Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Další várka receptů na jídla plná bylinek, která vám zpříjemní dietu

  1:07aktualizováno  1:07
Jestli si chcete hubnutí užívat a ne "protrpět", využívejte chuťové mágy v podobě bylinek. Přidáte-li je do jídla, hned bude chutnat lépe, saláty s nimi získávají úplně jiné grády, jsou plné vitaminů a navíc díky nim můžete používat méně soli.

Steak s koriandrovým salátem. | foto: Isifa

Vavřínové kuře

Příprava 25 minut

Pro 2 osoby:

Vavřínové kuře.* 2 kuřecí paličky
* mouka na poprášení
* 2 lžíce másla
* 160 g brambor
* 2 mrkve
* 3 malé bílé cibule
* 4 stroužky česneku
* hrst bylinek (oregano, tymián, celerová nať)
* 1 bobkový list
* 100 ml bílého vína
* špetka šafránu
* špetka skořice
* 40 ml mléka polotučného

Na omáčku:
* 20 g posekaných mandlí
* 1 stroužek česneku
* 1/2 lžíce čerstvého oregana
* 1/2 lžíce petrželové natě

1. Kuřecí paličky omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a poprášíme je moukou. Máslo rozpustíme v pánvi a kuře na něm ze všech stran zprudka opečeme.
2. Cibule a česnek oloupeme a nakrájíme najemno, bylinky omyjeme, osušíme a rovněž nakrájíme najemno. Mrkve očistíme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Víno smícháme se šafránem, skořicí a mlékem. Kuře, zeleninu, brambory a bylinky vložíme do Papinova hrnce, zalijeme vinnou směsí a 10 minut vaříme.
3. Na omáčku nasucho orestujeme mandle, přidáme posekaný česnek a bylinky, krátce restujeme a při podávání směsí posypeme kuře.

Rybí pánev s bramborami

Příprava 40 minut

Pro 4 osoby:

Rybí pánev s bramborami.* 800 g brambor
* 6 šalotek
* 600 g filetů okouníka (lze nahradit treskou)
* 300 g zelených fazolek
* 3 lžíce olivového oleje
* 50 ml bílého vína
* 1 větvička kopru
* sůl
* bílý pepř

1. Brambory oloupeme, nakrájíme na měsíčky a asi 20 minut vaříme v páře. Šalotky oloupeme a také nakrájíme na měsíčky. Rybu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky velikosti sousta. Fazolky omyjeme, očistíme, rozpůlíme a na posledních 7–8 minut přidáme do páry k bramborám.
2. Kopr otrháme a nahrubo nasekáme. V pánvi si rozpálíme olej a osmažíme na něm šalotky do zlatohněda. Poté k nim přidáme rybu a dohromady asi 2–3 minuty pečeme. Zalijeme vínem, necháme jej téměř odpařit, přidáme brambory a fazolky a krátce prohřejeme. Osolíme, opepříme a na talířích zdobíme koprem.

Bylinkové špagety

Příprava 20 minut

Pro 2 osoby:

Bylinkové špagety.* 50 g různých bylinek (petržel, pažitka, bazalka, tymián...)
* 2 šalotky
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce piniových semínek
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl
* pepř
* 2 lžíce nadrobeného sýru pecorino
* 160 g těstovin

1. Těstoviny dáme podle návodu vařit do vroucí vody. Mezitím omyjeme a osušíme bylinky a nasekáme je nadrobno. Šalotky a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme. Piniová semínka nasucho opražíme na pánvi. V pánvi poté rozpálíme olej a šalotku s česnekem na něm necháme zesklovatět. Přidáme bylinky, osolíme, opepříme a krátce orestujeme.
2. Hotové těstoviny slijeme, necháme okapat a přidáme na pánev, kde je pořádně promícháme s bylinkami. Těstoviny rozdělíme na talíře a posypeme pecorinem a piniovými semínky.

