Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Cukroví, které si musí poležet: zázvorky i ořechová kolečka

  0:07aktualizováno  0:07
Přinášíme vám recepty na cukroví, které po upečení musíte schovat na pár týdnů do krabice a uložit ideálně do tmavého chladného špajzu, aby se rozvláčnělo a chutě a vůně se v něm rozležely.

Citronové cukroví. | foto: Isifa

Kokosové cukroví ze strojku

Kokosové cukroví ze strojku.

Příprava: 20 minut + odležení 2 hodiny + pečení 10-12 minut

* 400 g polohrubé mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* 140 g kokosu
* 100 g strouhaných vlašských ořechů
* 200 g cukru moučka
* 250 g másla
* 1 vejce
* 1 vanilkový cukr
* kyselejší marmeláda
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce ztuženého tuku

1. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Na vále promícháme mouku s kokosem a ořechy. Přidáme cukr, pokrájené máslo, vejce, vanilkový cukr a zpracujeme na těsto. Těsto necháme alespoň dvě hodiny vychladit.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Mlýnkem na maso s nástavcem na cukroví vytlačujeme tvary, které pečeme ve vyhřáté troubě 10-12 minut, podle velikosti. Vychladlé cukroví slepujeme marmeládou.
3. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu se ztuženým tukem, slepené cukroví namáčíme do čokolády a necháme je na pečicím papíře zaschnout.

Máslové stříkané cukroví

Máslové stříkané cukroví.

Příprava: 20 minut + pečení 10-12 minut

* 250 másla
* 120 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 vejce
* špetka soli
* 1/4 lžičky citronové kůry
* 300 g hladké mouky
* 100 g čokolády na vaření
* 1 lžíce ztuženého tuku
* kandované třešně

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem, přišleháme vejce, sůl, citronovou kůru a mouku.
2. Cukrářskou zdobičkou nastříkáme těsto na plech a pečeme 10-12 minut.
3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem, vychladlé cukroví namáčíme do čokolády a necháme je zaschnout na pečicím papíře.
4. Kandované třešně přepůlíme, dovnitř třešně kápneme trochu čokolády nebo medu a přilepíme je na cukroví.

Cantuccini s mandlemi

Cantuccini s mandlemi.

Příprava: 30 minut + pečení 20 minut + sušení 15-20 minut

* 250 g hladké mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* špetka soli
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 2 velká vejce
* 1/4 lžičky strouhané citronové kůry
* kapka mandlové esence
* 150 g neloupaných mandlí
* 50 g sušených brusinek

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Mouku prosijeme s práškem do pečiva, přidáme špetku soli.
2. Na vál nasypeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce, přidáme citronovou kůru a mandlovou esenci. Zpracujeme na těsto, do kterého přidáme mandle a brusinky.
3. Na pomoučněném vále zpracujeme z těsta dva válečky a přendáme je na plech. Pečeme asi 20 minut.
4. Hned po upečení válečky šikmo rozkrájíme na dvoucentimetrové plátky, které položíme zpět na plech s pečicím papírem a dosušíme 15-20 minut.

Zázvorky

Zázvorky.

Příprava: 50 minut + odležení 10 hodin + pečení 10-15 minut

* 300 g hladké mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 300 g cukru krupice
* 2 vejce
* 2 žloutky
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry
* 1 lžíce mletého zázvoru

1. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Cukr s vejci šleháme společně alespoň 15 minut, přišleháme citronovou kůru, zázvor.
2. Do vyšlehaných vajec s cukrem zapracujeme mouku s práškem do pečiva, pokud by se těsto lepilo, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto rozválíme na plát asi 5-7 mm silný a vykrajujeme z něj tvary. Ty přeložíme na pečicí papír nebo na utěrku. Zázvorky necháme v chladu 5-10 hodin zaschnout.
3. Troubu předehřejeme na 160 °C, plechy vyložíme pečicím papírem.
4. Vykrájené zázvorky přendáme na plech horní stranou dolů a pečeme asi 15 minut. Měly by mít světlou barvu.
5. Zázvorky potřebují dobře rozležet, proto se pečou mezi prvními. Uchováváme je v chladu.

Citronové cukroví

Citronové cukroví.

Příprava: 20 minut + odležení 30 minut + pečení 8-10 minut

* 1 vejce
* 1 lžička mléka
* 250 g hladké mouky
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 120 g másla
* 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
* 2 lžičky citronové šťávy

Poleva
* 200 g cukru moučka
* citronová šťáva
* kandovaná citronová kůra

1. Vejce rozklepneme, žloutek rozmícháme s mlékem a odložíme na potření. Mouku prosijeme s práškem do pečiva.
2. Z mouky, cukru, vanilkového cukru, změklého másla, bílku, citronové kůry a šťávy zpracujeme šlehačem těsto, které necháme půl hodiny vychladit.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
4. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Cukroví přeložíme na plech, potřeme žloutkem s mlékem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8-10 minut.
5. Po vychladnutí cukroví ozdobíme citronovou polevou, utřenou dohladka z cukru moučka a citronové šťávy a jemně nakrájenou kandovanou citronovou kůrou.

Ořechové kuličky

Ořechové kuličky.

