Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Cukroví na poslední chvíli: co nechal Mikuláš?

  0:16aktualizováno  0:16
I když se na čokoládového čerta s Mikulášem už nemůžete ani podívat, ať vás ani nenapadne vyhodit je do koše! Je to surovina k nezaplacení a u následujících receptů se bez čokolády neobejdete. A garantujeme vám, že na míse s vánočním cukrovím se po nich jen zapráší.

Čert a Mikuláš - potraviny - Čert a Mikuláš se zdobili perník. | foto: Petr Hlavinka

VŠECHNY RECEPTY NA VÁNOČNÍ CUKROVÍ NAJDETE ZDE

Mandlové karamelky

Příprava: 25 minut + doba na tuhnutí

* 200 g čokolády
* 100 g másla
* 100 g šlehačky
* 200 g medu
* 100 g mandlí
* 1 lžička vanilkové esence

1. Mandle spaříme a oloupeme. Čokoládu nalámeme do kastrůlku a ve vodní lázni rozpustíme. Přidáme máslo a necháme ho rozpustit. Přimícháme šlehačku, med a vanilkovou esenci. Mícháme, dokud krém nezhoustne.

2. Přidáme najemno nastrouhané mandle a směs nalijeme do obdélníkové formy, kterou jsme vymazali olejem. Vlažné pokrájíme na kostky.

TIP
Mandlové karamelky můžete také naplnit do „vyjedených“ adventních kalendářů, nezapomeňte ale plastové „formičky“ pořádně vymazat olejem a poté vychladit v lednici, aby šly karamelky dobře vyndavat. Plnit můžete také papírové košíčky a z malé krabičky tak vytvořit originální bonboniéru vlastní výroby.

Čokoládové sušenky

Příprava: 20 minut + 10 minut na pečení

* 100 g polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* 30 g granka
* 100 g moučkového cukru
* 120 g čokolády
* 70 g vlašských ořechů
* špetka skořice
* 1 vejce
* 75 g másla

1. Hladkou mouku smícháme s práškem do pečiva, grankem, skořicí, nasekanými vlašskými ořechy a moučkovým cukrem. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme nakrájené máslo a mícháme, dokud se nám vše nespojí. Vyndáme z vodní lázně a necháme vychladnout. Přidáme vejce, dobře promícháme a přimícháme do směsi s moukou. Mícháme, dokud se směs dobře nespojí a neztuhne.

2. Plech vyložíme pečicím papírem a na něm tvoříme lžící kopečky s dostatečnými mezerami, aby se nám sušenky během pečení neslepily. Nedáváme na plech víc jak 10-12 kousků. Vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme asi 10 minut. Po upečení přendáme na vál a necháme vychladnout.

Máčené rohlíčky

Příprava: 25 minut + 15 minut na pečení

* 350 g hl. mouky
* 210 g moučkového cukru
* 280 g tuku
* citronová kůra
* 1/2 lžičky skořice a mletého hřebíčku
* 140 g ořechů
* 1 žloutek

1. Hladkou mouku smícháme s cukrem, skořicí a mletým hřebíčkem. Nastrouhanou citronovou kůru utřeme se špetkou pískového cukru a přimícháme k mouce. Přidáme namleté ořechy a na kousky nakrájené změklé máslo. Dobře vypracujeme v hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici odležet.

2. Těstem plníme formičky na rohlíčky a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Po upečení vyklepneme z formiček. Necháme do druhého dne vychladnout. Konce máčíme v rozpuštěné čokoládě a na roštu necháme čokoládu ztuhnout.

Cukroví s kandovaným ovocem

Příprava: 20 minut + 12 minut na pečení

* 230 g hladké mouky
* 60 g moučkového cukru
* 60 g mletých ořechů
* 50 g kandovaného ovoce
* 160 g rostlinného tuku
* 2 žloutky
* citronová a čokoládová poleva

1. Na vál prosijeme mouku a přimícháme cukr, ořechy, tuk nakrájený na kousky a namleté kandované ovoce. Vše dobře promícháme a vypracujeme v hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout. Z těsta vyválíme 3 mm silný plát a formičkami z něj vykrajujeme různé tvary. Přendáme je na pečicím papírem vyložený plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova.

