Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Letní cupcakes

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDNES.cz | foto:  Lenka Vitvarovápro iDNES.cz

Doba přípravy
3 h

Množství
12 kousků

Na 12 kousků cupcakes (těsto):
175 g měkkého másla
160 g krystalového cukru
1 lžička přírodního vanilkového extraktu (ne aroma)
2 vejce
200 ml přírodního kysaného podmáslí
250 g prosáté polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 špetka soli
kůra z Bio citrónu

Krém:
4 bílky
200 g krupicového cukru
160 g moučkového cukru
416 g másla
1 lžička vanilkového extraktu
(cukru lze dát dle chuti i méně, někomu by mohl krém připadat moc přeslazený).
Gelové barvivo nebo rozmixované ovoce

Sirup:
50 ml vroucí vody
50 g meruňkového džemu
1 lžička likéru Cointreau

Na ozdobu:
nastrouhaná citrónová kůra
jahody
borůvky
marcipán nebo fondán
lze dozdobit i jinak, např. různým sypáním

Do formy na cupcakes dáme papírové košíčky (nebo silikonové formičky vymažeme tukem a vysypeme moukou).
Troubu předehřát na 170Oc.
Změklé mslo našlehat do pěny a přidat extrakt a postupně přidávat cukr.
Do našlehaného másla postupně přidat vejce.
Do mouky vmíchat prášek do pečiva, sůl a citrónovou kůru. Přidávat střídavě s podmáslím a míchat na malé otáčky.
Péct cca 25 minut (dle trouby). Zkontrolovat špejlí, musí být suchá.
Po vytažení nechat chvilku odpočinout ve formě, potom vyndat na mřížku.
Povrch potřít meruňkovým sirupem s Cointreau.

Sirup: metličkou vmíchat džem do vody, propasírovat přes cedník, vmíchat likér.

Příprava krému:
Na krém si nejprve oddělíme žloutky od bílků.
Bílky vložíme do nerezové mísy a přidáme k nim celé množství krupicového cukru.
Promícháme jen zlehka, aby se ingredience spojily.
Nerezovou misku s bílkovou směsí vložíme nad vodní lázeň (pozor – dno nerezové misky se nesmí dotýkat vodní hladiny!) a směs šleháme.
Šlehání je velice důležité a zabráníme jím možnému uvaření bílků.
Zahříváme a šleháme tak dlouho, dokud se cukr v bílcích zcela nerozpustí.
Poznáme to snadno - směs protřeme mezi dvěma prsty a pokud necítíme žádné zbytky cukru, máme hotovo.
Takto připravené bílky šleháme na vysoké otáčky a to tak dlouho, dokud není směs zcela zchladlá.
Vyšlehaný sníh by měl být maximálně pevný.
Jakmile je tato část hotová, přisypeme celé množství prosátého moučkového cukru a zašleháme do bílků.
Teď už budeme jen zašleháme máslo a to po částech, asi ve 3 dávkách.
Směs se v průběhu může zdát nekompaktní, ale s každou kostičkou Hery máslové začne vznikat pevný, hladký a lahodný krém.
Nakonec už jen rychle zašleháme vanilkový extrakt.
Krém buď ochutíme rozmixovaným a přecezeným ovocem nebo obarvíme potravinářskou barvou (nejlepší jsou gelové).

Krém nastříkáme cukrářskou špičkou a ozdobíme dle svého vkusu, nálady nebo příležitosti, na kterou je chystáme

Košíčky můžeme použít buď běžné blé nebo barevné a ozdobné, např. krajkovým límečkem a doplnit např. stuhou na ozdobu nebo různými zápichy do krému (s nápisy, obrázky).

Poznámka
Servírujeme například s oblíbenou kávou nebo jiným nápojem dle chuti.

Autor:




Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.