Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Letní cupcakes

  9:00aktualizováno  9:00
Posíláte své recepty do soutěže Moje letní dobrota.

pro iDNES.cz | foto:  Lenka Vitvarovápro iDNES.cz

Doba přípravy
3 h

Množství
12 kousků

Na 12 kousků cupcakes (těsto):
175 g měkkého másla
160 g krystalového cukru
1 lžička přírodního vanilkového extraktu (ne aroma)
2 vejce
200 ml přírodního kysaného podmáslí
250 g prosáté polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 špetka soli
kůra z Bio citrónu

Krém:
4 bílky
200 g krupicového cukru
160 g moučkového cukru
416 g másla
1 lžička vanilkového extraktu
(cukru lze dát dle chuti i méně, někomu by mohl krém připadat moc přeslazený).
Gelové barvivo nebo rozmixované ovoce

Sirup:
50 ml vroucí vody
50 g meruňkového džemu
1 lžička likéru Cointreau

Na ozdobu:
nastrouhaná citrónová kůra
jahody
borůvky
marcipán nebo fondán
lze dozdobit i jinak, např. různým sypáním

Do formy na cupcakes dáme papírové košíčky (nebo silikonové formičky vymažeme tukem a vysypeme moukou).
Troubu předehřát na 170Oc.
Změklé mslo našlehat do pěny a přidat extrakt a postupně přidávat cukr.
Do našlehaného másla postupně přidat vejce.
Do mouky vmíchat prášek do pečiva, sůl a citrónovou kůru. Přidávat střídavě s podmáslím a míchat na malé otáčky.
Péct cca 25 minut (dle trouby). Zkontrolovat špejlí, musí být suchá.
Po vytažení nechat chvilku odpočinout ve formě, potom vyndat na mřížku.
Povrch potřít meruňkovým sirupem s Cointreau.

Sirup: metličkou vmíchat džem do vody, propasírovat přes cedník, vmíchat likér.

Příprava krému:
Na krém si nejprve oddělíme žloutky od bílků.
Bílky vložíme do nerezové mísy a přidáme k nim celé množství krupicového cukru.
Promícháme jen zlehka, aby se ingredience spojily.
Nerezovou misku s bílkovou směsí vložíme nad vodní lázeň (pozor – dno nerezové misky se nesmí dotýkat vodní hladiny!) a směs šleháme.
Šlehání je velice důležité a zabráníme jím možnému uvaření bílků.
Zahříváme a šleháme tak dlouho, dokud se cukr v bílcích zcela nerozpustí.
Poznáme to snadno - směs protřeme mezi dvěma prsty a pokud necítíme žádné zbytky cukru, máme hotovo.
Takto připravené bílky šleháme na vysoké otáčky a to tak dlouho, dokud není směs zcela zchladlá.
Vyšlehaný sníh by měl být maximálně pevný.
Jakmile je tato část hotová, přisypeme celé množství prosátého moučkového cukru a zašleháme do bílků.
Teď už budeme jen zašleháme máslo a to po částech, asi ve 3 dávkách.
Směs se v průběhu může zdát nekompaktní, ale s každou kostičkou Hery máslové začne vznikat pevný, hladký a lahodný krém.
Nakonec už jen rychle zašleháme vanilkový extrakt.
Krém buď ochutíme rozmixovaným a přecezeným ovocem nebo obarvíme potravinářskou barvou (nejlepší jsou gelové).

Krém nastříkáme cukrářskou špičkou a ozdobíme dle svého vkusu, nálady nebo příležitosti, na kterou je chystáme

Košíčky můžeme použít buď běžné blé nebo barevné a ozdobné, např. krajkovým límečkem a doplnit např. stuhou na ozdobu nebo různými zápichy do krému (s nápisy, obrázky).

Poznámka
Servírujeme například s oblíbenou kávou nebo jiným nápojem dle chuti.

Autor:






Nejčtenější

Kuřecí karbanátky se zeleninovým salátem
Zapomeňte na nudu. Kuřecí recepty pro milovníky barev a nových chutí

Pečené v troubě, jako obalovaný řízek nebo na paprice. Ne že by vám tahle jídla nechutnala, ale občas už vám přijdou celkem nudná? Zkuste to příště trochu...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Victoria Beckhamová a David Beckham na Britain Fashion Awards 2014
Receptem na šťastné manželství je smích, říká Victoria Beckhamová

Victoria Beckhamová (43) je za Davida Beckhama (42) provdána téměř dvacet let. Přes pár neshod a Davidových údajných nevěr v minulosti prý mají dokonalý vztah...  celý článek

Modelka Bella Hadidová na filmovém festivalu v Cannes (19. května 2016)
Cigarety jako trend. Dřív šlo o emancipaci, dnes o lajky na Instagramu

Zdravý životní styl je dnes pro většinu důležitější než rebelování s cigaretou v ústech. Dřív měla tato rekvizita přesah, spojovala se s emancipací, stylem i...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Další z rubriky

Jahodový sorbet s thaiskou bazalkou (veganská zmrzlina)
Veganská zmrzlina: jahodový sorbet s thajskou bazalkou

„Pamatuju si, když jsem před mnoha lety ještě pracoval pro italské zmrzlináře, s jakým neúspěchem se tehdy v Praze zkoušely zmrzliny v Itálii běžné jako...  celý článek

Turecké pide s mletým masem
Těšíme se na dovolenou. Řecká musaka, turecké pide a gazpacho

Na prázdniny se těšíme nejen proto, že si konečně odpočineme a uvidíme něco nového. Ale také kvůli tomu, že si pochutnáme. Pojďte si přivolat dovolenou...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Jak pečovat o stárnoucí pleť? Péči zacilte proti vráskám
Jak pečovat o stárnoucí pleť? Péči zacilte proti vráskám

Přečtěte si soupis toho nejlepšího, čím můžete v domácích podmínkách bojovat proti vráskám a jemným linkám.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.