Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Cukroví na poslední chvíli, tentokrát z ovoce

  0:05aktualizováno  0:05
Nad následujícími recepty zaplesá srdce každého milovníka sladkostí, který si ale v rámci štíhlé linie odpírá oblíbené lahůdky.

Pomerančové slzičky (dia) | foto: Martin FaltusMF DNES


V následujících receptech hraje prim ovoce, takže cukroví rozhodně není linii škodlivé, ba přímo naopak. Proto se rychle dejte do loupání a krájení vašich domácích zásob sušeného i čerstvého ovoce.

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Banánové hrudky

Příprava: 20 minut + 12 minut na pečení

* 3 měkké banány
* 2 lžičky citronové šťávy
* 1/2 balíčku datlí
* 70 g vlašských ořechů
* špetku soli
* 1/2 vanilk. cukru
* 130 g ovesných vloček
* bílá čokoláda a vlašské ořechy na ozdobu

1. Banány oloupeme a vidličkou rozmačkáme. Přimícháme trochu citronové šťávy, aby netmavly. Nahrubo nasekané ořechy promícháme s najemno nakrájenými datlemi, solí, vanilkovým cukrem a ovesnými vločkami. Vše dobře promícháme a přidáme rozmačkané banány.

2. Směs necháme asi 20 minut odležet a potom z ní tvoříme kuličky, které skládáme na pečicím papírem vyložený plech.

3. Pečeme, resp. sušíme v troubě. Vychladlé hrudky polijeme bílou čokoládou a ozdobíme kouskem ořechu. Hrudky jsou určené k rychlé spotřebě, díky banánům podléhají zkáze.

Pomerančové slzičky (dia)

Příprava: 50 minut + 10 minut na pečení

* 300 g hladké mouky
* 2 vejce
* 2 pomeranče
* 150 g hery
* 4 ve lžíci vody rozvařené Spolariny
* dia čokoláda
* mandle na ozdobu

1. Tuk třeme s vejci a spolarinem, přidáme šťávu z pomerančů a špetku pomerančové kůry. Dobře vmícháme mouku a vypracujeme těsto. Zpracované těsto necháme půl hodiny v chladnu a vyválíme na moukou poprášeném válu 3 mm silný plát a vypichujeme z něj větší slzičky.

2. Pečeme 10 minut ve středně vyhřáté troubě. Necháme vychladnout, potřeme měkkou čokoládou a ozdobíme mandlí.

Jablka v županu

Příprava: 25 minut + 20 minut na pečení

* 4 menší jablka
* 120 g hladké mouky
* 40 g moučkového cukru
* 50 g másla nebo hery
* 1 žloutek
* 1 lžíce mléka
* 1 lžička vanilkového cukru
* 30 g rozinek
* trochu vlašských ořechů
* špetka skořice
* lžička cukru krystal
* 1 lžíce rumu
* strouhanka
* hřebíček na ozdobu
* vejce na potření

1. V míse smícháme hladkou mouku s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme změklé máslo, žloutek a promícháme. Bude-li těsto příliš husté, přidáme trochu mléka a rukama dobře propracujeme. Zabalíme do fólie a necháme v lednici dobře odležet, nejlépe přes noc. Rozinky zalijeme rumem a necháme je marinovat. Pak je smícháme se skořicí, cukrem, sekanými vlašskými ořechy a trochou strouhanky. Jablka oloupeme a odstraníme jádřince.

2. Těsto rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na 3 mm silný plát. Střed posypeme strouhankou a na ni položíme oloupané jablko. Směs rozinek a ořechů rozdělíme do jablek místo jádřinců. Těsto obalíme okolo jablka a přendáme na plech, který jsme si vyložili pečicím papírem. Ze zbylých kousků těsta vykrájíme lístečky.
Jablka potřeme rozšlehaným vejcem a přilepíme na ně lístečky, které také potřeme vajíčkem. Do středu píchneme hřebíček namísto stopky. Vložíme do trouby rozehřáté na 150 °C a pečeme 20 minut. Ještě teplá je posypeme cukrem a servírujeme.

