Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Cukroví na poslední chvíli: včelí úly a kuličky na všechny způsoby

  0:19aktualizováno  0:19
Do Vánoc už zbývá jenom několik málo dnů, ale je ještě spousta druhů cukroví, co stihnete nachystat. Do přípravy většiny z nich navíc můžete zapojit i děti, protože se jedná o kuličky na všechny možné způsoby a další nepečené cukroví.

Koule s piemonstkými oříšky | foto: Wine Food Market

Včelí úly s likérovým krémem

podle receptu blogerky Elly

Ingredience na podkladová linecká kolečka:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g rostlinného tuku
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • kůra z 1 citronu

Na ořechovou směs:

Včelí úly podle blogerky Elly
  • 100 g dětských piškotů
  • 80 g namletých vlašských ořechů
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g rostlinného tuku
  • 1 – 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce rumu
  • moučkový cukr na vysypání formiček

Na náplň:

  • 100 g rostlinného tuku
  • 3 lžíce hustého vaječného likéru
  • moučkový cukr podle chuti
  • semínka z jednoho vanilkového lusku

Pracovní postup:

  1. Nejprve si upečte podkladová kolečka z klasického lineckého těsta. Ze všech vychlazených surovin vypracujte těsto, které necháte hodinu až dvě odpočívat v lednici, zabalené v potravinářské folii.
  2. Poté těsto vyválejte na pomoučené ploše. Vykrajujte kolečka, hladká nebo ozdobná. Ta vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Bude to trvat 6 – 10 minut. Záleží na troubě i na velikosti koleček, výšce těsta. Velikost koleček zvolte podle velikosti formičky na úlek. Prodávají se různé druhy. Doporučuju koupit formičku rozevírací. Linecká kolečka musí vychladnout a vy si mezitím připravte směs na ořechové úly.
  3. Piškoty rozmixujte nebo rozdrťte válečkem na těsto. Přidejte namleté ořechy a cukr. Pokud máte výkonný mixér s velkou nádobou, můžete piškoty i ořechy rozmixovat společně a potom jen přidat cukr. Vsypejte kakao, měkký tuk a rum. Vypracujte pevnou hmotu, která nebude lepit. V případě potřeby přidejte pár rozdrcených piškotů. Tuto hmotu dejte hodně vychladit do lednice, na hodinu až dvě. Bude se vám potom lépe odlepovat od formičky.
  4. Připravte si také krémovou náplň. Tuk vyšlehejte s vaječným likérem a ochuťte cukrem. Nakonec přidejte semínka vyškrábnutá z jednoho vanilkového lusku. Pořádně rozmíchejte.
  5. Formičky na úly pořádně vysypejte moučkovým cukrem a vložte do nich kousek ořechové hmoty. Důkladně ji utlačte a prstem vytlačte do středu úlu dírku. Do té naplňte likérový krém, přiklopte lineckým kolečkem a opatrně rozevřete formičku. Takto pokračujte, až nebudete mít ani kolečka, ani ořechovou hmotu, ani máslový krém. Uchovávejte v chladu.

Čokoládové koule s piemontskými oříšky

Podle receptu Jany Rodové, šéfcukrářky Wine Food Marketu

Ingredience:

Koule s piemonstkými oříšky
  • 100 g čokolády
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 celý vanilkový lusk
  • 300 g piemontských oříšků

Pracovní postup:

  1. Čokoládu rozlámeme na menší kousky a společně s vanilkovými semínky z celého lusku ji rozpustíme ve vodní lázni. Jakmile se rozpustí, stáhneme plamen a pomalu vmícháme smetanu.
  2. Vzniklou směs tvarujeme do kuliček velikosti golfového míčku a poctivě je obalíme v lehce rozdrcených piemontských oříšcích.

Tip: Do čokoládových koulí se nepřidává žádný cukr, a pokud použijete dia čokoládu, je tento recept vhodný i pro diabetiky či celiaky.

Mozartovy koule

Podle receptu Sabiny Kmecové z Nebespán Café & Apartments

Ingredience:

Mozartovy koule
  • 150 g nugátu
  • 300 g marcipánu (obojí lze zakoupit v lepších cukrárnách nebo v prodejnách pro cukráře)
  • 2 lžíce třešňovice nebo griotky
  • 10 g velmi jemně sekaných pistácií
  • cca 100 g prosátého moučkového cukru (dle potřeby)
  • hotovou hořkou čokoládovou polevu
  • papírové košíčky na pralinky

Pracovní postup:

  1. Pokud nemáte hotový marcipán, nejprve vyrobíme ten (viz níže). Nugát nakrájíme na malé kostičky, vytvarujeme do kuliček a necháme vychladit. Tyto kuličky budeme později obalovat marcipánem.
  2. Marcipán (hotový nebo váš vlastní) utřeme dohladka, přidáme třešňovici, pistácie i cukr a zapracujeme do marcipánového těsta. Zkusmo vytvarujte kuličku – neměla by se lepit na ruce, praskat a měla by být hladká. Vytvarujeme 2 cm silný váleček a nakrájíme z něj tolik koleček, kolik máme nugátových kuliček.
  3. Kousky marcipánového těsta zploštěte na válu a zabalte do nich nugát. Vytvarujeme kuličky a máčíme je v čokoládové polevě na špejli a zapichujeme např. do polystyrenu.
  4. Vychladíme a před podáváním umístíme do papírového košíčku.

