Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Datlové sušenky

  22:41aktualizováno  22:41

Datlové sušenky | foto: Denisa Diepoldová

Doba přípravy: 2 hodiny

Na těsto:

  • 2 hrnky celozrnné mouky (nejlépe špaldové)
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka jemné mořské soli
  • 1/2 hrnku kvalitního másla nebo veganského margarínu (např. Alsan, Provamel)
  • 1 lžíce pomerančové nebo růžové vody (k dostání v orientálních potravinách - případně možno nahradit rumem či oblíbeným likérem)
  • voda či mléko podle potřeby (2 lžíce až 1/4 hrnku podle savosti mouky)

Na náplň:

  • 250 g vypeckovaných datlí
  • 1 lžíce pomerančové nebo růžové vody
  • 1 lžíce datlového sirupu (k dostání ve zdravé výživě - případně nahraďte lžící medu nebo sirupu)
  • podle potřeby mleté ořechy

1. Smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl, nejlépe v kuchyňském robotu, přidáme vychlazené máslo nebo margarín, pomerančovou vodu a podle potřeby přidáváme po lžících ledovou vodu nebo mléko, vypracujeme hladké nelepivé těsto, zabalíme do folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.

2. Mezitím připravíme náplň - datle, vodu a sirup rozmixujeme - výsledná směs by neměla být moc tekutá, spíše tuhá, případně můžeme zahustit mletými ořechy.

3. Těsto rozdělíme přibližně na dvacet menších kousků - do každé části těsta zabalíme kuličku náplně - náplní nešetřeíme - pokud je tuhá, z koláčků nevytéká. Pokud nemáme speciální formičky na tyto sušenky, tak každou kuličku zploštme vidličkou a uděláme na ní pár ozdobných zářezů, případně můžeme sušenky péct ve formičkách na pracny nebo muffiny.

4. Pečeme na 160 stupňů asi 25 až 30 minut, až jsou sušenky lehce zlaté na povrchu. Pokud má někdo rád sladší verzi, může hned po upečení obalit v moučkovém cukru, ale není potřeba, datle jsou sladké dost.

Poznámka: Datlové koláčky maamoul pocházejí z Blízkého východu. U nás je můžete zakoupit v orientálních obchodech či arabských restauracích. Nejčastěji se podávají s marockým mátovým čajem. Datlová náplň je sladká sama o sobě, není tak potřeba přidávat další cukr, zároveň krásně voní po pomerančích.

Autor:




Nejčtenější

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.