Linecké hvězdičky bez vážení
od Petry Barochové
- 2 1/3 hrnku hladké mouky
- 3/4 hrnku moučkového cukru
- 1 kostka másla
- 3 žloutky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 čajová lžička citrononové kůry
Na zdobení:
- zavařenina
- moučkový cukr
1. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do fólie a necháme minimálně hodinu odležet v chladničce. Poté vyválíme a vykrajujeme hvězdičky.
2. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
3. Vychladlé cukroví slepujeme rybízovou zavařeninou a obalíme v moučkovém cukru.
Tip: Místo zavařeniny můžete použít jakýkoliv krém nebo nutellu.
Babiččiny ořechové sušenky
od Johany Křížkové
- 50 dkg polohrubé mouky
- 18 dkg cukru
- 30 dkg tuku (například Heru)
- 18 dkg mletých vlašských ořechů
- 1 celé vejce
1. Suroviny smícháme na vále, zpracujeme v těsto a necháme v chladu odpočinout.
2. Na pomoučeném vále vyválíme placku, vykrajujeme různé tvary a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem.
3. Po vychladnutí zdobíme dle chuti a fantazie čokoládovou nebo bílkovou polevou, ořechy, cukrovým zdobením apod. Ale dobré jsou i samotné.
Měkké domácí perníčky
od Báry Veselé
Na těsto:
- 1 kg hladké mouky
- 30 dkg moučkového cukru
- 20 dkg rozpuštěného medu
- 10 dkg tuku (půl na půl Hera a sádlo)
- 2 dkg jedlé sody
- 6 vajec
- 1 polévková lžíce perníkového koření
- 3 polévkové lžíce kakaa
- 3 – 4 žloutky na potření upečených perníčků
Poleva:
- bílky
- několikrát prosátý moučkový cukr
- troška citronové šťávy
1. Důkladně promícháme všechny suché ingredience, poté přidáme tuk, vajíčka a med. Vypracujeme hladké těsto a necháme v ledničce odpočinout do druhého dne.
Tip pro vás |
3. Troubu předehřejeme na 170° C. Z těsta vykrajujeme požadované tvary a pečeme na pečícím papíru.
4. Menší tvary (do 5 cm) pečeme přibližně 10 - 15 minut, větší tvary 15 – 20 minut. Je třeba vyzkoušet, každá trouba peče jinak. Perníčky by měly být měkké. Ihned po vytažení potřeme ještě horké rozšlehaným žloutkem.
5. Upečené perníčky necháme nejlépe do druhého dne odležet v plechových krabicích a teprve pak zdobíme.
6. Polevu získáme vyšleháním jednoho až dvou bílků s důkladně prosátým moučkový cukrem. Vzniklou polevu vložíme do několika malých sáčků a uložíme do ledničky, před zdobením ustřihneme malý růžek a zdobíme dle fantazie.
Kakaové sušenky
od Moniky Hrušové
- 150 g hladké mouky
- 120 ml vlažného mléka
- 120 g třtinového cukru
- skořicový cukr
- vanilkový cukr
- 2 lžíce rumu nebo rumové aroma
- 50 g kakaa
- 150 g másla
- 2 vejce
- 50 g hořké čokolády
1. Třtinový, vanilkový a skořicový cukr, máslo a vejce vyšleháme do pěny, přidáme mouku, mléko, rum a kakao. Nakonec lehce vmícháme na jemno nasekanou hořkou čokoládu.
2. Vyložíme plech pečícím papírem a děláme z těsta malé kuličky, které pak rozplácneme a vidličkou vytvoříme rýhy.
3. Cukroví pečeme cca 20 minut zhruba na 200 °C.