale to si mám nechat vyříznout všechny? jak poznám, která by mohla být nebezpečná? neopaluji se, sluníčku se spíše vyhybám, když to nejde jinak namažu se vysokým ochranným faktorem. Předem moc děkuji za odpověď!
Lucie
MUDr. Gabriela Janouškové
Červené "pupínky" by mohly být hemangiomky, které ale zůstávají červené a nehnědnou. Obecně znaménka se mohou během života zvětšovat a rovněž přibývat. Při doporučení chirurgického odstranění znaménka si všímáme pravidelnosti tvaru ložiska, ostrého ohraničení, homogenity zabarvení, velikosti. Velmi pomáhá vyšetření dermatoskopem, který ukáže struktury vyšetřovaného znaménka a podle toho se odvíjí doporučení příp. odstranění ložiska.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, před 2 lety se mi v těhotenství objevilo na noze malé tmavě hnědé znaménko. Kožní lékařka po shlédnutí řekla, že je OK a nemusím se bát melanomu. Je sice malé, ale není ohraničené, ze stran jakoby se rozpíjelo a teď poslední 2 dny je kolem znaménka lehce zarudlá kůže. Jsem na dovolené, takže nemůžu hned zajít k lékaři, proto prosím vás o radu-uklidnění. Může to být příznak vzniku melanomu? Děkuji moc
Eva
MUDr. Gabriela Janouškové
Nejspíše došlo k podráždění znaménka či těsného okolí. Po návratu z dovolené navštivte kožního lékaře a domluvte se na preventivním odstranění znaménka z důvodu dráždění.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den paní doktorko,chtěla bych znát Váš názor na odstranění pigmentové skvrny laserem.Jaké mohou být rizika?Děkuji.
Katka
MUDr. Gabriela Janouškové
Jestliže by se skutečně jednalo o pouhou pigmentaci, tak je možné odstranění laserem. Rozhodně není vhodné odstraňovat laserem pigmentové névy, které doporučuji odstranit pouze chirurgicky. Komplikace laserové léčby mohou být jak akutní, tak dlouhodobé. Mezi první patří bolestivost zákroku, otok zarudnutí, krvácení, dále tvorba krust, přechodné poruchy pigmentace; k dlouhodobým komplikacím patří opět poruchy pigmentace a jizvy.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den paní doktorko. Na prostředníčku u nohy mám nejspíš už od narození asi centimetr dlouhou, vystouplou pihu, která mě poslední dobou dost svědí. Piha nemá všude stejnou barvu, místy vypadá, jako by tam byly malé krevní sraženiny a místy zase je jen vystouplé místo bez zabarvení pigmentem. Na kožním mi bylo řečeno, že nebezpečná nejspíš není, ale že by se měla odstranit. Jelikož by to ale znamenalo odstranění půlky bříška prstu, chtěla bych vědět, zda je toto nutné a zda není možné i bez odstranění určit, zda se jedná o neškodnou pihu nebo o melanom?
Jitka
MUDr. Gabriela Janouškové
Stoprocentně lzeodlišit znaménko a melanom jen histologickým vyšetřením, tedy po chirurgickém odstranění ložiska. Pomoci by v odlišení mohlo dermatoskopické vyšetření projevu, které se na kožních ambulancích poměrně běžně provádí. Jestliže ale znaménko činí obtíže (svědí apod), tak bych doporučila jeho odstranění.
Znaménka a pigmentace
pani doktorko jsem neštastna že mam pihy vylezaji mi po celem těle i na nohach v letě je to pro mne utrpeni kdzž si mam vzit sukni poradte mi jak je odstranit je mi 33 let a nechci sve tělo skryvat jsem štihla a ne oškliva děkuji předem za radu chtěla bych jit konečně na koupaliště mezi lidi
helena
MUDr. Gabriela Janouškové
Rozhodně není důvod se za pihy stydět, protože "pihatých" jedinců je velké množství. Léčebně v tomto případě zasáhnout nelze.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Již od mala jsem měla na obličeji pihy. Asi během posledních 2 let se mi na sluníčku začaly dělat pihy i na rukou, hlavně ramenou a dekoltu.Daji se pihy nějak odstranit, nebo proč se tvoří. V zimě vždy hodně zblednou. Pomůže mi La roche -mela D. Děkuji za odpověď.
Jana
MUDr. Gabriela Janouškové
Tvorba znamének je geneticky daná a znaménka se mohou tvořit během celého života. Tvorba pigmentací má souvislost s pobytem na slunci a pomoci by mohly bělící krémy, např. Vámi uvedený Mela D, Unitone 4, Iklen sérum a krém. Vždy je nutná ochrana kůže před UV zářením aplikací krémů s vysokým SPF. Efekt má také laserová léčba.
Znaménka a pigmentace
Na obličeji mám malinké znamínko a kolem něj a pod ním mám něco jako akné, nemůže to být příznakem rakoviny? Děkuji za odpověď.
Misa
MUDr. Gabriela Janouškové
Znaménko může být drážděno aknózním projevem. Navštivte kožního lékaře, který nález posoudí. Rozhodně si nemyslím, že by tento popis odpovídal melanomu.
Znaménka a pigmentace
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: Mám znaménko které se čímdál více zvětšuje, chtěla bych ho nechat odstranit, ale chtěla jsem se zeptat, jestli musím na vytahování nebo se dá odstranit jinými způsoby?? předem děkuji!
M.
MUDr. Gabriela Janouškové
Jestliže se jedná o znaménko, tak je nutné jeho chirurgické odstranění. Jiné metody nejsou k odstranění znaménka vhodné.



mobilní verze