Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Žitný kváskový chléb s mákem

  0:32aktualizováno  0:32
Celožitný kváskový chléb je velmi zdravý a chutný. Varianta s mákem chléb ozvláštní a podpoří jeho výraznou chuť. Semínka dodají cenné rostlinné oleje. Chléb skvěle chutná s máslem a dobrým džemem nebo třeba s avokádovou pomazánkou, ale dobrý je i samotný.

žitný kváskový chléb s mákem | foto: pro iDNES.cz

Suroviny na 1 bochník:

  • 500 g žitného kvásku
  • 500 g žitné mouky
  • 180 ml vlažné vody
  • špetka soli
  • hrst dýňových, sezamových a lněných semínek
  • hrst nemletého modrého máku
  • trocha másla na vymazání formy (hrnce)
  • žitná mouka na posypání a tvarování těsta
  • mák na ozdobu

Postup:

1. Kvásek koupíme buď hotový v pekařství nebo ho necháme vzejít v teple za pomoci žitné mouky a vody (to trvá ale podstatně déle).

2. Do mísy nasypeme žitnou mouku, semínka, mák a sůl a přidáme kvásek. Vše krátce promícháme a postupně přidáváme vodu, dokud nevznikne lepkavé těsto.

3. Těsto necháme zhruba půl hodiny odpočinout a potom z něj pomoučenýma rukama vytvarujeme kouli, kterou vložíme do ošatky (nebo zpátky do mísy, pokud nemáte ošatku), přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě několik hodin kynout - nejlépe přes noc.

3. Délka kynutí se nedá přesně stanovit; chléb je připravený na pečení, když těsto nabyde dvounásobného objemu. Může to trvat i 12 hodin.

4. Když těsto vykyne, překlopíme chléb z ošatky do máslem vysypané formy nebo hrnce (udrží si pak hezký kulatý tvar), případně ho ještě ozdobíme mákem.

5. Troubu předehřejeme na 250°C a chléb pečeme nejdřív 20 min na tuto teplotu přikrytý alobalem, po 20 minutách alobal sundáme a teplotu snížíme na 180°C. Pečeme dalších 40 minut.

6. Poklepáním vyzkoušíme, zda je chléb upečený - když zní dutě, povedlo se a je hotovo. Chléb vyklopíme na mřížku a necháme ho alespoň hodinu vychladnout.

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Nalokalo se dítě při koupání vody? Dejte pozor na sekundární tonutí

Sekundární tonutí je celkem vzácný úkaz, o kterém je ale rozhodně dobře vědět. Pokud se totiž při koupání a plavání dostanou vaše děti do potíží a nalokají se...  celý článek

Helen Mirrenová (Paříž, 29. listopadu 2016)
Mindráky jsou červ zažraný v mozku, míní Helen Mirrenová

Před sedmdesátkou se stala tváří kosmetické firmy, na kontě má spoustu divadelních i filmových rolí a také Oscara za film Královna. Helen Mirrenová (71) přesto...  celý článek

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Kateřina Emmons
Kateřina Emmons: Máme mnohem větší rodinu, než jsme plánovali

Je mistryní Evropy i světa a k tomu má doma tři olympijské medaile. Sportovní kariéra Kateřiny Emmons je už ale nějaký čas na druhé koleji. Teď je především...  celý článek

Další z rubriky

Rajčatová polévka s červenou řepou
Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout....  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér
Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér

Jméno Sylvaine Delacourte nepatří ani mezi námi, milovnicemi a milovníky parfémů, k notoricky známým. A to přesto, že se v tomto světě pohybuje už více než dvě ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.