Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Dejte si polévky pro zahřátí

  0:10aktualizováno  0:10
Co vás v lezavých podzimních dnech zahřeje víc než palčáky nebo horký grog? Přece pořádná polévka, ve které stojí lžíce!

Fazolová polévka se zakysanou smetanou | foto: In Images


Naší kulinární expertce DANĚ OBERMAJEROVÉ pište na ona@mfdnes.cz

 

 

 



Fazolová polévka se zakysanou smetanou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 min. + 40 min.

* 2 lžíce oleje
* 2 cibule, nakrájené nadrobno
* 2 stroužky česneku
* 250 g mletého hovězího masa
* sůl a mletý pepř
* 2 lžičky mexického koření
* 1 lžíce rajčatového protlaku nebo pyré
* 4 velká rajčata a oloupaná
* 1-2 chilli papričky, zbavené semen a posekané
* 1 l masového vývaru, nejlépe hovězího (i z kostky)
* 400 g konzervovaných barevných fazolí bez nálevu
* kysaná smetana k podávání
* hrst natě čerstvého koriandru
* trochu limetkové šťávy

1. V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm do růžova nakrájenou cibulku a usekaný česnek. Přidáme mleté maso a osmahneme ho ze všech stran do hněda.

2. Ochutíme solí, pepřem, mexickým kořením, vmícháme rajčatový protlak, osmahneme a přidáme na kostičky nakrájená a oloupaná rajčata a chilli papričky. Zalijeme vývarem, uvedeme do varu a vaříme asi 20-25 minut, dokud maso není měkké. Ke konci varu do polévky přidáme slité fazole a dolijeme vodou nebo vývarem.

3. Polévku dochutíme limetkovou šťávou a solí. Podáváme s kysanou smetanou posypané usekaným čerstvým koriandrem.

 


Dýňová polévka s krutony

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 min.

* 1 kg očištěné dužiny z oranžové dýně
* 2 oloupaná rajčata
* 1 jablko, oloupané a nakrájené na kostičky
* 2 polévkové lžíce másla
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 cm čerstvého nastrouhaného zázvoru
* 1 polévková lžíce kari
* 1 l silného kuřecího nebo zeleninového vývaru
* sůl a mletý bílý pepř na dochucení
* 150 ml smetany na šlehání
* citrónová šťáva
* 1 lžička cukru na dochucení
* 4 plátky toastového chleba
* 1 lžíce olivového oleje

1. Dýni oloupeme, dužinu zbavíme zrníček a nakrájíme na kostičky. Rajčata nařízneme do kříže a vložíme na dvě minuty do vroucí vody. Zchladíme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme.

2. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. V kastrole rozpustíme máslo,
přidáme nakrájenou cibuli a česnek, zázvor, kari a osmahneme, přisypeme dýni, jablka a rajčata a znovu krátce osmahneme. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme pod poklicí na mírném ohni doměkka.

3. Polévku rozmixujeme, propasírujeme jemným sítem, zjemníme smetanou a uvedeme opět do varu. Necháme přejít varem a dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a cukrem.

4. Podáváme s opečenými krutony z toastového chleba a posypanou pažitkou.

TIP
Rozduste dýni a hrušky, přidejte vývar, hruškový džus, ochuťte muškátovým oříškem, chilli, solí a zjemněte smetanou.

 

 

 

 


Bramborová polévka s houbami a slaninou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 min. + 1 hodina na namáčení hub

* 1 lžíce másla
* 1 lžíce oleje
* 1 cibule, nakrájená najemno
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce hladké mouky
* 2 hrsti sušených hub
* sůl a mletý pepř
* 1/3 lžičky drceného kmínu
* 1 větší mrkev
* 1/2 celeru, menšího
* 1 malá petržel
* 4 větší brambory
* 100 g kapusty
* 2 lžíce sušené majoránky
* 4 plátky anglické slaniny

1. Houby zalijeme půl litrem studené vody a necháme je nabobtnat. Zeleninu a brambory očistíme. Polovinu česneku nakrájíme nadrobno. Zeleninu nakrájíme na plátky a brambory na kostičky.

