Doporučujeme

Foccacia s cuketou

Foccacia s cuketou | foto: Tinajedoma pro blog.kitchenaid.cz.

Cuketové kouzlení: udělejte si placičky, focacciu nebo polévku

  • 0
Právě teď jsou zahrádky plné úrody a jednou z hvězd je rozhodně cuketa. Je zdravá, výživná a dá se připravit na nespočet způsobů. Přinášíme několik tipů na cuketové recepty od bloggerek i šéfkuchaře.

Cuketa je jednoletá zelenina, která se řadí k druhu tykve obecné. Vznikla šlechtěním v Itálii. Její chuť je jemná a často přejímá chuť přísad, nemusíte se tedy bát koření a výrazných ingrediencí. Ideální je cuketa velikosti 25 cm, takto mladé kousky nemusíte loupat. Velmi chutné jsou i cuketové květy, které můžete třeba plnit sýrem nebo obalit v těstíčku a smažit.

Cuketové placičky

Recept připravila bloggerka „Tinajedoma“ pro blog.kitchenaid.cz

Ingredience:

Cuketové placičky
  • 2 středně velké cukety
  • 6 lžic kukuřičné mouky
  • 3 vejce
  • sůl
  • 4 stroužky česneku
  • pepř

Postup:

  1. Cukety nastrouhejte na nudličky, přemístěte do mísy a přidejte sůl. Cuketa pustí šťávu (někdy trochu více šťávy). Proto je těžké předvídat, kolik mouky bude přesně potřeba – řiďte se vlastní intuicí.
  2. Následně přidejte ostatní ingredience, tedy vejce, pepř, lisovaný česnek a případně ještě trochu soli podle chuti.
  3. Z výsledného těsta tvořte placky, které můžete buď usmažit, nebo upéci.
Příprava placiček
Cuketové placičky
Cuketové placičky

Tip: Jako třešničku na dortu si můžete připravit také domácí rychlou a především zdravou „majonézu“.

Ingredience:

  • kelímek kysané smetany
  • 1 nastrouhaný stroužek česneku
  • tři lžičky citrónové šťávy

Postup: všechno smíchejte dohromady a servírujte s plackami.

Cuketové muffiny s sýrem a sušenými rajčaty

Recept připravila bloggerka „V kuchyni obyčejné ženy“ pro blog.kitchenaid.cz

Ingredience na 12 kusů:

Cuketové muffiny
  • 1 mladá cuketa
  • 50 g parmazánu
  • 1 vejce
  • 350 ml mléka
  • 300 g špaldové mouky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 3 sušená rajčata
  • tymián nebo jiné bylinky, které máte rádi
  • sůl podle chuti

Postup:

Příprava těsta na pizzu
Cuketové muffiny v troubě
Cuketové muffiny v troubě
  1. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Nejdříve si připravte cuketu a sýr. Oboje nastrouhejte na kuchyňském robotu s použitím krouhačů (nejjemnější krouhací buben na sýr, a hrubý krouhací buben na cuketu).
  2. Cuketu nechejte v cedníku okapat a následně z ní ještě vymačkejte zbylou tekutinu. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno.
  3. Do mísy kuchyňského robotu nalijte mléko, přidejte vejce a olej a pomalu míchejte pomocí plochého šlehače. Do druhé mísy si odvažte mouku, přidejte prášek do pečiva, sůl, tymián a na kousky nakrájená sušená rajčata.
  4. Smíchejte s cuketou a sýrem a vše následně lehce vmíchejte do tekuté směsi. Ochutnejte a případně dosolte.
  5. Do plechu na muffiny si připravte košíčky a plňte opatrně do 2/3.
  6. Pečte asi 30 až 40 minut, dokud nejsou muffiny zlatohnědé (pro jistotu použijte také trik se špejlí).

Focaccia s cuketou

Recept připravila bloggerka „Tinajedoma“ pro blog.kitchenaid.cz

Ingredience na těsto:

Foccacia s cuketou
  • 400 g hladké mouky
  • 3 lžičky sušeného droždí
  • 4 dcl olivového oleje
  • 2 dcl vody
  • sůl
  • hrubá sůl a pepř – na posypání cukety
  • 1 cuketa nastrouhaná anebo nakrájená na plátky

Postup:

Cukety nakrájejte na plátky
Těsto prsty rozprostřete po plechu
Focaccia s cuketouv
  1. V míse kuchyňského robotu vypracujte z mouky, droždí, vody a 1 dcl oleje pružné těsto, které se bude mírně lepit.
  2. Ihned po zpracování vyklopte těsto na plech, na který jste předtím nalili zbylých 1 dcl oleje.
  3. Přikryjte utěrkou, olejem lehce potřete také povrch těsta a nechejte kynout přikryté utěrkou. Po 45 minutách „rozprostřete“ pomocí prstů těsto po plechu a nechejte ještě dalších 20 minut kynout.
  4. Na těsto nalijte trochu oleje a vtlačte jej do těsta prsty. Navrch naskládejte cukety a posypejte pepřem a solí.
  5. Vložte do trouby předehřáté na na 200°C a pečte 20 minut.

Cuketová polévka s balzamikovým krémem (supa apo kologythaki)

Podle receptu Ioannise Asarlidise, šéfkuchaře řecké restaurace Kavala

Ingredience:

Cuketová polévka s balzamikovým krémem
  • 2 kg cukety
  • 200 ml smetany
  • 3 kávové lžičky soli
  • 3 l vody
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 kávová lžička sušené máty
  • 1 kávová lžička sušeného kopru
  • 1 kávová lžička sušené petrželové nati
  • šťáva z jednoho citronu
  • 100 ml balzamikového octa
  • 2 polévkové lžíce balzamikového krému na každou porci polévky
  • několik černých oliv
  • čerstvá petrželka nebo pažitka, smažená zkaramelizovaná cibule a trochu fety na ozdobu
  • pepř

Postup:

  1. Cukety oloupeme, nakrájíme na malé kousky, osolíme a necháme „vypotit“ cca 30 minut.
  2. Z cuket vymačkáme vodu a orestujeme na oleji. Přidáme ocet a restujeme další 3 minuty.
  3. Přidáme vodu a 1 hodinu povaříme. Odstavíme a ručním ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.
  4. Polévku vrátíme na sporák, přidáme všechny zbylé ingredience a povaříme na mírném plamenu cca 10 až 15 min.
  5. Při servírování do talíře rozdrolíme kousek fety, přidáme polévku, posypeme čerstvou kudrnkou nebo pažitkou, čerstvým pepřem, smaženou karamelizovanou cibulí, najemno nakrájenými olivami a ozdobíme balzamikovým krémem.
, pro iDNES.cz
  • Vybrali jsme pro Vás