2. Vychladlé je zdobíme citronovou polevou a čokoládou, kterou jsme rozpustili ve vodní lázni a nechali částečně vychladnout. Citronová poleva: do malé mističky vymačkáme šťávu z jednoho citronu a postupně vmícháváme moučkový cukr.

Čokoládové košíčky s krémem

Příprava: 50 minut + doba na tuhnutí

* 175 g čokolády
* 300 ml mléka
* 1 vanilkový pudink
* 1 žloutek
* 100 g rostlinného tuku
* 120 g moučkového cukru
* 1 banán
* rum
* kakao na ozdobu

1. Do malého kastrůlku nalámeme čokoládu a dáme ho do vodní lázně. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Malou lžičkou lijeme po okraji do papírových košíčků čokoládu. Do každého 3-4 lžičky čokolády. Dáme do lednice ztuhnout. Papírové košíčky opatrně sloupneme a dáme zpět do lednice.

2. Mléko smícháme s vanilkovým pudinkem a uvaříme, do vychladlého pudinku vmícháme žloutek a tuk. Vyšleháme v jemný krém. Do každého košíčku dáme kolečko banánu a pokapeme trochou rumu. Krém z cukrářského sáčku s řezanou trubičkou stříkáme do košíčků. Košíčky uchováváme v chladu.

Čokoládové hvězdy s bonbonky

Příprava: 30 minut + 12 minut na pečení

* 140 g hladké mouky
* 50 g kakaa
* špetka soli
* 200 g másla nebo rostlinného tuku
* 200 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 60 g bílé čokolády
* krájené želé bonbony

1. Hladkou mouku promícháme v míse s kakaem a špetičkou soli. Máslo šleháme s cukrem do pěny. Přimícháme vanilkový cukr. Přidáme směs mouky a vytvoříme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici odpočinout. Papírem na pečení vyložíme plech na pečení.

2. Těsto rozválíme na placku a vykrajujeme hvězdy, přendáme je na plech a pečeme při teplotě 140 °C. Na plechu necháme vychladnout. Čokoládu rozpustíme a zdobíme s ní hvězdičky, na závěr je posypeme sekanými bonbony.

Ledová čokoláda s rozinkami

* 100 g čokolády na vaření
* 250 g šlehačky
* 45 g cukru
* 2 celé skořice
* 1 lžíce hřebíčku
* 50 g rozinek
* 2 lžíce rumu

1. Šlehačku smícháme s hřebíčkem a skořicí a přivedeme k varu. Ihned sundáme z ohně a necháme vychladnout. Zakryjeme poklicí a necháme do druhého dne odležet.

2. Druhý den šlehačku opět přivedeme k varu a procedíme přes jemný cedník. Čokoládu nalámeme do kastrůlku a ve vodní lázni ji rozpustíme. Do teplé čokolády pak po částech vléváme horkou šlehačku. Pomocí stěrky spojíme čokoládu se smetanou a pracujeme tak, aby se nám do směsi nedostal vzduch, jinak ztratíme ledový efekt.

3. Když se nám vše spojí, přilijeme další část šlehačky. Takto pokračujeme, dokud nespojíme veškerou šlehačku s čokoládou. Rozinky namočíme do rumu, a jakmile změknou, nakrájíme je na malé kousky. Směs přelijeme do nádoby, přidáme nakrájené rozinky, a když mírně zchladne, nalijeme ji do formiček na led.

4. Formičky s čokoládou dáme do mrazničky a druhý den vyklepneme. Skladujeme v ledničce.

Autor:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne
Zase přepudrovat? S těmito make-upy se mastná pleť neleskne

Těším se na léto. Na rozdíl od mojí pleti. Co s tím, abych se nestyděla za prázdninové fotky, kde se lesknu jako prasátk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.