Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Další recepty na polévky od zelňačky po rajskou

  2:05aktualizováno  2:05
Kuchařská výhoda polévek je, že jejich přípravu zvládne i gurmánské embryo a na výsledku není jeho nezkušenost znát. Takže i člověk, který jinak zvládá pouze vajíčka naměkko, se může vypracovat na mistrovskou úroveň v oboru vývarů, krémových polévek nebo hutných eintopfů. Zkuste to i vy s našimi dalšími recepty.

Hovězí s játrovými knedlíčky. | foto: Isifa

Gulášová polévka

Gulášová polévka.

Příprava: 20 minut + vaření 80 minut

Pro 4-6 osob

* 300 g hovězího masa
* 1 cibule
* 2 lžíce sádla
* sladká paprika
* 2 lžíce hladké mouky
* 2–3 brambory
* kmín
* majoránka
* 1 stroužek česneku
* 1 menší klobása

1. Hovězí maso pokrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme. V hrnci rozehřejeme sádlo, cibuli na něm orestujeme, přidáme maso a společně opečeme, dokud se neodpaří přebytečná tekutina.
2. Opečené maso vysmahneme do tuku, zaprášíme paprikou, podlijeme trochou vývaru a pod pokličkou dusíme doměkka.
3. Téměř měkké maso odkryjeme, šťávu necháme zredukovat na tenkou vrstvu tmavého sosu, zaprášíme moukou, orestujeme a zalijeme horkým vývarem, vaříme, dokud maso není měkké.
4. Přisypeme oloupané na kostičky nakrájené brambory, kmín a polévku dovaříme. Pokrájíme klobásu a osmahneme ji na pánvičce. Ke konci varu dochutíme polévku majoránkou a utřeným česnekem a přidáme opečenou klobásu.

Bramboračka s houbami

Bramboračka s houbami.

Příprava: 20 minut + vaření 1 hodina

Pro 4 osoby

* hrst sušených hub
* 1 větší mrkev
* 1 petržel
* 1/4 menšího celeru
* růžičková kapusta nebo pokrájený kapustový list
* 1 malá cibule
* sůl
* 2 kuličky nového koření
* 4 kuličky pepře
* 1 bobkový list
* 5 brambor
* pepř
* majoránka
* stroužek česneku

1. Sušené houby zalijeme vařící vodou a necháme je nabobtnat.
2. Zeleninu očistíme a pokrájíme. Z cibule jen ořízneme kořínky a odstraníme vrchní vrstvu slupky.
3. Do hrnce s osolenou vodou vložíme zeleninu, celou cibuli, kuličky koření a bobkový list, přivedeme k varu, povaříme, dokud zelenina není téměř měkká.
4. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, houby i s tekutinou z nich a společně vaříme doměkka.
5. Z polévky vyjmeme cibuli, koření, polévku dochutíme solí a pepřem, majoránkou a čerstvě prolisovaným stroužkem česneku.  

Jemná bramborová polévka

Podle Marie Janků-Sandterové

Pro 5 osob

* 750 g brambor
* sůl
* 10 dkg zeleniny
* 20 g másla
* 20 g mouky
* kmín
* 250 ml kyselé smetany
* 2–3 žloutky
* 1 žemle
* 150 g másla

Vyprané brambory uvaříme ve slupce doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zředíme zeleninovou osolenou polévkou, přidáme trochu kmínu, oloupané prolisované brambory a dobře povaříme. V polévkové míse umícháme kyselou smetanu se žloutky a stále míchajíce přiléváme povařenou polévku. K polévce podáváme na másle usmaženou, na nudličky pokrájenou žemli.

Rajská polévka

Rajská polévka.

Příprava: 20 minut + vaření 30 minut

Pro 4-6 osob

* 600 g zralých rajčat
* 1 střední cibule
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce sádla
* 1 l zeleninového vývaru
* sůl, pepř
* sušený tymián nebo bazalka
* cukr
* skořice (nemusí být)

1. Omytá rajčata nařízneme navrchu do kříže, ponoříme je na chvíli do vařící vody, oloupeme je a nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky.
2. V hrnci rozehřejeme sádlo, orestujeme na něm česnek s cibulí dozlatova, vsypeme rajčata, zalijeme horkým vývarem, ochutíme solí, pepřem a tymiánem.
3. Polévku pomalu prováříme asi 20–30 minut, poté ji přepasírujeme nebo rozmixujeme a dochutíme solí, cukrem, případně špetkou skořice. Hotovou polévku můžeme na talíři ozdobit lžící zakysané nebo sladké smetany.

