Těstoviny se slaninou, cuketou a rajčaty
Ingredience na 4 porce:
- 200 g anglické slaniny
- 1 červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cuketa
- 8 cherry rajčátek
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- 500 g krátkých makaronů
- kůra z bio citronu
- čerstvá petrželová nať
Pracovní postup:
- Anglickou slaninu nakrájíme na tenké plátky a na pánvi s nepřilnavým povrchem ji opečeme z obou stran dokřupava. Dáme stranou.
- Cibuli oloupeme a překrojíme na měsíčky. Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Cuketu omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Rajčata omyjeme a přepůlíme.
- Do velkého hrnce dáme vařit větší množství osolené vody. Když začne vřít, vložíme do ní těstoviny a čas odměříme podle návodu na obalu. Pozor, abychom je nerozvařili. Měly by být na skus, takzvaně „al dente“.
- Do pánve, ve které jsme opékali slaninu, přidáme trochu oleje a lehce na ní orestujeme cibuli. Pak vmícháme česnek a hned, jak se rozvoní, přidáme cuketu a rajčata. Lehce opečeme, osolíme, opepříme a vmícháme slité těstoviny a kůru z bio citronu.
- Rozdělíme na talíře a na každou porci dáme trochu opečené slaniny a nasekanou petrželovou nať.
Křehký koláč s cuketou a mrkví
Ingredience na 1 koláčovou formu:
- 150 g špaldové mouky
- 100 g hladké mouky
- 150 g másla
- 1 vejce
- 80 ml studené vody
- 1/2 lžičky soli
- Na náplň:
- 2-3 menší cukety
- 2-3 mrkve
- 2 vejce
- 100 ml smetany
- 50 g strouhaného sýra
- sůl a mletý pepř
Pracovní postup:
- Nejdříve si připravíme těsto tak, že smícháme obě mouky, přidáme studené a na kousky nakrájené máslo, promneme mezi prsty. Pak vmícháme vejce, vodu (přidáváme ji po troškách, záleží na mouce, každá trochu jinak saje) a sůl. Rychle zpracujeme těsto, zabalíme ho do potravinové folie a dáme do ledničky na několik hodin, klidně přes noc, odležet.
- Cuketu omyjeme, odkrojíme konce a nakrájíme podélně na plátky. Neloupeme, zelená slupka vytvoří hezký barevný efekt. Můžeme použít také širokou škrabku na brambory nebo struhadlo na sýr. Mrkev omyjeme, očistíme a také nakrájíme nebo nakrouháme na podélné plátky.
- Těsto vyválíme a vyložíme jím koláčovou formu i její okraje. Nemusíme ji předem vymazávat. Dno propícháme vidličkou a dáme předpéct na 10 minut do trouby zahřáté na 180 °C. Pak vyjmeme z trouby a necháme zchladnout.
- Plátek mrkve v rukách smotáme do ruličky, dáme ji doprostřed koláče a pak pokračujeme namotáváním střídavě cukety a mrkve. Vyplníme tak celou plochu koláče.
- V misce prošleháme dvě vejce, přidáme smetanu, najemno nastrouhaný sýr a lehce osolíme a opepříme. Vzniklou směsí zalijeme rovnoměrně zeleninu v koláči a dáme péct na 30 minut na 190 °C.
Čokoládový dort s cuketou
Ingredience na 1 velkou dortovou formu nebo pekáč:
- 200 ml oleje
- 3 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 400 g strouhané cukety
- 1 lžíce skořice
- 3 vrchovaté lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g hořké čokolády
- moučkový cukr na poprášení
- tuk a hrubá mouka na vysypání formy
Pracovní postup:
- V míse prošleháme olej, vejce a oba cukry. Vmícháme nastrouhanou cuketu, skořici a kakao.
- V jiné nádobě smícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a po lžících zapracujeme do tekuté směsi. Nakonec do těsta přidáme nalámanou čokoládu.
- Troubu předehřejeme na 175 °C
- Dortovou formu nebo pekáč vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 40 minut (dortová forma je vyšší, tak to může trvat déle). Vyzkoušíme pomocí špejle, zda je uprostřed upečené. Pokud ne, ještě dopečeme.
- Necháme vychladnout na mřížce, před podáváním poprášíme moučkovým cukrem. Můžeme také ozdobit šlehačkou a čerstvým ovocem.