Doporučujeme

Srnčí guláš s knedlíkem

Srnčí guláš s knedlíkem | foto: Isifa

Daňčí, mufloní, srnčí... Zkuste zvěřinu podle šéfkuchaře

  • 7
Máte v příbuzenstvu nimroda, ale nevíte, jak naložit s daňčím, srnčím nebo mufloním masem, které vám věnoval? Vyzkoušejte některý ze tří receptů, jež pro vás připravil šéfkuchař vyhlášené pražské restaurace U Schnellů David Hendrych.

Srnčí guláš

pro 4 osoby

  • 1 kg srnčí kýty
  • 2 cibule
  • červená paprika
  • drcený kmín
  • 5 kuliček jalovce
  • 3 stroužky česneku
  • 5 kuliček nového koření
  • mletý pepř
  • 70 g vepřové sádlo

1. Cibulku nakrájíme nadrobno, zpěníme na sádle a přidáme nakrájené maso na kostky. Osolíme a orestujeme. Zasypeme červenou paprikou, promícháme a podlijeme vodou. Přidáme nové koření, jalovec, pepř a vaříme 1,5 - 2 hodiny, dokud maso není měkké.
2. Zahustíme tmavou jíškou, dochutíme rozdrceným česnekem a necháme ještě 10 minut provařit.
3. Hotový guláš podáváme s houskovým knedlíkem.

Muflon na divoko

Muflon na divoko

pro 4 osoby

Na marinádu:

  • ¼ l vody
  • 1/8 l octa
  • 1 mrkev nakrájená na kolečka
  • 4 jalovčinky
  • ½ bobkového listu

Na pečeni:

  • 800 g mufloní kýty
  • 150 g slaniny
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel (kořen)
  • ¼ celer
  • pepř celý
  • nové koření
  • bobkový list
  • sůl
  • 2 dcl červeného vína

1. Všechny ingredience na marinádu smícháme, necháme pár minut provařit, vychladnout a poté tímto nálevem přelijeme 800 gramů mufloní kýty. Necháme v chladu 3 až 4 dny odležet a občas maso v nálevu obracíme.
2. Maso vyjmeme, osušíme a prudce orestujeme na 150 gramech rozehřáté slaniny, na které jsme předtím zpěnili 1 na drobno nakrájenou cibuli, mrkev, ¼ celeru a petržel. Marinádou z masa poté orestované maso podlijeme, přidáme asi 5 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, ½ bobkového listu a špetku soli. Vložíme ho do předehřáté trouby a pečeme při cca 180°C doměkka (asi 2 hodiny).
3. Měkké maso vyjmeme, šťávu povaříme a aby zhoustla, zaprášíme hladkou moukou, rozmícháme s vínem a šťávou z výpeku a povaříme. Maso nakrájíme na plátky a omáčkou podléváme. Podáváme s červeným zelím a bramborovým knedlíkem.

Daňčí kýta špikovaná

Daňčí kýta špikovaná

pro 4 osoby

  • 1 kg daňčí kýty
  • 80 g uzeného špeku
  • 3 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř celý
  • 80 g másla

1. Špek si nakrájíme na úzké hranolky a dáme na chvilku do mrazáku. Do masa uděláme úzkým nožem otvory a vkládáme zchlazený špek. Potřeme rozdrceným česnekem a osolíme.
2. V pekáči na rozehřátém másle zprudka opečeme maso ze všech stran aby se zatáhlo. Pak je podlijeme horkou vodou a vhodíme 8 kuliček celého pepře. Přikryté maso pečeme pod pokličkou 45 minut při teplotě 180 - 200°C. V průběhu pečení přeléváme výpekem a doléváme horkou vodu, aby se nám nepřipeklo. Až bude maso měkké, pečeme dalších 10 minut bez pokličky.
3. Hotové maso vyjmeme z pekáče, nakrájíme na plátky a na talíři přeléváme přecezenou vypečenou šťávou.

TIP: Podáváme se šťouchanými brambory.


  • Vybrali jsme pro Vás