12 porcí
Korpus:
Soutěžte také o kuchařku Dity P.Čtenářka Barbora Suchánková vyhrává kuchařku Deník Dity P. Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde. |
- 5 vajec
- 250 g cukru
- 5 lžic teplé vody
- 190 g hladké mouky
- 60 g mletých lískových ořechů
Pudinkový krém:
- 300 ml mléka
- 150 g cukru
- 50 g vanilkového pudinkového prášku
- 250 g másla
Materiál ke zdobení dortu - např. marcipán (viz fotografie), potahovací hmota nebo čokoládová poleva
- Ušlehejte žloutky a 200 g cukru do pěny, postupně přidávejte vodu - šlehejte důkladně, až je směs zhoustne. Bílky ušlehejte zvlášť spolu s 50 g cukru. Smíchejte spolu s moukou a ořechy. Těsto vlijte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Pečte zvolna 40 až 60 minut, dort nechte poté vychladnout ve formě.
- Na krém uvařte hustý vanilkový pudink z mléka, cukru a pudinkového prášku. Ihned vmíchejte 50 g másla a pudink občas promíchejte, než vychladne, aby se něm neutvořil škraloup. Vychladlý pudink vyšlehejte elektrickým šlehačem se zbylým máslem, až je krém pevný a jemný.
- Vychladlý korpus prořízněte na tři vrstvy, každou z nich důkladně provlhčete buď rumem rozmíchaným z vodou, anebo v nealkoholické verzi pomerančovým džusem s vodou. (Protože v korpusu není žádný tuk, je důkladné provlhčení důležité.) Vrstvy slepte pudinkovým krémem a poté ozdobte podle libosti.