Doporučujeme

Vánoční bábovka

Vánoční bábovka | foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Vánoční bábovka

  • 4

Doba přípravy: 90 minut
Počet porcí: hodně

Kvásek:
* 90 g droždí
* 30 g moučkového cukru
* 2,5 dcl mléka

* 30 žloutků
* 1000 g mouky
* 400 g moučkového cukru
* špetka soli
* půl lusku rozdrcené vanilky
* 500 g mandlí
* 80 g rozinek
* 500 g rozpuštěného másla
* vanilkový cukr na posypání

1. Z droždí, cukru a mléka připravíme kvásek a necháme vykynout.
2. Žloutky ušleháme nad párou, odstavíme a mícháme, dokud nevychladnou. Pak přidáme mouku, vykynutý kvásek, cukr, sůl, rozdrcenou vanilku, posekané mandle, rozinky a vypracujeme těsto.
3. Nakonec pomalu přidáme rozpuštěné máslo a rukou zpracováváme cca 1/2 hodiny. Teprve pak dáme vykynout.
4. Dvě kameninové bábovky vymažeme tukem, naplníme těstem a pečeme ve středně teplé troubě asi 45 minut. Když vychladnou, vyklopíme je a posypeme vanilkovým cukrem.

TIP: Množství ingrediencí se zdá býti „hutným“, ale půjde o dvě bábovky, tudíž pro kupu strávníků.


  • Vybrali jsme pro Vás