Další recepty na české masové speciality, vyzkoušejte jehněčí kotletky

  8:00
Inspirujte se masovými specialitami české kuchyně. V druhém díle kuchařky jsme pro vás připravili telecí kotlety v různých obměnách a také recept na to, jak udělat ten nejlepší steak z pravé svíčkové.
Steak ze svíčkové

Steak ze svíčkové | foto: Isifa

Pečený bůček

Příprava: 20 minut + 2-3 hodiny pečení

Pro čtyři osoby:

Pečený bůček

*  1-1,5 kg bůčku
*  2 cibule
*  6 stroužků česneku
*  sůl
*  kmín

1. Troubu předehřejeme na 160 °C. Bůček opláchneme a osušíme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli pokrájíme na kostičky, polovinu česneku utřeme se solí, zbylé stroužky pokrájíme na plátky.
2. Kůži na bůčku nakrájíme nožem do čtverečků. Do kůže a masa vetřeme česnek utřený se solí.
3. Maso vložíme do pekáče kůží dolů, posypeme pokrájenou cibulí, kmínem, podlijeme trochou vody a zakryté je dáme péct do trouby.
4. Během pečení bůček podléváme a přeléváme výpekem, obracíme.
5. Ke konci pečení bůček otočíme kůží nahoru, odkryjeme a dopečeme, aby měl křupavou kůžičku.

Vetřete do bůčku jen sůl promíchanou s trochou sladké papriky a podlévejte během pečení 500 ml piva.

Vepřo knedlo zelo

Příprava: 20 minut + 3 hodiny pečení a vaření

Pro šest osob:

Vepřo knedlo zelo

*  1, 5 kg vepřové krkovičky
*  4 střední cibule
*  4 stroužky česneku
*  sůl
*  pepř
*  kmín
*  6 lžic sádla
*  500 g kysaného zelí
*  3-4 lžíce cukru krupice
*  ocet
*  hladká mouka
*  houskový knedlík

Tip

Na orestované slanině s cibulí opečte kys. bílé zelí a podlévejte ho výpekem z pečeného masa. Na osmahlé cibuli a slanině orestujte i červ. zelí, zalévejte červ. vínem, přidejte trochu skořice. Pod maso dejte vepř. kosti – šťáva bude silnější. Po upečení výpek i s kostmi vyrestujte na tuk, zaprašte trochou mouky, restujte dozlatova a podlijte vývarem, provařte a přeceďte přes cedník na nakrajené maso.

1. Krkovičku omyjeme a osušíme, cibuli oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Česnek utřeme se solí.
2. Troubu předehřejeme na 150 °C. Maso osolíme, opepříme, okmínujeme, potřeme utřeným česnekem, do pekáče dáme polovinu cibule, maso, 4 lžíce sádla, podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě asi 2 hodiny.
3. Ze zelí vymačkáme do misky šťávu, překrájíme je. V hrnci rozpustíme zbylé sádlo, zpěníme na něm zbytek cibule, kmín, pak přimícháme zelí, podlijeme šťávou ze zelí a podusíme. Ochutíme cukrem, octem a solí a povaříme.
4. Hotové upečené maso vyjmeme z pekáče a zabalíme do alobalu. Pekáč s výpekem dáme na plotýnku, necháme šťávu odpařit a zahustíme ji vrchovatou lžící hladké mouky, společně vaříme 15-20 minut.
5. Krkovičku pokrájíme na plátky, rozdělíme na talíře, přidáme zelí, knedlíky a zalijeme šťávou z masa.

Jehněčí kotletky

Příprava: 40 minut + 40 minut vaření

Pro čtyři osoby:

Jehněčí kotletky

*  8-12 jehněčích kotletek
*  2 stroužky česneku
*  snítka čerstvého rozmarýnu
*  olej
*  sůl
*  pepř
*  2 lžíce másla
*  300 g čerstvých lišek
*  1 menší cibule
*  1 lžička kari koření
*  1 lžíce hladké mouky
*  200 ml zeleninového vývaru
*  200 ml smetany na vaření

1. Jehněčí kotletky omyjeme a osušíme, česnek oloupeme a prolisujeme. Rozmarýnové lístky otrháme a pokrájíme.
2. Kotletky potřeme olejem a prolisovaným česnekem, osolíme, opepříme a necháme je asi půl hodiny odležet. Troubu předehřejeme na 220 °C.
3. Naložené kotletky vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a pět minut zprudka zapečeme, snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme dalších dvacet minut při nižší teplotě.
4. Na rozehřátém másle orestujeme očištěné a pokrájené lišky. Vyjmeme je z pánve a odložíme je stranou.
5. Na zbylém másle opečeme na kostičky nakrájenou cibuli, přisypeme kari, zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vývarem, rozmícháme a provaříme 15-20 minut. Omáčku propasírujeme, přidáme smetanu a společně prohřejeme.
6. Upečené kotletky podáváme s omáčkou a s orestovanými houbami.

