Doporučujeme

Vaječný koňak

Vaječný koňak | foto: Jakub Salvet

Čtenářský recept: Vaječný likér

  • 0

Doba přípravy: 20 minut + odležení

  • 5 dl rumu
  • 200 g cukru moučka
  • 10 žloutků
  • 125 ml smetany
  • 1 vanilkový cukr

1. Žloutky oddělíme od bílků do misky a ve vodní lázni o teplotě asi 80 °C je rozmícháme s cukry a smetanou. Směs šleháme 15 minut, dokud z ní nebude hustý krém.

2. Vyjmeme jej z vodní lázně a tenkým pramínkem do krému zašleháme rum.

3. Koňak přelijeme do lahví, uzavřeme a necháme nejlépe 2 dny odležet v chladu a temnu. Koňak po otevření pak rychle spotřebujeme.

TIP: Čím je koňak starší, tím je lepší. Proto ho vydržte neotevřít pár dní...


  • Vybrali jsme pro Vás