Doporučujeme

Vesnický chleba

| foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Vesnický chleba

  • 4

50 g pravidelně krmeného žitného kvásku, 220 g vody, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 2 lžičky oleje, 2 lžičky drceného kmínu, 130 g podmáslí, 100 pšeničné mouky celozrnné jemné, 200 g žitné chlebové mouky, 250 g hladké mouky, 1 vrchovatá lžíce otrub

Večer, 10-12h před zaděláním těsta, smícháme kvásek, vodu a žitnou mouku a zakryté necháme do rána pracovat a kynout. Ráno přidáme zbytek surovin (hladkou mouku ne všechnu, trošku si necháme na dosypání) a umícháme volnější těsto, které, omoučené, necháme odpočinout půl hodiny.

Pak propracujeme, uválíme bochník a dobře omoučený ho necháme nakynout v ošatce 4 - 5 hodin.

Upečeme v dobře vyhřáté troubě na 220°- 15 min, 200°- 15 min, 170°- 20 min.

troubu si předem předehřejeme s plechem a vespodu kastrolkem, do kterého pak při dáváni chleba nalijeme 1 hrnek vřelé vody - vytáhneme po 15min.


  • Vybrali jsme pro Vás