Brambory jsou v našich končinách už po staletí tradiční potravinou a jednou z nejoblíbenějších příloh. Nenechte se však zmást – dovedou být zároveň i hlavní hvězdou našeho menu, stačí jen zapojit fantazii.
Výhodou brambor je nejen jejich rychlá a snadná příprava, ale také prakticky nekonečná variabilita. Můžete je vařit, smažit, péct či zapékat, udělat z nich polévku, omáčku, těsto nebo placky... a vždycky si na nich pochutnají i ti nejmlsnější strávníci z vaší rodiny. Další předností je samozřejmě také nízká cena.
Když připravíte brambory k večeři, můžete těžit i z toho, že díky vysokému obsahu sacharidů v podobě škrobů dodají tělu po dlouhém dnu dostatek energie. Vláknina, kterou v hojné míře obsahují, navíc pomáhá navodit pocit sytosti.
Hlízy jsou rovněž zdrojem vitamínu C (nejvíce ho najdeme v nových bramborách) a skupiny B, obsahují také významné množství antioxidantů, zejména flavonoidů a karotenů. Kromě toho jsou brambory z výživového hlediska zajímavé pro svůj obsah kyseliny listové, draslíku, hořčíku nebo železa.
Hustá bramborová polévka s cizrnou
Suroviny na 4 porce:
- 4-5 větších brambor
- 1 pórek
- 1 velká mrkev
- 1 cibule
- 1 pastinák
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 konzerva cizrny
- sůl a pepř
- majoránka
- 2 stroužky česneku
- voda nebo zeleninový vývar
Pracovní postup:
- Brambory, mrkev a pastinák očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pórek očistíme, zbavíme zavadlých listů a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno.
- Na oleji zpěníme cibuli, přidáme brambory, kořenovou zeleninu a pórek a chvíli restujeme. Polévka tak získá výraznější chuť. Pak zalijeme vodou nebo vývarem. Přivedeme k varu a vmícháme ovesné vločky. Osolíme.
- Když jsou brambory téměř měkké, vmícháme slitou cizrnu, oloupaný a prolisovaný česnek a rozemnutou majoránku. Dochutíme solí a pepřem a ještě chvíli povaříme. Podle potřeby naředíme vývarem nebo vodou. Polévku podáváme s čerstvým pečivem jako hlavní chod.
Tip: Pokud máte sušené houby, předem je namočte a pak je vymačkané povařte v polévce. Místo ovesných vloček můžete použít hladkou či jinou mouku.
Zapečené brambory s čerstvým sýrem a uzeným lososem
Suroviny na 4 porce:
- 4 velké brambory
- 300 g čerstvého sýra
- 100 g zakysané smetany
- sůl a pepř
- olej
- 200 g uzeného lososa
- čerstvý kopr na ozdobu
Pracovní postup:
- Brambory omyjeme (neloupáme!), propícháme vidličkou a dáme na 5 minut do mikrovlnné trouby předvařit. Pak je položíme na pečicí papír nebo alobal, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a zabalíme. Pečeme na 190 °C asi 20 minut.
- Mezitím si připravíme náplň – smícháme čerstvý sýr se zakysanou smetanou, osolíme a opepříme. Lososa rozdělíme na čtyři porce.
- Hotové brambory vyjmeme, nařízneme svrchu a opatrně zmáčkneme. Na talíři plníme sýrovou náplní, poklademe lososem a posypeme čerstvým koprem.
Tip: Do náplně můžete vmíchat lžíci dijonské hořčice. Místo lososa použijte třeba opečenou slaninu, v tom případě nahraďte kopr pažitkou a do sýrové směsi přidejte prolisovaný stroužek česneku.
Bramborák s batáty a pažitkovým dipem
Suroviny na 4 porce:
- 5 větších brambor
- 3 batáty
- 100 g strouhaného čedaru
- 2 vejce
- sůl a pepř
- 4 lžíce hladké mouky
- majoránka
- česnek
- olej na smažení
- zakysaná smetana a čerstvá pažitka
Pracovní postup:
- Brambory a batáty omyjeme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Přendáme do mísy, přidáme strouhaný čedar a rozklepneme dvě vejce. Osolíme, opepříme a zahustíme moukou.
- Vzniklé řidší těstíčko dochutíme rozemnutou majoránkou na prolisovaným česnekem. Promícháme a necháme chvíli odstát. Pokud je moc řídké, přidáme trochu mouky.
- Na rozpáleném oleji smažíme bramboráky, hotové dáme na talíř vyložený papírovou utěrkou, která nasaje přebytečný tuk. Podáváme s dipem ze zakysané smetany, dochucené solí, pepřem a pažitkou.
Tip: Místo majoránky můžete bramborák ochutit výraznějším kořením (třeba kari, kurkuma, ras el hanout aj.) a pro zajímavost přidat ještě nastrouhanou mrkev.
Bramborový guláš s klobáskou a zakysanou smetanou
Suroviny na 4 porce:
- 4 velké brambory + 1 na zahuštění
- 1 velká cibule
- 2-3 stroužky česneku
- olej
- 2 lžíce uzené mleté papriky
- majoránka a kmín
- bobkový list
- sůl a pepř
- 2 nožičky bylinkové klobásy
- 150 ml zakysané smetany k podávání
Pracovní postup:
- Brambory oloupeme, čtyři nakrájíme na malé kostičky a pátý nastrouháme najemno. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme.
- Ve větším hrnci na oleji zpěníme cibuli a restujeme dosklovata, přidáme česnek a ještě chvíli opékáme. Pak vmícháme mletou papriku, majoránku a kmín. Když se koření rozvoní, vhodíme do hrnce na kolečka nakrájenou klobásku a restujeme asi dvě minuty.
- Pak přidáme nakrájené brambory, promícháme a zalijeme vodou, aby byly ponořené.
- Osolíme, opepříme, vmícháme bobkový list i nastrouhanou bramboru a vaříme asi 20 minut do úplného změknutí brambor.
- Vyjmeme bobkový list, dochutíme a podáváme s čerstvým pečivem. Na stůl servírujeme také zakysanou smetanu, kterou si mohou strávníci přidat do guláše dle chuti.