Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Med je lepší než cukr, ale také obsahuje hodně sacharidů

aktualizováno 
Sladit čaj, kávu či jiné nápoje a jídla medem? Proč ne. Určitě je to lepší než používat bílý rafinovaný cukr. Med obsahuje koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek. Často je proto nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti.

Med včelař včely | foto: Profimedia.cz

"Med obsahuje rychlé cukry, především fruktózu a glukózu, a slouží tedy jako okamžitý zdroj energie. Dále obsahuje vitaminy skupiny A, C a B, minerální látky vápník, fosfor, draslík, hořčík, železo a důležité aminokyseliny," vysvětluje nutriční terapeutka Nemocnice s poliklinikou v Italské ulici v Praze Lucie Vaňková.

Co byste měli vědět o medu

* Krystalizace medu je přirozený proces. 

* Některé medy, převážně řepkový, začnou krystalizovat během týdne či dvou.

* Zkrystalizovaný med se může buď rozehřát, nebo napastovat. 

* Některé medy naopak krystalizují velmi pomalu, například akátový. 

* Pokud nevíte, jaký med vybrat, vydejte se přímo ke včelaři.

* Měli byste tak mít jistotu, že med nebyl před prodejem upravován, tedy zahříván na vysoké teploty a míchán s jinými méně kvalitními medy.

* Český med je velmi kvalitní díky příznivému složení květeny v našich krajích a díky citlivému přístupu včelařů k používání léčiv proti včelím nemocem. To všude ve světě pravidlem není. 

Avšak pozor, aby v medu všechny tyto látky zůstaly, nedávejte ho do nápojů s teplotou vyšší než padesát stupňů.

Pomáhá při nemoci

Med má také antibakteriální účinky, výborně pomáhá při nemocech dýchacích cest, kdy se podává samostatně, nebo v kombinaci s bylinnými čaji, ale i cibulí nebo česnekem, citronem či teplým mlékem. Přitom nemá žádné vedlejší účinky jako jiné chemické léky, například antibiotika. 

Důležité však je, jak rychle začnete med užívat. Odborníci doporučují začít již s prvními příznaky nemoci a dále ho konzumovat pravidelně několikrát denně až do vyléčení.

Při hubnutí s medem šetřete

Ovšem pozor, med je sice jednoznačně lepší sladidlo než cukr, ale obsahuje okolo osmdesáti procent sacharidů (fruktóza, glukóza, sacharóza).

"Právě proto není ve větším množství vhodný pro lidi, kteří se snaží zhubnout, nebo pro diabetiky. Obsahuje také pyl, proto by si měli dávat pozor i alergici," varuje Lucie Vaňková. 

Světlý květový med obsahuje více jednoduchých cukrů, bílkovin a méně zatěžuje zažívání. Je tedy vhodný pro malé děti a oslabené osoby.

A tmavý medovicový vzniká z rostlinné šťávy, která proudí v listech a jehličí stromů nebo keřů. Obsahuje málo bílkovin, hodně rostlinných silic a aromatických látek.







Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.