Další varianty

1. Ražniči s bramborem
100 g vepřového ražniči + 100 g vařených brambor + 2 rajčata
2. Rajská omáčka
100 g vařeného hovězího + 120 ml rajské omáčky + 100 g vařených brambor
3. Nudle s mákem
80 g celozrnných nudlí + 1 lžíce medu + 1 lžíce máku + 1 lžička rozpuštěného másla
4. Šunková pizza
1/2 pizzy se šunkou + 250 g rajčatového salátu

Steak s koriandrovým salátem

Příprava 30 minut + marinování 30 minut

Pro 4 osoby

Steak s koriandrovým salátem.* 8 malých vepřových steaků (cca 400 g)
* 1 lžíce směsi různých čerstvých posekaných bylin
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce oleje
* špetka pepře
* 1 malá salátová okurka
* svazek pampeliškových listů
* svazek šťovíku
* svazek koriandru
* 1 červená paprika
* hrst sójových klíčků
* 70 g pražených nesolených buráků

Na zálivku:
* 2 lžíce oleje
* 2 lžíce omáčky Teriyaki
* špetka cukru
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 2–3 lžíce zeleninového vývaru
* sůl
* pepř

1. Maso vložíme do mísy, přidáme bylinky, sójovou omáčku, olej a pepř a promícháme. Přikryté necháme v lednici minimálně 30 minut marinovat. Okurky rozpůlíme a podélně z nich krájíme tenké plátky. Pampelišky, šťovík a koriandr omyjeme, koriandrové lístky otrháme ze stonku. Papriku zbavíme semen a nakrájíme na tenké proužky. Sójové výhonky v sítu propláchneme. Všechny bylinky a zeleninu v míse smícháme.
2. Suroviny na zálivku dáme do uzavíratelné sklenice, zavřeme a pořádně protřeseme. Maso vyjmeme z lednice a na grilu či grilovací pánvi pečeme z každé strany 2–4 minuty. Salát promícháme se zálivkou, dochutíme a spolu se steaky podáváme zasypané buráky.

Špízy s bazalkou a mátou

Příprava 15 minut

Na 8 špízů (pro 4 osoby)

Špízy s bazalkou a mátou.* 600 g kuřecích prsíček
* 3 lžíce slunečnicového oleje
* 2 stroužky česneku
* sůl, pepř
* 1 lžíce najemno nakrájené máty
* 1 lžíce najemno nakrájené bazalky
* 1 lžička najemno nakrájené majoránky
* 8 špejlí

1. Česnek oloupeme a prolisujeme jej do misky s olejem, solí a pepřem. Pořádně promícháme. Maso nakrájíme na kousky velikosti sousta a napíchneme je na špejle. Špízy potřeme olejovou směsí, vložíme pod gril, grilujeme asi 6 až 8 minuta během té doby občas znovu potřeme směsí. Před podáváním hojně zasypeme pokrájenými bylinkami.

Marinovaná feta s olivami

Příprava 10 minut + marinování 12 hodin

Pro 8 osob:

Marinovaná feta s olivami.* 600 g fety
* 1 chilli paprička
* 50 g černých oliv
* 2 stroužky česneku
* 1 větvička rozmarýnu
* 5 šalvějových lístků
* 1 stonek máty
* 2 větvičky tymiánu
* 200 ml olivového oleje
* sůl
* celý pepř

1. Fetu nalámeme na kusy tak, aby se dobře vešla do předem připravené misky, kam ji vložíme. Chilli papričku nakrájíme na tenká kolečka, bylinky omyjeme, osušíme a natrháme, česnek oloupeme. K fetě přidáme chilli papričku, česnek, trochu soli a celá zrníčka pepře a zalijeme olejem. Přikryté necháme v lednici marinovat přes noc.

Další varianty:

1. Grilované kuře
250 g grilovaného kuřete + 150 g rajčat se 2 lžícemi bílého jogurtu
2. Tuňákový salát
100 g tuňáka ve vl. šťávě + 30 g sterilované kukuřice + 100 g led. salátu + 20 g oliv + lžička oliv.oleje
3. Šunka s křenem
80 g šunky s křenem + 80 g růžičkové kapusty opražené na lžičce oleje
4. Vajíčkový salát
1 vejce natvrdo smíchané se 100 g cottage sýra (20%) + plátek knäckebrotu + 100 g ředkviček





Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.