Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Curyšský cechovní špíz

  16:44aktualizováno  16:44
Játra nakrájíme na 25 kousků po 30 g, opepříme, poklademe lístky šalvěje a každý kousek obalíme slaninou nakrájenou na plátky. Napichujeme po pěti na jehly, po všech stranách opečeme na másle a necháme dojít buď v troubě, nebo na plotýnce za stálého přelévání šťávou.

750 g telecích nebo hovězích jater
150 g anglické slaniny
100 g másla
25 lístků šalvěje
sůl, pepř

Jako přílohu podáváme rösti: 1 kg brambor uvaříme ve slupce tak, aby změkly, ale zůstaly pevné, a necháme je nejméně půl dne stát. Pak je oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na podlouhlé, nepravidelné nudličky.

Ve Švýcarsku je na rösti zvláštní struhadlo, my si pomůžeme struhadlem s velkými otvory nebo brambory prostě nakrájíme. Na pánvi se silným dnem rozpustíme máslo, přidáme brambory, podle chuti osolíme a důkladně promícháme. Pak bramborové kousky stlačíme dřevěnou špachtlí tak, aby vytvořily souvislou hmotu, a na mírném plameni je opékáme asi 10 minut pod poklicí.

Občas pánví trochu zatřeseme, aby se pokrm na dně nepřichytil. V případě potřeby uvolníme rösti ode dna a znovu přitlačíme, aby pokrm zůstal kompaktní. Plamen nesmí být příliš silný, jinak by se rösti připálily, ale nebyly by propečené. Jakmile zjistíme, že je na jedné straně pokrm opečený, obrátíme jej pomocí talíře na druhou stranu a znovu opékáme. Správně upravené rösti mají na povrchu zlatou, chřupavou kůřčičku.

Curyšský cechovní špíz

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
I po císařském řezu můžete porodit přirozeně

Většina žen po prodělání císařského řezu předpokládá, že i další děti budou muset přijít na svět s pomocí skalpelu. Lékaři však dnes dokážou velmi dobře...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit st... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.