Doba přípravy: 50 min
Množství: 40 ks
Těsto:
100 g cukru moučka
200 g másla
300 g hladké mouky
2 žloutky
1 lžička citrónové kůry
vanilkový lusk
Náplň:
1 kg jablek
2 dl vody
200 g krystalového cukru
3 lžíce medu
kůra a šťáva z jednoho citrónu
skořice
2 lžíce rumu
2 lžíce strouhaného perníku
TipKošíčky můžeme dle fantazie dozdobit čokoládou či posypat moučkovým cukrem se skořicí. |
Postup:
1. Ze surovin na těsto vytvoříme hladké těsto, které dáme na 2 až 8 hodin odpočinout do lednice.
2. Těstem plníme formičky na košíčky a pečeme v předehřáté troubě na 175°C zhruba 10 minut. Po upečení košíčky vyklepneme.
3. Jablko oloupáme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostky, dáme do hrnce s 2 dl vody, citrónovou kůrou, skořicí a dusíme doměkka. Přidáme cukr, med, citrónovou šťávu, perník a vaříme do zhoustnutí a zrosolovatění náplně.
4. Košíčky plníme po vychladnutí jablečné náplně.