Hovězí s játrovými knedlíčky

Hovězí s játrovými knedlíčky.

Příprava: 20 minut + vaření 180 minut

Pro 4-6 osob

* 400 g předního hovězího s kostí
* 1 cibule
* 1/2 celeru
* 2 petržele
* 2 mrkve
* 4 kuličky nového koření
* 4 kuličky černého pepře
* 200 g kuřecích jater
* čerstvá petržel
* majoránka
* pepř
* 1 větší vejce
* 1/2 stroužku česneku
* strouhanka

Zavářky do polévky

Kapání:
1 vejce, 3 lžíce mléka, 40g hladké mouky, sůl.
Vajíčko rozmícháme s mlékem, moukou a solí na řídké těsto, které lijeme přes vidličku do vroucího vývaru a povaříme asi 4 minuty.

Fritátové nudle:
150 ml mléka, 1 vejce, 60 g hladké mouky, sůl, olej.
Z mléka, vajec, mouky a špetky soli umícháme těsto a na oleji na pánvi uděláme menší omelety. Ty pokrájíme na proužky.

1. Omyté hovězí maso dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Cibuli a zeleninu očistíme.
2. Z povrchu polévky sebereme pěnu a vložíme do ní cibuli, zeleninu a koření. Společně vaříme na velmi mírném plameni 2–2,5 hodiny.
3. Kuřecí játra umeleme, přimícháme část nasekané petrželky, majoránku, pepř, vejce, utřený česnek a postupně přidáváme strouhanku, dokud nezískáme tužší hmotu.
4. Hotový vývar scedíme a znovu přivedeme k varu.
Z játrové hmoty vytvarujeme knedlíčky, zavaříme je ve vývaru asi 8–10 minut, polévku pak rozdělíme do talířů a ozdobíme zbylou petrželkou.  

Zelňačka

Zelňačka.

Příprava: 30 minut + vaření 150 minut

Pro 6 osob

* 400 g uzeného masa
* 500 g kysaného zelí
* 2 cibule
* 2 stroužky česneku
* 3 kuličky pepře
* 3 kuličky nového koření
* 1 bobkový list
* 1 pikantní klobása
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 1 lžíce sádla
* 1 lžička sladké papriky

1. Do hrnce s vodou dáme vařit uzené maso.
2. Zelí pokrájíme, cibuli a česnek oloupeme, cibuli přepůlíme a pokrájíme na plátky.
3. Po půlhodině vaření přidáme k uzenému masu zelí. Potom přidáme cibuli a celé stroužky česneku, koření a pokrájenou klobásu.
4. Polévku necháme pomalu provářet asi dvě hodiny, poté vyjmeme koření, uzené maso a maso pokrájíme.
5. Na pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme mouku a uděláme jíšku. Na sádle zpěníme papriku. Jíšku a papriku přidáme do polévky a společně asi 20 minut provaříme. Do polévky vložíme pokrájené uzené maso a můžeme ji zjemnit smetanou nebo zakysanou smetanou. 

Slovenská kapustnica

Na troše oleje zpěníme 2 cibule, přidáme 150 g vepřové plece, zaprášíme sladkou paprikou, podlejeme a dusíme. Nesolíme. Po 20 minutách přidáme omytý kousek uzeného, 1,5 kg kysaného zelí, bobkový list, nové koření a pepř. Dolijeme vodou, případně lákem ze zelí. Přidáme hrst sušených hub, dvě nožičky dobrých paprikových klobás a můžeme i pár sušených švestek a pomalu vaříme další hodinu. Klobásu a uzené vyjmeme, pokrájíme na sousta a vrátíme do polévky.

Autoři:




Nejčtenější

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky
Konturování krok za krokem: Dodejte svému obličeji výraznější křivky

Líčení nabízí spoustu návodů, rafinovaných tipů a triků, díky kterým můžete zásadně změnit rysy v obličeji a jednou z ta... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.