Doporučujeme

Čtenářský recept: Mazurek z Polska

  • 0

Doba přípravy: 150 minut
Množství: 12 porcí

  • 600 g polohrubé mouky
  • 180 g másla
  • 150g cukru moučka
  • 3 lžíce kysané smetany
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 prášek do pečiva
  •  mouka na vál
  • tuk na plech

Nádivka:

  • 225 g nahrubo mletých vlašských ořechů
  • 500 g cukru krystal
  • 250 g polohr.mouky
  • 125 g měkkého másla
  • 3 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • šťáva z 1 citronu

Pěna:

  • 250 g cukru moučky
  • 2 bílky
  • 1 vanilkový cukr

1. Na vál prosijeme mouku, nasekáme do ní máslo a vše rozemneme na drobenku. Přidáme cukr, prášek do pečiva a promícháme. Pak přidáme vejce, žloutek, zakysanou smetanu a uhněteme hladké těsto, které zabalíme do fólie nebo alobalu a dáme do chladu uležet na nejméně hodinu.

2. V míse ušleháme máslo se žloutky, citronovou šťávou, cukrem a van.cukrem a na závěr přidáme mouku a ořechy.

3. Pěnový povrch připravíme z bílků, které vyšleháme dotuha a ke konci šlehání do směsi zašleháme oba cukry, až vznikne lesklý a pevný sníh.

4. Odležené těsto vyválíme na pomoučeném válu na plát o velikosti 30 x 38 cm a tloušťce cca 0,5 cm, přeneseme ho na vymazaný a vysypaný plech a dlaněmi těsto roztáhneme, aby pokrylo celé dno plechu.

5. Těsto propícháme vidličkou a předpečeme ho při 190 °C 10 minut. Necháme ho zchladnout, pak na něj stejnoměrně rozetřeme nádivku, potřeme našlehaným sněhem a koláč pečeme při 170 °C ještě asi 30 - 40 minut. Když povrch zezlátne, koláč je hotový.

6. Necháme ho vychladnout a pak ho nakrájíme na kousky.

TIP: Místo sněhové čepice ozdobte hotový koláč čokoládovými kytičkami nebo vrbovými proutky z marcipánu...


  • Vybrali jsme pro Vás