Doporučujeme

žitný kváskový chléb s mákem

žitný kváskový chléb s mákem | foto: pro iDNES.cz

Žitný kváskový chléb s mákem

  • 1
Celožitný kváskový chléb je velmi zdravý a chutný. Varianta s mákem chléb ozvláštní a podpoří jeho výraznou chuť. Semínka dodají cenné rostlinné oleje. Chléb skvěle chutná s máslem a dobrým džemem nebo třeba s avokádovou pomazánkou, ale dobrý je i samotný.

Suroviny na 1 bochník:

  • 500 g žitného kvásku
  • 500 g žitné mouky
  • 180 ml vlažné vody
  • špetka soli
  • hrst dýňových, sezamových a lněných semínek
  • hrst nemletého modrého máku
  • trocha másla na vymazání formy (hrnce)
  • žitná mouka na posypání a tvarování těsta
  • mák na ozdobu

Postup:

1. Kvásek koupíme buď hotový v pekařství nebo ho necháme vzejít v teple za pomoci žitné mouky a vody (to trvá ale podstatně déle).

2. Do mísy nasypeme žitnou mouku, semínka, mák a sůl a přidáme kvásek. Vše krátce promícháme a postupně přidáváme vodu, dokud nevznikne lepkavé těsto.

3. Těsto necháme zhruba půl hodiny odpočinout a potom z něj pomoučenýma rukama vytvarujeme kouli, kterou vložíme do ošatky (nebo zpátky do mísy, pokud nemáte ošatku), přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě několik hodin kynout - nejlépe přes noc.

3. Délka kynutí se nedá přesně stanovit; chléb je připravený na pečení, když těsto nabyde dvounásobného objemu. Může to trvat i 12 hodin.

4. Když těsto vykyne, překlopíme chléb z ošatky do máslem vysypané formy nebo hrnce (udrží si pak hezký kulatý tvar), případně ho ještě ozdobíme mákem.

5. Troubu předehřejeme na 250°C a chléb pečeme nejdřív 20 min na tuto teplotu přikrytý alobalem, po 20 minutách alobal sundáme a teplotu snížíme na 180°C. Pečeme dalších 40 minut.

6. Poklepáním vyzkoušíme, zda je chléb upečený - když zní dutě, povedlo se a je hotovo. Chléb vyklopíme na mřížku a necháme ho alespoň hodinu vychladnout.


  • Vybrali jsme pro Vás