Jitka Rákosníková ve své knize Česká domácí kuchařka (2. díl) radí potřít kotletky směsí hrubě drceného různobarevného pepře, citronovou šťávou a olivovým olejem a nechat půl hodiny v chladu odpočívat. Opékat by se neměly příliš dlouho, aby uvnitř zůstaly zarůžovělé.

Vepřové kotlety se šlehačkou

Příprava: 20 minut + 45-50 minut pečení

Pro čtyři osoby:

Vepřové kotlety se šlehačkou

*  4 vepřové kotlety
*  4 větší brambory
*  olej
*  strouhanka
*  sůl
*  pepř
*  sladká i pálivá paprika
*  400 ml smetany ke šlehání

Tip

Použijte větší množství brambor, kotlety zakryjte plátky brambor, zapečte, před dokončením posypte nastrouhaným sýrem a dejte ještě na pár minut pod gril. Přidejte pod maso plátky cibule s česnekem nebo kolečka pórku, plátky paprik.

1. Kotlety omyjeme, osušíme, nařízneme okraje a lehce naklepeme. Troubu předehřejeme na 180 °C.
2. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Pekáč vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
3. Dno pekáče vyložíme plátky brambor, osolíme, poklademe masem ochuceným solí, pepřem a paprikou. Vše zalijeme smetanou a zakryté pečeme ve vyhřáté troubě okolo 45 minut.

Telecí kotlety na paprice

Příprava: 20 minut + 50 minut vaření

Pro čtyři osoby:

Telecí kotlety na paprice

*  4 silnější telecí kotlety
*  1 menší cibule
*  1 stroužek česneku
*  sůl
*  pepř
*  hladká mouka
*  olej
*  1 lžička sladké papriky
*  250 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
*  1 kelímek zakysané smetany

Telecí kotlety s houbami

Kotlety osolte, obalte v hl. mouce. Na rozpáleném oleji osmažte cibuli a hrst pokrájených hub. Vložte maso a z obou stran opečte. Přilijte deci bílého vína a vařte, dokud se 1/2 nevypaří. Vyjměte kotlety. Přimíchejte 150 ml smetany a povařte asi 5 minut.

1. Omyté a osušené kotlety naklepeme a po obvodu nakrojíme, aby se nekroutily. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek oloupeme a pokrájíme na plátky. Troubu předehřejeme na 170 °C.
2. Maso osolíme a opepříme, obalíme v hladké mouce a opečeme v pánvi vhodné i na zapékání nebo pekáči na rozehřátém oleji. Vyjmeme z pánve a odložíme na talíř.
3. Do pánve nasypeme cibuli a orestujeme ji, přidáme česnek, krátce opečeme a stáhneme z plamene. Přisypeme sladkou papriku a promícháme, zalijeme vývarem a společně přivedeme k varu.
4. Kotlety vrátíme do pánve, vložíme je do trouby a necháme je zakryté péct doměkka 30-40 minut v troubě.
5. Pánev vyjmeme z trouby, kotlety odložíme na talíř, do výpeku vmícháme zakysanou smetanu a prohřejeme ji.

Steak ze svíčkové

Příprava: 40 minut + 20 minut vaření

Pro čtyři osoby:

Steak ze svíčkové

*  4 steaky ze svíčkové o váze 250-300 g
*  olej
*  čerstvě mletý pepř
*  1 malá cuketa
*  1 žlutá paprika
*  1 červená paprika
*  1 červená cibule
*  200 g tenkých plátků anglické slaniny

Tip

Steak můžete vylepšit tím, že ho při grilování potíráte bylinkovým olejem: tymián a rozmarýn rozmixujte v extra panenském olivovém oleji. Na závěr maso osolte hrubou mořskou solí a opepřete nahrubo namletým pepřem. Pro zjemnění chutí podávejte steak s bylinkovým máslem.

1. Osušené steaky lehce potřete olejem a nechte odležet 30 minut při pokojové teplotě nebo odložte do chladu a 20-30 minut před přípravou je vyjměte z ledničky.
2. Zeleninu omyjeme, cuketu nakrájíme na kolečka, z paprik vykrojíme stopku,rozkrojíme je a vybereme jádra a žebra, pokrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na měsíčky.
3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na špízy střídavě napichujeme kousky zeleniny, ochutíme solí, pepřem, pokapeme trochou oleje a necháme je péct ve vyhřáté troubě asi 15 minut.
4. Velkou pánev rozpálíme a steaky na ní opékáme z každé strany 4-5 minut.
5. Steaky necháme 5 minut odpočinout, aby se v nich zatáhla šťáva, a podáváme je se zeleninovými špízy.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...