Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Čtenářský recept: Svatomartinské loupáčky

  10:30aktualizováno  10:30
Loupáčky peču na slavnostní tabuli dětem,většinou jim uvaříme kotel kakaa, vyndáme z lednice kostku máslíčka a mají hostinu.

| foto: pro iDNES.cz

Doba přípravy
cca 1,5 hod

Množství
24ks

450 ml vlažného mléka (polotučného)
1 kg hladké mouky
120 g cukru krupice
100 g sádla
12 g soli
60 g čerstvého droždí v kostce
1 vejce
na dokončení:
1 rozšlehané vejce na potření
3 lžíce máku

Do mísy nalijeme vlažné mléko a přidáme ostatní suroviny. Promícháme , přendáme do robota a necháme ho míchat asi 10 minut (případně zpracujeme v ruce). Dohladka vypracované těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 4 stejné díly a z nich vypracujeme bochánky. Lehce posypeme moukou, zakryjeme utěrkou, nebo folií a necháme 45 minut zrát.
Vyzrále bochánky vyválíme na válu do kruhu o síle 4 mm a rozřežeme ho na 6 stejných trojúhelníků (jeden řez vodorovně, dva diagonálně). Ty pak smotáme směrem od základny ke špičce. Špičku rohlíku zatlačíme, aby se nám neodchlipovala, nebo se rohlík nerozmotal. Spojem dolů je položíme na plech a vytvarujeme do uzavřenějších podkov. Konce zamáčkneme na placato k plechu a necháme ještě 45 minut kynout. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nemletým mákem. Pečeme v rozehřáté troubě na 160°C asi 15-20 minut, dokud nejsou rohlíčky hnědé.

Autor:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.