Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Zadělávaná vepřová ouška se žampiony

  10:28aktualizováno  10:28

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
90 minut

Množství
4

4 vepřová ouška
kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)
½ citronu, 1 střední mrkev
1 kelímek smetany ke šlehání
8 středních žampionů
1 hrst nasekané petrželové natě
sůl, pepř, muškátový oříšek, kmín

Suroviny na bešamel:
50 g másla
1 velká najemno nasekaná cibule
200 ml vývaru z vepřových oušek
4 stroužky česneku

Vepřová ouška dobře očistíme a dáme vařit do hrnce společně s kořenovou zeleninou. Vaříme, dokud ouška nejsou měkká (cca 45-60 minut). Po uvaření ouška okrájíme tak, že si necháme, jen pěkné a rovné části. Tyto nakrájíme na nudličky cca ½ cm široké a 5 cm dlouhé. Dáme si je bokem a udržujeme je v teple (rychle tuhnou vzhledem k velkému množství zdravého kolagenu). Vývar z oušek scedíme a pro náš pokrm si odložíme 200 ml vývaru. Připravíme si základ - tedy bešamel, kdy rozpustíme máslo, přidáme nasekanou cibuli, utřený česnek a po krátkém osmahnutí vsypeme hladkou mouku. Dobře rozmícháme a ještě chvilku opékáme, mouka musí zůstat světlá. Podlijeme vývarem a pořádně rozmícháme. Necháme chvilku vařit a poté bešamelový základ rozmixujeme ponorným mixérem dohladka a pro jistotu ještě přepasírujeme přes jemný cedník. Věřte tomu, že to má smysl – omáčka bude velejemná. Žampiony si nakrájíme na plátky, pokapeme citronovou šťávou, osolíme, ochutíme drceným kmínem a lehce podusíme ve vlastní šťávě na pánvičce. Takto zpracované žampiony přidáme do scezeného bešamelu společně s nakrájenými oušky. Dobře zamícháme a přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev. Vše zalijeme smetanou na šlehání a dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí, pepřem a nasekanou petrželovou natí. Společně ještě lehce vaříme za častého míchání (pozor připaluje se to) asi 10 minut, než mrkev změkne a všechny ingredience se vzájemně propojí. Podáváme s houskovým knedlíkem, ale výborné je to i čerstvým chlebem.

Poznámka
Cokoliv - je to tak netradiční pokrm, ale tak chutný, že vše je k němu vynikající :)

Autor:




Nejčtenější

Baňkování a čínská medicína
Baňkování uvolní svaly a pomůže při nachlazení. Pár dní však máte modřiny

Možná to vypadá neuvěřitelně, ale staletími prověřená metoda baňkování vám může pomoci od bolesti zad, nachlazení, ale třeba i proti celulitidě. Počítejte však...  celý článek

Riwaa Nerona se kromě výroby korzetů věnuje i šití spodního prádla a večerních...
Všechno, co jste chtěli vědět o korzetech, ale báli jste se zeptat

Bez korzetu si ženy v minulosti nedokázaly svůj život vůbec představit. Tento dříve nepostradatelný kousek spodního prádla své kouzlo neztrácí ani dnes. Dokáže...  celý článek

Lenka s Rosťou na závěrečném setkání obou párů
Lenka není flákač, ale je to moje žena a milenka, zaznělo ve Výměně

Nebýt vtipného Rosti, byla by středeční premiérová Výměna manželek celkem nuda. Nikdo se nepopral ani nehádal, jak jsou diváci zvyklí, a slzy tekly jen...  celý článek

Ilustrační fotografie
Čtyřicítka je zlomový věk. Právě teď se svému tělu věnujte víc než dřív

Zatímco o zdraví dětí a seniorů se mluví na každém kroku, takzvaný střední věk tolik pozornosti nepřitahuje. Jako by se rozumělo samo sebou, že se dospělý...  celý článek

Máte občas pocit, že se vizážisté zbláznili? Pokud ano, nejste v tom sami....
Hvězdičky na obličeji, mokré vlasy a další podivné kosmetické trendy

V záplavě všemožných kosmetických vychytávek je nadlidské se orientovat. Některé mohou být inspirativní, nad jinými člověk kroutí hlavou. Vybrali jsme pro vás...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.