Doporučujeme

Velikonoční hnětynky

Velikonoční hnětynky | foto: Karolína Fourová

Čtenářský recept: Velikonoční hnětynky

  • 2
Vláčné voňavé máslové těsto velikonočních hnětynek se rozplývá na jazyku a křupavá čokoláda vynese tento dezert o třídu výš. Existuje lepší způsob jak tradičně zhřešit?

Doba přípravy: 30 minut + pečení
Množství: 25 kousků

  • 250 g másla
  • 250 g Hera
  • 500 g cukr moučka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 6 žloutků
  • sníh ze 6 bílků
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • rum na ochucení
  • tuhé sádlo, hrubá mouka (na vymazání a vysypání formiček)
  • čokoládová nebo citrónová poleva, cukrové ozdůbky (na ozdobu)

1. Nejprve utřeme máslo spolu s cukrem a se žloutky, přidáme trochu rumu, aby těsto vonělo a přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jako poslední do směsi lehce vmícháme sníh z bílků.

2. Formičky na bábovičky důkladně vymažeme tuhým sádlem a vysypeme hrubou moukou. Formičky plníme méně než do poloviny, jelikož bábovičky při pečení hodně nabydou.

3. Pečeme cca na 150°C, dokud nejsou hnětynky na povrchu zlaté a odchlipují se od stěny formičky. Troubu při pečení neotevíráme, aby byly krásně nadýchané. Hotové hnětynky po vychladnutí zdobíme čokoládovou polevou uprostřed "dortíku" a cukrovými ozdobičkami jarních motivů.


  • Vybrali jsme pro Vás