Plněné pomeranče

* 4 pomeranče
* 1 lžíce cukru
* 4 kiwi
* 1 lžíce citronové šťávy
* 6 lžic strouhaného zázvoru
* 1 lžíce vody
* 1 lžíce pískového cukru

1. Pomeranče příčně rozkrojíme napůl, dužinu vybereme a okraje kůry zubatě nařežeme. Dužinu nakrájíme nadrobno a posypeme cukrem. Kiwi oloupeme a nakrájíme na kolečka. 12 koleček si necháme stranou na ozdobení. Citronovou šťávu smícháme se 2 lžícemi pomerančové šťávy a zázvorovým sirupem. Přidáme nakrájené ovoce a vše dobře promícháme.

2. Necháme v lednici odležet a vychladit. Misky z pomerančové kůry naplníme salátem, ozdobíme plátky kiwi a pokapeme zázvorovým sirupem. Dáme do lednice vychladit. Při podávání můžeme ozdobit šlehačkou.

Zázvorový sirup:
najemno nastrouhaný zázvor smícháme s cukrovým odvarem ze lžíce cukru a vody. Krátce povaříme a necháme vychladnout. Zázvor nalijeme do plátěného ubrousku a dobře vymačkáme.

Jablečné hvězdičky

Příprava: 10 minut + 20 minut na pečení

* 1 balíček listového těsta
* 100 g džemu
* 2 menší jablka
* 2 lžíce mletých ořechů
* 2 lžíce krystalového cukru
* 1 lžička skořice
* rozinky
* strouhanka
* vejce na potření

1. Lístkové těsto rozválíme na 1/2 cm silný plát a nakrájíme na čtverce. Do středu každého čtverce nasypeme trochu strouhanky a na ni položíme kolečko jablka, ze kterého jsme odstranili jádřinec. Místo něj jablko naplníme rozinkami a ořechy.

2. Rohy nařízneme směrem ke středu a každý trojúhelník přeložíme přes střed tak, aby nám vznikla hvězda.

3. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, povrch posypeme směsí cukru, skořice a mletých ořechů. Pečeme 15-20 minut při teplotě 160 °C.

Citronové tyčinky

Příprava: 30 minut + 10 minut na pečení

* 1 vejce
* 125 g hladké mouky
* 75 g rostlinného tuku
* špetka soli
* šťáva z 1/2 citronu
* 1 lžička vanilkového cukru
* 35 g moučkového cukru
* 25 g mandlí
* citronová šťáva a moučkový cukr na polevu
* pomerančová kůra

1. Prosátou hladkou mouku smícháme se solí, vanilkovým a moučkovým cukrem, najemno nastrouhanými mandlemi a vejcem. Přidáme na kousky nakrájený změklý tuk a šťávu z citronu. Vše dobře promícháme a vypracujeme v hladké těsto.
Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici ztuhnout.

2. Vyválíme 4 mm silný plát a krájíme rádýlkem tyčinky.
Přendáme na plech a pečeme při teplotě 150 °C asi 10 minut. Necháme vychladnout. Citronovou šťávu vymícháme s moučkovým cukrem v hladkou polevu. Pomerančovou kůru nakrájíme na nudličky. Tyčinky potřeme polevou a ozdobíme nudličkami pomerančové kůry a necháme ztuhnout.

Pomeranče v čokoládě

Příprava: 15 minut

* 4 velké pomeranče
* 100 g čokolády
* 100 g másla

1. Pomeranče oloupeme a zbavíme i bílé slupky. Čokoládu rozpustíme a přimícháme změklé máslo. Dobře promícháme a necháme částečně ztuhnout.

2. Pomeranče rozdělíme na jednotlivé dílky, které namáčíme v čokoládě a necháme zaschnout. Skládáme je do papírových košíčků, nebo je můžeme podávat na skleněných miskách ozdobené šlehačkou.

VÁNOCE na iDNES.cz

Autoři:




Nejčtenější

Chrissy Teigenová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Chrissy Teigenová: Kvůli dalšímu umělému oplodnění končím s alkoholem

Modelka Chrissy Teigenová (31) prozradila, že se dostala do stádia, kdy byla závislá na pravidelné konzumaci vína. Denně si dopřávala několik skleniček a...  celý článek

ilustrační snímek
Infantilizace: když adolescenti nechtějí dospět a dospělí si stále hrají

Možná jste si toho trendu už stihli všimnout. Mladí lidé se dnes do stárnutí nijak neženou a i po překročení třicítky si potrpí na hraní a „dětskou“ zábavu....  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám
Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám

Jak se jiné ženy postavily k nevěře a co jim pomohlo.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.