Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

  0:01aktualizováno  0:01
V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen „vycpávka“, může se stát i celebritou. Stačí, když jí dáte prostor a nebudete ohrnovat nos nad její obyčejností.

S cuketou se dá při vaření i pečení doslova kouzlit. | foto: Profimedia.cz

Těstoviny se slaninou, cuketou a rajčaty

Ingredience na 4 porce:

Těstoviny se slaninou, cuketou a rajčaty
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 menší cuketa
  • 8 cherry rajčátek
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • 500 g krátkých makaronů
  • kůra z bio citronu
  • čerstvá petrželová nať

Pracovní postup:

  1. Anglickou slaninu nakrájíme na tenké plátky a na pánvi s nepřilnavým povrchem ji opečeme z obou stran dokřupava. Dáme stranou.
  2. Cibuli oloupeme a překrojíme na měsíčky. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Cuketu omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Rajčata omyjeme a přepůlíme.
  3. Do velkého hrnce dáme vařit větší množství osolené vody. Když začne vřít, vložíme do ní těstoviny a čas odměříme podle návodu na obalu. Pozor, abychom je nerozvařili. Měly by být na skus, takzvaně „al dente“.
  4. Do pánve, ve které jsme opékali slaninu, přidáme trochu oleje a lehce na ní orestujeme cibuli. Pak vmícháme česnek a hned, jak se rozvoní, přidáme cuketu a rajčata. Lehce opečeme, osolíme, opepříme a vmícháme slité těstoviny a kůru z bio citronu.
  5. Rozdělíme na talíře a na každou porci dáme trochu opečené slaniny a nasekanou petrželovou nať.

Křehký koláč s cuketou a mrkví

Ingredience na 1 koláčovou formu:

Křehký koláč s cuketou a mrkví
  • 150 g špaldové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 1 vejce
  • 80 ml studené vody
  • 1/2 lžičky soli
  • Na náplň:
  • 2-3 menší cukety
  • 2-3 mrkve
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany
  • 50 g strouhaného sýra
  • sůl a mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme těsto tak, že smícháme obě mouky, přidáme studené a na kousky nakrájené máslo, promneme mezi prsty. Pak vmícháme vejce, vodu (přidáváme ji po troškách, záleží na mouce, každá trochu jinak saje) a sůl. Rychle zpracujeme těsto, zabalíme ho do potravinové folie a dáme do ledničky na několik hodin, klidně přes noc, odležet.
  2. Cuketu omyjeme, odkrojíme konce a nakrájíme podélně na plátky. Neloupeme, zelená slupka vytvoří hezký barevný efekt. Můžeme použít také širokou škrabku na brambory nebo struhadlo na sýr. Mrkev omyjeme, očistíme a také nakrájíme nebo nakrouháme na podélné plátky.
  3. Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu i její okraje. Nemusíme ji předem vymazávat. Dno propícháme vidličkou a dáme předpéct na 10 minut do trouby zahřáté na 180 °C. Pak vyjmeme z trouby a necháme zchladnout.
  4. Plátek mrkve v rukách smotáme do ruličky, dáme ji doprostřed koláče a pak pokračujeme namotáváním střídavě cukety a mrkve. Vyplníme tak celou plochu koláče.
  5. V misce prošleháme dvě vejce, přidáme smetanu, najemno nastrouhaný sýr a lehce osolíme a opepříme. Vzniklou směsí zalijeme rovnoměrně zeleninu v koláči a dáme péct na 30 minut na 190 °C.

Čokoládový dort s cuketou

Ingredience na 1 velkou dortovou formu nebo pekáč:

Čokoládový cuketový dort
  • 200 ml oleje
  • 3 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 400 g strouhané cukety
  • 1 lžíce skořice
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g hořké čokolády
  • moučkový cukr na poprášení
  • tuk a hrubá mouka na vysypání formy

Pracovní postup:

  1. V míse prošleháme olej, vejce a oba cukry. Vmícháme nastrouhanou cuketu, skořici a kakao.
  2. V jiné nádobě smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a po lžících zapracujeme do tekuté směsi. Nakonec do těsta přidáme nalámanou čokoládu.
  3. Troubu předehřejeme na 175 °C
  4. Dortovou formu nebo pekáč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut (dortová forma je vyšší, tak to může trvat déle). Vyzkoušíme pomocí špejle, zda je uprostřed upečené. Pokud ne, ještě dopečeme.
  5. Necháme vychladnout na mřížce, před podáváním poprášíme moučkovým cukrem. Můžeme také ozdobit šlehačkou a čerstvým ovocem.
Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.