Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Žitný kváskový chléb s mákem

  0:32aktualizováno  0:32
Celožitný kváskový chléb je velmi zdravý a chutný. Varianta s mákem chléb ozvláštní a podpoří jeho výraznou chuť. Semínka dodají cenné rostlinné oleje. Chléb skvěle chutná s máslem a dobrým džemem nebo třeba s avokádovou pomazánkou, ale dobrý je i samotný.

žitný kváskový chléb s mákem | foto: pro iDNES.cz

Suroviny na 1 bochník:

  • 500 g žitného kvásku
  • 500 g žitné mouky
  • 180 ml vlažné vody
  • špetka soli
  • hrst dýňových, sezamových a lněných semínek
  • hrst nemletého modrého máku
  • trocha másla na vymazání formy (hrnce)
  • žitná mouka na posypání a tvarování těsta
  • mák na ozdobu

Postup:

1. Kvásek koupíme buď hotový v pekařství nebo ho necháme vzejít v teple za pomoci žitné mouky a vody (to trvá ale podstatně déle).

2. Do mísy nasypeme žitnou mouku, semínka, mák a sůl a přidáme kvásek. Vše krátce promícháme a postupně přidáváme vodu, dokud nevznikne lepkavé těsto.

3. Těsto necháme zhruba půl hodiny odpočinout a potom z něj pomoučenýma rukama vytvarujeme kouli, kterou vložíme do ošatky (nebo zpátky do mísy, pokud nemáte ošatku), přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě několik hodin kynout - nejlépe přes noc.

3. Délka kynutí se nedá přesně stanovit; chléb je připravený na pečení, když těsto nabyde dvounásobného objemu. Může to trvat i 12 hodin.

4. Když těsto vykyne, překlopíme chléb z ošatky do máslem vysypané formy nebo hrnce (udrží si pak hezký kulatý tvar), případně ho ještě ozdobíme mákem.

5. Troubu předehřejeme na 250°C a chléb pečeme nejdřív 20 min na tuto teplotu přikrytý alobalem, po 20 minutách alobal sundáme a teplotu snížíme na 180°C. Pečeme dalších 40 minut.

6. Poklepáním vyzkoušíme, zda je chléb upečený - když zní dutě, povedlo se a je hotovo. Chléb vyklopíme na mřížku a necháme ho alespoň hodinu vychladnout.

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn při hraní on-line hry chatuje s cizími lidmi

Nevím, jak ochránit svého desetiletého syna, když je on-line. Snažila jsem se s ním o všech zásadách bezpečnosti mockrát mluvit, ale stále mu to nedochází....  celý článek

Baňkování a čínská medicína
Baňkování uvolní svaly a pomůže při nachlazení. Pár dní však máte modřiny

Možná to vypadá neuvěřitelně, ale staletími prověřená metoda baňkování vám může pomoci od bolesti zad, nachlazení, ale třeba i proti celulitidě. Počítejte však...  celý článek

Lenka s Rosťou na závěrečném setkání obou párů
Lenka není flákač, ale je to moje žena a milenka, zaznělo ve Výměně

Nebýt vtipného Rosti, byla by středeční premiérová Výměna manželek celkem nuda. Nikdo se nepopral ani nehádal, jak jsou diváci zvyklí, a slzy tekly jen...  celý článek

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Další z rubriky

Kedlubna se sýrovým salátem a ředkvičkami
Nenápadný půvab macaté jarní krasavice kedlubny

Možná se vám dosud zdála tak trochu nudná jako ta pověstná panenka, co sedává v koutě. Nenechte se mýlit. Co tak bledou a zakřiknutou kedlubnu „vyzvat k...  celý článek

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Mini quiche s bylinkami a balkánským sýrem
Krkovička na medu, bylinkové quiche a bábovka. Dejte si farmářské menu

Sehnat potraviny přímo od farmářů už dnes není tak těžké. Přinesli jste si domů pěkný kousek masa, med nebo třeba bylinky a nevíte, co s nimi? Zkuste si jako...  celý článek

Ovesné košíčky plněné jogurtem
Ovesné košíčky plněné jogurtem

Zdravá rychlovka pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.