Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 4 - 5 porcí
- 1,5 kg brambor A třídy - pokud možno střední velikosti
- 5 - 6 sterilovaných znojemských okurek
- 2 střední cibule
- 2 mrkve
- 2 vejce natvrdo uvařená
- hrst mraženého hrášku
- malá konzerva hrášku
- tatarská omáčka
- lžička cukru moučky
- 1 jablko Granny Smith
- olej
- sůl
- pepř
- ocet
1. Brambory a mrkev uvaříme doměkka a ještě teplé oloupeme, a brambory protlačíme sítem, aby vznikly kostičky. Předtím si osmažíme na olivovém oleji na kostičky jemně nakrájenou 1 cibuli - ne dohněda, pouze zesklovatět a do pánve přilejeme 1 lžíci octa.
2. Okurky, oloupané jablko a mrkev nastrouháme na "jablečném" struhadle. Jednu cibuli nakrájíme na malé kostičky.
3. Na dno mísy dáme vrstvu brambor, opepříme, osolíme, poklademe vrstvou okurek s jablkem, oběma cibulemi a mrkví, postup opakujeme. Nakonec dáme nahoru nakrájená vejce a oba hrášky. Salát zalejeme asi 2 lžícemi nálevu z okurek. Pak přidáme tatarskou omáčku a cukr a promícháme.
4. Necháme odležet přes noc.
Poznámka: Zatím ti, co tento salát ochutnali, tvrdí, že nemá konkurenci!