Cukrovkáři mají nové sladidlo Xylit

Konečně budou moci i diabetici sníst tolik čokolády, kolik budou chtít. A to díky sladidlu jménem Xylit. Ten lidský organismus nevstřebává a tím se hladina cukru v krvi diabetiků nezvyšuje. Xylit ale nebyl dosud používán v potravinách, protože jeho výroba byla příliš nákladná. Drážďanský vědec Thomas Walther, specialista v oboru biotechnologie, ale nyní přišel na způsob, jak umělé sladidlo, které je účinné i proti zubnímu kazu, vyrábět levněji. K tomuto závěru se dopracoval při osmiměsíční stáži na americké univerzitě v Blacksburgu ve Virginii.

Xylit se už po léta vyrábí chemicky – nový princip je jednoduchý. Rostlinný odpad jako je seno nebo sláma je namočen do kyseliny, přičemž vzniká tekutina, která obsahuje cukr. Poté jsou přidány mikrorganismy, které přinutí buňky cukru k proměněn v umělé sladidlo. Samozřejmě, že toto je na nejnižší možnost míru zjednodušený popis celého procesu.

Podstatné nejsou podrobnosti, ale konstatování, že výrobu nyní zkouší jedna lipská firma. Komerční využití si ovšem vyžaduje přípravy a řadu testů. Ale podle všeho se za pár let budou Xylitem sladit čokolády, zákusky, sušenky i limonády.