Doporučujeme

Curyšský cechovní špíz

Játra nakrájíme na 25 kousků po 30 g, opepříme, poklademe lístky šalvěje a každý kousek obalíme slaninou nakrájenou na plátky. Napichujeme po pěti na jehly, po všech stranách opečeme na másle a necháme dojít buď v troubě, nebo na plotýnce za stálého přelévání šťávou.

750 g telecích nebo hovězích jater
150 g anglické slaniny
100 g másla
25 lístků šalvěje
sůl, pepř

Jako přílohu podáváme rösti: 1 kg brambor uvaříme ve slupce tak, aby změkly, ale zůstaly pevné, a necháme je nejméně půl dne stát. Pak je oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na podlouhlé, nepravidelné nudličky.

Ve Švýcarsku je na rösti zvláštní struhadlo, my si pomůžeme struhadlem s velkými otvory nebo brambory prostě nakrájíme. Na pánvi se silným dnem rozpustíme máslo, přidáme brambory, podle chuti osolíme a důkladně promícháme. Pak bramborové kousky stlačíme dřevěnou špachtlí tak, aby vytvořily souvislou hmotu, a na mírném plameni je opékáme asi 10 minut pod poklicí.

Občas pánví trochu zatřeseme, aby se pokrm na dně nepřichytil. V případě potřeby uvolníme rösti ode dna a znovu přitlačíme, aby pokrm zůstal kompaktní. Plamen nesmí být příliš silný, jinak by se rösti připálily, ale nebyly by propečené. Jakmile zjistíme, že je na jedné straně pokrm opečený, obrátíme jej pomocí talíře na druhou stranu a znovu opékáme. Správně upravené rösti mají na povrchu zlatou, chřupavou kůřčičku.

Curyšský cechovní špíz


  • Vybrali jsme pro Vás