Doporučujeme

Z cuket nebo dýní můžete vyčarovat úžasné podzimní menu. (Ilustrační snímek)

Z cuket nebo dýní můžete vyčarovat úžasné podzimní menu. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Cukety a dýně v kuchyni. Od polévky až po lahodný perník

  • 9
Urodily se vám na zahrádce nebo jste si je donesla z farmářského trhu a nevíte, co s nimi? Dýně a cukety jsou nedoceněnými posly podzimu. Vybrali jsme pro vás čtyři vyzkoušené recepty, které obohatí váš rodinný jídelníček.

Dýňová polévka s rajčaty

Dýňová polévka

  • 1 dýně Hokkaidó
  • 2 menší brambory
  • 3 rajčata
  • cibule
  • pár lístků libečku
  • zakysaná smetana
  • sůl, pepř
  • slunečnicový olej

1. Dýni rozkrojíme a vydlabeme semínka. Pak ji nakrájíme na kostky. Brambory oloupeme a také nakrájíme. Rajčata nařízneme křížem, vhodíme na chvilku do vroucí vody a oloupeme. Pak je také nakrájíme.
2. Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. Pak přidáme dýni a chvíli restujeme. Přidáme brambory, zalijeme vodou nebo vývarem, osolíme, vhodíme libeček a uvaříme doměkka.
3. Ke konci přidáme nakrájená rajčata a provaříme. Tyčovým mixérem rozmixujeme na hladký krém, případně naředíme troškou vody, dochutíme solí a pepřem.
4. Podáváme se zakysanou smetanou a čerstvým pečivem nebo toustem.

Tip: Pro pikantnější chuť můžeme přidat trochu utřeného česneku.

Cuketová pánev aneb blesková večeře

Zeleninová pánev

  • 1 malá cuketa
  • 2 papriky
  • 2 rajčata
  • 1 menší cibule
  • stroužek česneku
  • 10 dkg anglické slaniny
  • sýr (např. uzený eidam)
  • olej
  • 2 vejce
  • bylinky (bazalka, tymián, rozmarýn, saturejka, oregano apod.)
  • sůl, pepř

1. Cuketu nakrájíme na malé kostičky, papriku zbavíme jader a také nakrájíme na menší kousky.  Rajčata oloupeme a nakrájíme na kostky.
2. Cibuli a česnek nasekáme najemno a orestujeme na oleji. Přidáme nakrájenou anglickou slaninu a chvilku opékáme. Přidáme hrst čerstvých bylinek a necháme rozvonět. Pak nasypeme krájenou cuketu a prudce opečeme.
3. Asi po minutě přidáme papriku a nakonec rajčata. Osolíme, opepříme a chvíli opékáme.
4. Nakonec vmícháme vejce a necháme je srazit. Poté pánvičku sundáme z plotýnky a vmícháme na kostičky nakrájený sýr. Nakonec můžeme posypat čerstvou pažitkou.
5. Podáváme s čerstvou bagetou nebo chlebem.

Trojbarevné řezy

Dýňový koláč s jablky a tvarohem

  • 2 a půl hrnku polohrubé mouky
  • 1 a půl hrnku cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 2 vejce
  • 1 menší cuketa nebo dýně
  • 3 letní jablka
  • 1 tvaroh
  • 1/2 hrnku mléka
  • cukr dle chuti do tvarohu
  • 1 vanilkový puding
  • 1 vanilkový cukr
  • skořice
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva

1. Mouku smícháme s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a rozdělíme do dvou misek. Do jedné přidáme skořici a do druhé kakao.
2. Nastrouháme si zvlášť cuketu (nebo dýni) a jablíčka. Tvaroh smícháme s cukrem, pudingem a mlékem.
3. Vyšleháme vejce s cukrem a přidáme olej. Směs rozdělíme na půl a do jedné dáme nastrouhaná jablka a mouku se skořicí. Vylijeme na velký plech.
4. Do druhé části vaječné směsi přidáme strouhanou cuketu nebo dýni a mouku s kakaem. Nalijeme na první díl těsta na plech.
5. Vše zalijeme řídkou tvarohovou směsí a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 35 minut na 170 °C.

Cuketový perník

Čokoládový dort

  • 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce skořice
  • vanilkový cukr
  • prášek do pečiva
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka
  • čokoládová poleva

1. Smícháme mouku, cukr, kakao, skořici, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Pak do směsi rozklepneme tři vejce a všechno pořádně promícháme.
2. Přidáme olej, mléko a nahrubo nastrouhanou cuketu. Zamícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy.
3. Pečeme asi půl hodiny v předehřáté troubě na 160 – 170°C. Po vychladnutí zdobíme čokoládovou polevou.


  • Vybrali jsme pro Vás