2. V kastrole rozehřejeme máslo a olej, zpěníme na něm cibuli a česnek, zasypeme moukou a osmahneme do růžova. Jíšku zalijeme třičtvrtě litrem až litrem studené vody, přilijeme namočené houby i s vodou, ve které se máčely, důkladně rozmícháme nebo prošleháme, osolíme, okořeníme kmínem a uvedeme do varu. Vaříme asi 20 minut.

3. Když jsou houby měkké, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, brambory, kapustu a dovaříme do měkka. Trvá to dalších asi 10 minut. Nakonec polévku dochutíme prolisovaným zbylým česnekem, solí, pepřem a rozemnutou majoránkou. Hotovou polévku posypeme opečenými kostičkami anglické slaniny a podáváme.

TIP
Nemáte-li sušené houby, použijte čerstvé, skvělá je hlíva ústřičná nebo shi take, houby vařte podle potřeby do změknutí bez namáčení přímo v polévce jako houby sušené. Chcete-li polévku ještě sytější a výživnější, uvařte s houbami hrst propláchnutých trhaných krupek a zeleninu.

 

 

 

 

 


Brokolicový krém se lněným semínkem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 min.

* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 l vody nebo vývaru
* sůl
* špetka muškátového oříšku
* 500 g brokolice
* 250 ml smetany na šlehání
* bílý pepř
* 2 lžíce lněného semínka
* 4 lžičky ořechového oleje
* bageta nebo toastový chléb

1. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a uděláme světlou jíšku. Zalijeme ji studenou vodou nebo vývarem, osolíme, okořeníme muškátovým oříškem a metlou rozšleháme.

2. Polévku přivedeme k varu a vaříme 20 minut, občas zamícháme. Ke konci varu přidáme růžičky brokolice a uvaříme do měkka. Polévku rozmixujeme. Několik růžiček brokolice si necháme stranou na ozdobu polévky.

3. Přidáme smetanu, necháme přejít varem a polévku odstavíme. Dochutíme solí a mletým pepřem. Porce polévky zakápneme lžičkou ořechového oleje a posypeme opraženým lněným semínkem. Podáváme s opečenými toasty.

 


Mrkvovo - rajčatová polévka s červenou čočkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 min. + 20 min. vaření

* 40 g másla
* 250 g oloupané mrkve, nahrubo nastrouhané
* 1 cibule nakrájená najemno
* 2 stroužky česneku, usekaný najemno
* 1 plechovka loupaných konzervovaných rajčat i s nálevem
* 1 lžička mletého rozmarýnu
* špetka tymiánu
* 1 l zeleninového vývaru (může být z kostky)
* 150 g loupané červené čočky
* sůl
* trochu citrónové šťávy na dochucení
* popřípadě trochu cukru na dochucení
* lístky čerstvé bazalky k podávání

1. Ve větším polévkovém hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibuli, usekaný česnek, všechno uvedené koření a na mírnějším plameni osmahneme. Bude to trvat asi pět minut.

2. Pak do polévky přilijeme rozmačkaná oloupaná rajčata a zeleninový vývar a znovu uvedeme do varu.

3. Potom ještě přidáme propláchnutou červenou čočku a vaříme, až je čočka měkká, což zabere asi 10-15 minut. Podle potřeby můžeme průběžně dolévat trochou vývaru nebo vody.

4. Nakonec polévku dochutíme solí a citrónovou šťávou, popřípadě podle chuti dosladíme. Podáváme ozdobenou lístky čerstvé bazalky s čerstvou bagetou nebo celozrnným chlebem.

TIP
Polévku můžete nakonec rozmixovat ponorným mixérem nebo místo konzervovaných rajčat přidat asi 250 ml rajčatového pyré.

 

 

 

 

Autor:




Nejčtenější

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický drdol s růžičkami tabu i na vaší svatbě... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.