Cuketa je jednoletá zelenina, která se řadí k druhu tykve obecné. Vznikla šlechtěním v Itálii. Její chuť je jemná a často přejímá chuť přísad, nemusíte se tedy bát koření a výrazných ingrediencí. Ideální je cuketa velikosti 25 cm, takto mladé kousky nemusíte loupat. Velmi chutné jsou i cuketové květy, které můžete třeba plnit sýrem nebo obalit v těstíčku a smažit.
Cuketové placičky
Recept připravila bloggerka „Tinajedoma“ pro blog.kitchenaid.cz
Ingredience:
- 2 středně velké cukety
- 6 lžic kukuřičné mouky
- 3 vejce
- sůl
- 4 stroužky česneku
- pepř
Postup:
- Cukety nastrouhejte na nudličky, přemístěte do mísy a přidejte sůl. Cuketa pustí šťávu (někdy trochu více šťávy). Proto je těžké předvídat, kolik mouky bude přesně potřeba – řiďte se vlastní intuicí.
- Následně přidejte ostatní ingredience, tedy vejce, pepř, lisovaný česnek a případně ještě trochu soli podle chuti.
- Z výsledného těsta tvořte placky, které můžete buď usmažit, nebo upéci.
Tip: Jako třešničku na dortu si můžete připravit také domácí rychlou a především zdravou „majonézu“.
Ingredience:
- kelímek kysané smetany
- 1 nastrouhaný stroužek česneku
- tři lžičky citrónové šťávy
Postup: všechno smíchejte dohromady a servírujte s plackami.
Cuketové muffiny s sýrem a sušenými rajčaty
Recept připravila bloggerka „V kuchyni obyčejné ženy“ pro blog.kitchenaid.cz
Ingredience na 12 kusů:
- 1 mladá cuketa
- 50 g parmazánu
- 1 vejce
- 350 ml mléka
- 300 g špaldové mouky
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 sušená rajčata
- tymián nebo jiné bylinky, které máte rádi
- sůl podle chuti
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 stupňů. Nejdříve si připravte cuketu a sýr. Oboje nastrouhejte na kuchyňském robotu s použitím krouhačů (nejjemnější krouhací buben na sýr, a hrubý krouhací buben na cuketu).
- Cuketu nechejte v cedníku okapat a následně z ní ještě vymačkejte zbylou tekutinu. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno.
- Do mísy kuchyňského robotu nalijte mléko, přidejte vejce a olej a pomalu míchejte pomocí plochého šlehače. Do druhé mísy si odvažte mouku, přidejte prášek do pečiva, sůl, tymián a na kousky nakrájená sušená rajčata.
- Smíchejte s cuketou a sýrem a vše následně lehce vmíchejte do tekuté směsi. Ochutnejte a případně dosolte.
- Do plechu na muffiny si připravte košíčky a plňte opatrně do 2/3.
- Pečte asi 30 až 40 minut, dokud nejsou muffiny zlatohnědé (pro jistotu použijte také trik se špejlí).
Focaccia s cuketou
Recept připravila bloggerka „Tinajedoma“ pro blog.kitchenaid.cz
Ingredience na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 3 lžičky sušeného droždí
- 4 dcl olivového oleje
- 2 dcl vody
- sůl
- hrubá sůl a pepř – na posypání cukety
- 1 cuketa nastrouhaná anebo nakrájená na plátky
Postup:
- V míse kuchyňského robotu vypracujte z mouky, droždí, vody a 1 dcl oleje pružné těsto, které se bude mírně lepit.
- Ihned po zpracování vyklopte těsto na plech, na který jste předtím nalili zbylých 1 dcl oleje.
- Přikryjte utěrkou, olejem lehce potřete také povrch těsta a nechejte kynout přikryté utěrkou. Po 45 minutách „rozprostřete“ pomocí prstů těsto po plechu a nechejte ještě dalších 20 minut kynout.
- Na těsto nalijte trochu oleje a vtlačte jej do těsta prsty. Navrch naskládejte cukety a posypejte pepřem a solí.
- Vložte do trouby předehřáté na na 200°C a pečte 20 minut.
Cuketová polévka s balzamikovým krémem (supa apo kologythaki)
Podle receptu Ioannise Asarlidise, šéfkuchaře řecké restaurace Kavala
Ingredience:
- 2 kg cukety
- 200 ml smetany
- 3 kávové lžičky soli
- 3 l vody
- 100 ml olivového oleje
- 1 kávová lžička sušené máty
- 1 kávová lžička sušeného kopru
- 1 kávová lžička sušené petrželové nati
- šťáva z jednoho citronu
- 100 ml balzamikového octa
- 2 polévkové lžíce balzamikového krému na každou porci polévky
- několik černých oliv
- čerstvá petrželka nebo pažitka, smažená zkaramelizovaná cibule a trochu fety na ozdobu
- pepř
Postup:
- Cukety oloupeme, nakrájíme na malé kousky, osolíme a necháme „vypotit“ cca 30 minut.
- Z cuket vymačkáme vodu a orestujeme na oleji. Přidáme ocet a restujeme další 3 minuty.
- Přidáme vodu a 1 hodinu povaříme. Odstavíme a ručním ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.
- Polévku vrátíme na sporák, přidáme všechny zbylé ingredience a povaříme na mírném plamenu cca 10 až 15 min.
- Při servírování do talíře rozdrolíme kousek fety, přidáme polévku, posypeme čerstvou kudrnkou nebo pažitkou, čerstvým pepřem, smaženou karamelizovanou cibulí, najemno nakrájenými olivami a ozdobíme balzamikovým krémem.