Příprava: 20 minut + odležení 2 hodiny + pečení 10-12 minut

* 400 g lískových oříšků
* 300 g hladké mouky
* 2 lžičky prášku do pečiva
* 200 g másla
* 50 g cukru krupice
* 50 g cukru moučka
* 2 vanilkové cukry
* 4 lžíce mléka

1. Čtvrtinu lískových oříšků nastrouháme, zbylé necháme na ozdobení.
2. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. V robotu nebo elektrickým ručním šlehačem zpracujeme z másla, cukrů, mouky, oříšků a mléka těsto. Zabalené do fólie je necháme vychladit dvě hodiny.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. 4 Z těsta tvarujeme kuličky, překládáme na plech, ozdobíme lískovými oříšky a pečeme 10-12 minut.

Ořechová kolečka

Ořechová kolečka.

Příprava: 20 minut + chlazení 1 den + pečení 8-10 minut

* 250 g hladké mouky
* 100 g cukru moučka
* 100 g mletých vlašských ořechů
* 250 g másla
* vanilkový cukr
* 1 skořicový cukr
* 100 g čokolády na vaření
* 100 ml smetany na šlehání
* 1 lžíce rumu
* vlašské ořechy na ozdobu

1. Z prosáté mouky, cukru moučka, mletých ořechů, másla, vanilkového a skořicového cukru zpracujeme hladké těsto. Zabalené do fólie ho necháme den odležet v chladu.
2. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem.
3. Z těsta vyválíme plát, vykrojíme kolečka, přeložíme je na plech a pečeme 8-10 minut. Vychladlá kolečka spojíme marmeládou.
4. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, promícháme se smetanou a rumem, necháme zchladnout.
5. Slepená kolečka ozdobíme čokoládou a vlašským ořechem.

Rumové měsíčky

Rumové měsíčky.

Příprava: 30 minut + pečení 12 minut

* 140 g másla
* 140 g čokolády
* 140 g cukr moučka
* 4 vejce
* 140 g polohrubé mouky
* 100 ml rumu
* 300 g moučkového cukru
* horká voda
* cukrářské zdobení

1. Troubu rozehřejeme na 170 °C, menší plech vyložíme pečicím papírem. Ve vodní lázni rozpustíme máslo a čokoládu, hmotu necháme trochu zchladnout.
2. Do másla s čokoládou zašleháme cukr, vejce a mouku, rozetřeme na pečicí papír a povrch uhladíme. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 12 minut.
3. Ze tří lžic rumu, cukru moučka a trochy horké vody umícháme rumovou polevu.
4. Ještě teplou upečenou placku potřeme rumem, natřeme na ni rumovou polevu. Posypeme cukrářským zdobením.
5. Z placky vykrajujeme měsíčky nebo jiné tvary, ještě než poleva zaschne - popraskala by.

Autoři:




Nejčtenější

Vévodkyně Kate a její šatník v Polsku a Německu
OBRAZEM: Národní barvy, značky a elegance. Šatník Kate v Polsku a Německu

Vévodkyně z Cambridge Kate (35) platí za módní ikonu. Jejím stylem se rády inspirují některé ženy. Na zahraniční cestě v Polsku a Německu manželka prince...  celý článek

Když mají filmoví kostyméři příležitost se vyřádit, vznikají kultovní díla....
Květy, klobouky a spadlá ramena. Inspirujte se módou z šik letních filmů

Když mají filmoví kostyméři příležitost se vyřádit, vznikají kultovní díla. Móda dokáže ovlivnit celé vyznění filmu, dotvořit charaktery jeho hrdinů a hrdinek,...  celý článek

ilustrační snímek
Co tíží matky samoživitelky? Samota, výčitky i nízké sebevědomí

Být sám na výchovu dítěte není žádný med. Většinou úloha rodičů samoživitelů připadne na ženy, které se v této situaci ocitnou po rozchodu nebo rozvodu s otcem...  celý článek

(Ilustrační foto)
Zmírnit bolesti při menstruaci umí heřmánek, teplo i endorfiny

Asi to znáte. Bolest v podbřišku přichází obvykle v prvních dnech cyklu a může se zdržet pár hodin nebo i pár dnů. Každopádně nám běžný život moc neulehčí....  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Syn po nás chce peníze na školu. Já jsem pro a manžel proti

Nemůžeme se s manželem dohodnout, jestli máme nebo nemáme přispět našemu osmnáctiletému synovi na jeho program. Já jsem pro, manžel je proti. Čtenářka Jitka...  celý článek

Další z rubriky

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Kachní prsa s fíkovou omáčkou
Maso si s ovocem rozumí. Zkuste kachnu s fíky nebo kuře na třešních

Jste nadšení z toho, jaké dobroty nabízí letní zahrada nebo farmářský trh, ale jen ovoce vám k obědu nestačí? Zkuste ho zkombinovat s masem a nebudete litovat....  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Kartáč místo obočí? Vyzkoušejte jednoduché tipy na úpravu obočí
Kartáč místo obočí? Vyzkoušejte jednoduché tipy na úpravu obočí

Není třeba se hned pouštět do složitého vyplňování a razantních změn, někdy stačí opravdu málo, aby obočí získalo lepší vzhled. Pokud naopak toužíte po opravdu ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.