Doba přípravy: 40 minut + 2 hodiny
- 250 g + 3 lžíce hladké mouky
- 4/5 kostky másla
- 10 lžic polohrubé mouky
- 125 g cukru moučky
- 125 g rybízové zavařeniny
- 1 vejce
- 1 lžička strouhané citronové kůry
- hladká mouka na vál
1. Obě mouky a cukr prosijeme na pracovní desku. Ve směsi uděláme důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme citronovou kůru, na kousky nakrájené máslo a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na nejméně 2 hodiny do chladu odpočinout.
2. Polovinu těsta rozválíme na pomoučeném vále na plát a vykrájíme z něj formičkou plné tvary vajíček. Poté rozválíme i druhou polovinu těsta na plát a vykrojíme z něj vajíčka, do kterých ještě vykrojíme menšími formičkami různé ozdobné vzory.
3. Všechny vajíčka přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme je do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme zhruba 10 minut dorůžova. Po vychladnutí plná vajíčka potřeme zavařeninou a slepíme je s ozdobně vykrojenými tvary.