Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Letní cupcakes

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDNES.cz | foto:  Lenka Vitvarovápro iDNES.cz

Doba přípravy
3 h

Množství
12 kousků

Na 12 kousků cupcakes (těsto):
175 g měkkého másla
160 g krystalového cukru
1 lžička přírodního vanilkového extraktu (ne aroma)
2 vejce
200 ml přírodního kysaného podmáslí
250 g prosáté polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 špetka soli
kůra z Bio citrónu

Krém:
4 bílky
200 g krupicového cukru
160 g moučkového cukru
416 g másla
1 lžička vanilkového extraktu
(cukru lze dát dle chuti i méně, někomu by mohl krém připadat moc přeslazený).
Gelové barvivo nebo rozmixované ovoce

Sirup:
50 ml vroucí vody
50 g meruňkového džemu
1 lžička likéru Cointreau

Na ozdobu:
nastrouhaná citrónová kůra
jahody
borůvky
marcipán nebo fondán
lze dozdobit i jinak, např. různým sypáním

Do formy na cupcakes dáme papírové košíčky (nebo silikonové formičky vymažeme tukem a vysypeme moukou).
Troubu předehřát na 170Oc.
Změklé mslo našlehat do pěny a přidat extrakt a postupně přidávat cukr.
Do našlehaného másla postupně přidat vejce.
Do mouky vmíchat prášek do pečiva, sůl a citrónovou kůru. Přidávat střídavě s podmáslím a míchat na malé otáčky.
Péct cca 25 minut (dle trouby). Zkontrolovat špejlí, musí být suchá.
Po vytažení nechat chvilku odpočinout ve formě, potom vyndat na mřížku.
Povrch potřít meruňkovým sirupem s Cointreau.

Sirup: metličkou vmíchat džem do vody, propasírovat přes cedník, vmíchat likér.

Příprava krému:
Na krém si nejprve oddělíme žloutky od bílků.
Bílky vložíme do nerezové mísy a přidáme k nim celé množství krupicového cukru.
Promícháme jen zlehka, aby se ingredience spojily.
Nerezovou misku s bílkovou směsí vložíme nad vodní lázeň (pozor – dno nerezové misky se nesmí dotýkat vodní hladiny!) a směs šleháme.
Šlehání je velice důležité a zabráníme jím možnému uvaření bílků.
Zahříváme a šleháme tak dlouho, dokud se cukr v bílcích zcela nerozpustí.
Poznáme to snadno - směs protřeme mezi dvěma prsty a pokud necítíme žádné zbytky cukru, máme hotovo.
Takto připravené bílky šleháme na vysoké otáčky a to tak dlouho, dokud není směs zcela zchladlá.
Vyšlehaný sníh by měl být maximálně pevný.
Jakmile je tato část hotová, přisypeme celé množství prosátého moučkového cukru a zašleháme do bílků.
Teď už budeme jen zašleháme máslo a to po částech, asi ve 3 dávkách.
Směs se v průběhu může zdát nekompaktní, ale s každou kostičkou Hery máslové začne vznikat pevný, hladký a lahodný krém.
Nakonec už jen rychle zašleháme vanilkový extrakt.
Krém buď ochutíme rozmixovaným a přecezeným ovocem nebo obarvíme potravinářskou barvou (nejlepší jsou gelové).

Krém nastříkáme cukrářskou špičkou a ozdobíme dle svého vkusu, nálady nebo příležitosti, na kterou je chystáme

Košíčky můžeme použít buď běžné blé nebo barevné a ozdobné, např. krajkovým límečkem a doplnit např. stuhou na ozdobu nebo různými zápichy do krému (s nápisy, obrázky).

Poznámka
Servírujeme například s oblíbenou kávou nebo jiným nápojem dle chuti.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO - Straňanská lávka, Strán
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.