Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Další recepty na české masové speciality, vyzkoušejte jehněčí kotletky

  8:00aktualizováno  8:00
Inspirujte se masovými specialitami české kuchyně. V druhém díle kuchařky jsme pro vás připravili telecí kotlety v různých obměnách a také recept na to, jak udělat ten nejlepší steak z pravé svíčkové.

Steak ze svíčkové | foto: Isifa

Pečený bůček

Příprava: 20 minut + 2-3 hodiny pečení

Pro čtyři osoby:

Pečený bůček

*  1-1,5 kg bůčku
*  2 cibule
*  6 stroužků česneku
*  sůl
*  kmín

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Bůček opláchneme a osušíme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, polovinu česneku utřeme se solí, zbylé stroužky pokrájíme na plátky.
2. Kůži na bůčku nakrájíme nožem do čtverečků. Do kůže a masa vetřeme česnek utřený se solí.
3. Maso vložíme do pekáče kůží dolů, posypeme pokrájenou cibulí, kmínem, podlijeme trochou vody a zakryté je dáme péct do trouby.
4. Během pečení bůček podléváme a přeléváme výpekem, obracíme.
5. Ke konci pečení bůček otočíme kůží nahoru, odkryjeme a dopečeme, aby měl křupavou kůžičku.

Vetřete do bůčku jen sůl promíchanou s trochou sladké papriky a podlévejte během pečení 500 ml piva.

Vepřo knedlo zelo

Příprava: 20 minut + 3 hodiny pečení a vaření

Pro šest osob:

Vepřo knedlo zelo

*  1, 5 kg vepřové krkovičky
*  4 střední cibule
*  4 stroužky česneku
*  sůl
*  pepř
*  kmín
*  6 lžic sádla
*  500 g kysaného zelí
*  3-4 lžíce cukru krupice
*  ocet
*  hladká mouka
*  houskový knedlík

Tip

Na orestované slanině s cibulí opečte kys. bílé zelí a podlévejte ho výpekem z pečeného masa. Na osmahlé cibuli a slanině orestujte i červ. zelí, zalévejte červ. vínem, přidejte trochu skořice. Pod maso dejte vepř. kosti – šťáva bude silnější. Po upečení výpek i s kostmi vyrestujte na tuk, zaprašte trochou mouky, restujte dozlatova a podlijte vývarem, provařte a přeceďte přes cedník na nakrajené maso.

1. Krkovičku omyjeme a osušíme, cibuli oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Česnek utřeme se solí.
2. Troubu předehřejeme na 150 °C. Maso osolíme, opepříme, okmínujeme, potřeme utřeným česnekem, do pekáče dáme polovinu cibule, maso, 4 lžíce sádla, podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 2 hodiny.
3. Ze zelí vymačkáme do misky šťávu, překrájíme je. V hrnci rozpustíme zbylé sádlo, zpěníme na něm zbytek cibule, kmín, pak přimícháme zelí, podlijeme šťávou ze zelí a podusíme. Ochutíme cukrem, octem a solí a povaříme.
4. Hotové upečené maso vyjmeme z pekáče a zabalíme do alobalu. Pekáč s výpekem dáme na plotýnku, necháme šťávu odpařit a zahustíme ji vrchovatou lžící hladké mouky, společně vaříme 15-20 minut.
5. Krkovičku pokrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přidáme zelí, knedlíky a zalijeme šťávou z masa.

Jehněčí kotletky

Příprava: 40 minut + 40 minut vaření

Pro čtyři osoby:

Jehněčí kotletky

*  8-12 jehněčích kotletek
*  2 stroužky česneku
*  snítka čerstvého rozmarýnu
*  olej
*  sůl
*  pepř
*  2 lžíce másla
*  300 g čerstvých lišek
*  1 menší cibule
*  1 lžička kari koření
*  1 lžíce hladké mouky
*  200 ml zeleninového vývaru
*  200 ml smetany na vaření

1. Jehněčí kotletky omyjeme a osušíme, česnek oloupeme a prolisujeme. Rozmarýnové lístky otrháme a pokrájíme.
2. Kotletky potřeme olejem a prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme a necháme je asi půl hodiny odležet. Troubu předehřejeme na 220 °C.
3. Naložené kotletky vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a pět minut zprudka zapečeme, snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme dalších dvacet minut při nižší teplotě.
4. Na rozehřátém másle orestujeme očištěné a pokrájené lišky. Vyjmeme je z pánve a odložíme je stranou.
5. Na zbylém másle opečeme na kostičky nakrájenou cibuli, přisypeme kari, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, rozmícháme a provaříme 15-20 minut. Omáčku propasírujeme, přidáme smetanu a společně prohřejeme.
6. Upečené kotletky podáváme s omáčkou a s orestovanými houbami.