Tip: Marcipán si můžete připravit i vlastní: z 200 g jemně mletých loupaných mandlí, 200 g prosátého moučkového cukru, 1 bílku a 1⁄2 ampulky hořkomandlové esence (hledejte v hypermarketech u kypřicích prášků ap.). Mandle zakapejte esencí, přidejte většinu bílku a většinu cukru a prohněťte. Poté postupně přidávejte bílek a cukr, až bude mít marcipán požadovanou konzistenci. Nevadí, když nespotřebujete celé množství – v marcipánu je hlavní chuť a struktura mandlí. Marcipán nesmí být moc lepivý, ale ani suchý a drobivý. Hotový marcipán zabalte do potravinářské fólie a ještě do mikrotenového sáčku a nechte ho rozležet v lednici.

Zdravé raw kuličky

podle Jany Havrdové, prezidentky Českého svazu aerobiku a fitness

Ingredience:

Raz kuličky podle Jany Havrdové
  • 100 g tekutého medu
  • 50 g sezamových semínek (můžete zkusit i chia)
  • 50 g mletého máku
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g sušených, jemně umletých švestek

Pracovní postup:

Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte do kompaktní hmoty. Poté můžete pověřit děti, aby z hmoty tvarovaly kuličky – jak budou velké, záleží na vaší mlsné. Kuličky skladujte v lednici.

Tip: Pokud chcete RAW kuličky zkusit i v jiných příchutích, můžete obalit také v nasekaných pistáciích, matcha čaji či v rozmixované kustovnici.

Dvoubarevné kuličky

podle Kristýny Přibylové, majitelky dětských tělocvičen Monkey ́s Gym

Ingredience:

Dvoubarevné kuličky podle Kristýny Přibylové
  • 20 g 100% tuku
  • 150 g čokolády na vaření
  • 2 vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 150 g kokosu
  • 2 lžíce rumu

Pracovní postup:

  1. Do kastrůlku vložte tuk a nalámejte čokoládu na vaření. Postavte ho do vodní lázně a nechte vše rozpustit.
  2. Vejce a moučkový cukr utřete do pěny (nejlepší je použít ruční šlehač – hmota je pak pěkně vláčná a načechraná, což je na výsledku hodně znát). Postupně po malých dávkách přidávejte kokos, rum a nakonec zchladlou rozpuštěnou čokoládu.
  3. Vše důkladně promíchejte a pak tvořte kuličky, případně tuto část přenechte dětem.

Tip: U nás si kluci práci většinou rozdělí – jeden dělá kuličky a ten druhý obaluje v kokosu nebo nasekaných mandlích. Výsledek je úžasný.

Švestky plněné ořechovo-rumovou náplní

Podle receptu čtenářky Lucie

Ingredience:

Švestky plněné ořechovou směsí a ozdobené mandlí
  • 150 g cukru moučka
  • 1 bílek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • vanilkový cukr
  • 150 g mletých ořechů
  • lžíce rumu
  • asi 500 g sušených švestek (podle velikosti je to asi 95 švestek)
  • čokoládová poleva na obalování

Pracovní postup:

  1. Kromě švestek smíchejte všechny přísady. Směsí naplňte švestky. Dobře se plní koncem malé lžičky. Nejlepší je, když máte větší švestky, které jdou otevřít a netrhají se. Pokud se trhají, slepte směsí dvě švestky k sobě. Je to pracné, ale výsledek za to stojí.
  2. Před obalením v polevě švestky napíchejte na párátka, aby se líp obalovaly. Čokoládu udělejte hustší (více čokolády než tuku) a kápněte do ní menší lžičku oleje, aby měla lepší barvu. Můžete švestku nakonec ozdobit kouskem mandle. Pak ji dejte ztuhnout do chladna.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Herečka a manželka ministra obrany Veronika Žilková
Jsem zvyklá manžela poslouchat, tvrdí Veronika Žilková

Leckdo by jejího muže rád viděl jako prezidenta, ale ona ty úvahy odhání. Navíc říká, že manželka ministra obrany je mnohem náročnější funkce než první dáma....  celý článek

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže...
OBRAZEM: Designové batohy na stěhování po městě i na útěk do přírody

Jste v neustálém pohybu a často se přesunujete z místa na místo? Nedokáže sbalit vše potřebné do kabelky? Pak sáhněte po batohu či vaku. Dobře se nosí a...  celý článek

Ilustrační snímek
Příběh Petra: Manželka do našich sporů zatahuje děti

Kdybych to byl býval věděl, tak bych se byl neženil. Tato věta přesně vystihuje mé rozladění z manželství, ve kterém trávím už dvacátý rok. Přitom to zpočátku...  celý článek

Kromě hudby lze na základních uměleckých školách studovat i tanec nebo...
ZUŠ je český unikát. Rodí se tam umělci i publikum

Odpoledne strávená na výuce hry na klavír nebo na kreslení v „lidušce“ patří u mnohých z nás k příjemným vzpomínkám na dětství. Dnes chodí děti do základních...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých příznaků demence. Nespavost i změna chutí

Pro ztrátu paměti v pokročilém věku se vžil pojem skleróza, nicméně zapomínání a poruchy paměti nejsou jediným a ani nemusí být prvním příznakem nastupující...  celý článek

Další z rubriky

(ilustrační snímek)
Po pivu se tloustne, plechovkové je hnusné a další pivní mýty

Až budete na čarodějnice zapíjet opečeného buřta orosenou dvanáctkou, asi nad obsahem svého půllitru moc mudrovat nebudete. Ovšem některé z následujících mýtů...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Chřestová sezona je tady!
Chřestová sezona je tady! Jak si užít lahůdku králů?

Tato zvláštní zelenina je u nás doma, a ač jí doby budování socialismu příliš nepřály, už se zase tetelí na výsluní. Sezona chřestu je tady a byla by škoda ji...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.