Doporučujeme

Špenát

Špenát - Špenátové minimum: Syrový obsahuje téměř tolik vitaminu C jako citrony. Obsahuje i provitamin A a z minerálů draslík, hořčík a vápník. Konzumuje se s mlékem a smetanou, protože neutralizují kyselinu šťavelovou, která je jedinou,chybičkou‘ špenátu. | foto: MF DNES

Čtenářský recept: Ovčí sýr ve špenátu

  • 0

Doba přípravy: 30 minut

  • 300 g mladých špenátových listů
  • 250 g čerstvého ovčího sýru¨
  • 250 g lučiny
  • 2 červené papriky
  • 1 žlutá paprika¨
  • 1 zelená paprika
  • 1 stroužek česneku¨
  • sůl, pepř

1. Papriky omyjeme a pečeme v troubě při 220 °C, dokud na jejich povrchu nevyskáčou puchýřky. Poté dáme papriky do sáčku, necháme mírně zapařit a nakonec sloupeneme slupky.

2. Z opraných listů špenátu odkrojíme stonky, listky vhodíme na minutu do horké vody a necháme na sítu okapat. Sýr vyšleháme s lučinou, solí, pepřem a utřeným česnekem.

3. Kelímky od jogurtu vyložíme potravinářskou fólií a na ni rozložíme po celém obvodu listy špenátu tak, aby přečnívaly přes okraje. Dno potřeme trochou sýrové hmoty a na ni rozložíme kousky nakrájené pečené papriky. Vrstvy střídáme tak dlouho, dokud nejsou kelímky plné. Poslední vrstva bude sýr.

4. Vrch zakryjeme přečnívajícími listy a fólií, zatížíme a necháme uležet v chladu nejméně 4 hodiny. Po vychladnutí sýr vyklopíme z kelímků na talířky a rozkrojíme na poloviny. Podáváme s pečivem nebo opečenými toastíky...

Tip: Toto je hotový labužnický předkrm.


  • Vybrali jsme pro Vás