Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Velikonoční hnětynky

  15:45aktualizováno  15:45

Velikonoční hnětynky | foto: Karolína Fourová

Doba přípravy: 30 minut + pečení
Množství: 25 kousků

  • 250 g másla
  • 250 g Hera
  • 500 g cukr moučka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 6 žloutků
  • sníh ze 6 bílků
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • rum na ochucení
  • tuhé sádlo, hrubá mouka (na vymazání a vysypání formiček)
  • čokoládová nebo citrónová poleva, cukrové ozdůbky (na ozdobu)

1. Nejprve utřeme máslo spolu s cukrem a se žloutky, přidáme trochu rumu, aby těsto vonělo a přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Jako poslední do směsi lehce vmícháme sníh z bílků.

2. Formičky na bábovičky důkladně vymažeme tuhým sádlem a vysypeme hrubou moukou. Formičky plníme méně než do poloviny, jelikož bábovičky při pečení hodně nabydou.

3. Pečeme cca na 150°C, dokud nejsou hnětynky na povrchu zlaté a odchlipují se od stěny formičky. Troubu při pečení neotevíráme, aby byly krásně nadýchané. Hotové hnětynky po vychladnutí zdobíme čokoládovou polevou uprostřed "dortíku" a cukrovými ozdobičkami jarních motivů.

Poznámka: Vláčné voňavé máslové těsto se rozplývá na jazyku a křupavá čokoláda vynese tento dezert o třídu výš. Existuje lepší způsob jak tradičně zhřešit?

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.