Jitka Rákosníková ve své knize Česká domácí kuchařka (2. díl) radí potřít kotletky směsí hrubě drceného různobarevného pepře, citronovou šťávou a olivovým olejem a nechat půl hodiny v chladu odpočívat. Opékat by se neměly příliš dlouho, aby uvnitř zůstaly zarůžovělé.

Vepřové kotlety se šlehačkou

Příprava: 20 minut + 45-50 minut pečení

Pro čtyři osoby:

Vepřové kotlety se šlehačkou

*  4 vepřové kotlety
*  4 větší brambory
*  olej
*  strouhanka
*  sůl
*  pepř
*  sladká i pálivá paprika
*  400 ml smetany ke šlehání

Tip

Použijte větší množství brambor, kotlety zakryjte plátky brambor, zapečte, před dokončením posypte nastrouhaným sýrem a dejte ještě na pár minut pod gril. Přidejte pod maso plátky cibule s česnekem nebo kolečka pórku, plátky paprik.

1. Kotlety omyjeme, osušíme, nařízneme okraje a lehce naklepeme. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Pekáč vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
3. Dno pekáče vyložíme plátky brambor, osolíme, poklademe masem ochuceným solí, pepřem a paprikou. Vše zalijeme smetanou a zakryté pečeme ve vyhřáté troubě okolo 45 minut.

Telecí kotlety na paprice

Příprava: 20 minut + 50 minut vaření

Pro čtyři osoby:

Telecí kotlety na paprice

*  4 silnější telecí kotlety
*  1 menší cibule
*  1 stroužek česneku
*  sůl
*  pepř
*  hladká mouka
*  olej
*  1 lžička sladké papriky
*  250 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
*  1 kelímek zakysané smetany

Telecí kotlety s houbami

Kotlety osolte, obalte v hl. mouce. Na rozpáleném oleji osmažte cibuli a hrst pokrájených hub. Vložte maso a z obou stran opečte. Přilijte deci bílého vína a vařte, dokud se 1/2 nevypaří. Vyjměte kotlety. Přimíchejte 150 ml smetany a povařte asi 5 minut.

1. Omyté a osušené kotlety naklepeme a po obvodu nakrojíme, aby se nekroutily. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a pokrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 170 °C.
2. Maso osolíme a opepříme, obalíme v hladké mouce a opečeme v pánvi vhodné i na zapékání nebo pekáči na rozehřátém oleji. Vyjmeme z pánve a odložíme na talíř.
3. Do pánve nasypeme cibuli a orestujeme ji, přidáme česnek, krátce opečeme a stáhneme z plamene. Přisypeme sladkou papriku a promícháme, zalijeme vývarem a společně přivedeme k varu.
4. Kotlety vrátíme do pánve, vložíme je do trouby a necháme je zakryté péct doměkka 30-40 minut v troubě.
5. Pánev vyjmeme z trouby, kotlety odložíme na talíř, do výpeku vmícháme zakysanou smetanu a prohřejeme ji.

Steak ze svíčkové

Příprava: 40 minut + 20 minut vaření

Pro čtyři osoby:

Steak ze svíčkové

*  4 steaky ze svíčkové o váze 250-300 g
*  olej
*  čerstvě mletý pepř
*  1 malá cuketa
*  1 žlutá paprika
*  1 červená paprika
*  1 červená cibule
*  200 g tenkých plátků anglické slaniny

Tip

Steak můžete vylepšit tím, že ho při grilování potíráte bylinkovým olejem: tymián a rozmarýn rozmixujte v extra panenském olivovém oleji. Na závěr maso osolte hrubou mořskou solí a opepřete nahrubo namletým pepřem. Pro zjemnění chutí podávejte steak s bylinkovým máslem.

1. Osušené steaky lehce potřete olejem a nechte odležet 30 minut při pokojové teplotě nebo odložte do chladu a 20-30 minut před přípravou je vyjměte z ledničky.
2. Zeleninu omyjeme, cuketu nakrájíme na kolečka, z paprik vykrojíme stopku,rozkrojíme je a vybereme jádra a žebra, pokrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na měsíčky.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na špízy střídavě napichujeme kousky zeleniny, ochutíme solí, pepřem, pokapeme trochou oleje a necháme je péct ve vyhřáté troubě asi 15 minut.
4. Velkou pánev rozpálíme a steaky na ní opékáme z každé strany 4-5 minut.
5. Steaky necháme 5 minut odpočinout, aby se v nich zatáhla šťáva, a podáváme je se zeleninovými špízy.

Autoři:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.