Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Kvarnerské olihně

  14:28aktualizováno  14:28

Kvarnerské olihně | foto: Michaela Miričovápro iDNES.cz

Doba přípravy: 1 hodina
Množství: 2 porce

  • 8 středních olihní
  • 50 g balkánského sýra
  • 50 g pršutu nebo slaniny
  • 2 malé cibulky šalotky
  • sušená petržel
  • 1 stroužek česneku
  • pepř
  • olivový olej

1. Olihně důkladně očistíme. Na olivový olej dáme nakrájenou cibulku, česnek, nakrájená chapadla, pršut a opepříme.
2. Necháme vychladnout a promícháme s balkánským sýrem a petrželkou.
3. Naplníme olihně, pomastíme je olivovým olejem a ugrilujeme do růžova.
Na talíři pokapeme citronem

Tip jak očistit oliheň: Oliheň se skládá z podlouhlého těla, které vypadá jako paprika. Z tohoto tělíčka trčí hlava s chapadly. Nad hlavou v obalu (tělíčku - té "paprice") nahmatáte podpůrnou "kůstku" (vypadá jako kus plastového obalu, čiře průhledná). Tu chytněte za konec a vytáhněte z těla ven. Poté uchopte oliheň za hlavičku s chapadýlky, zatímco druhou rukou držíte tělo a za hlavu zatáhněte. Jakoby jste vytahovali špunt z vany. Vytáhnete tím všechny vnitřnosti, mezi kterými uvidíte i malý stříbrný váček, který obsahuje inkoust (ten můžete použít při výrobě těstovin). Chapadla odřízněte před očima a uprostřed chapadel vyndejte zobáček. Vnitřnosti, hlavičku a zobáček vyhoďte. Mělo by vám zbýt tělo a chapadélka. Stáhněte kůži, aby byly olihně čistě bílé. Chapadélka properte ve vodě a masíčko opláchněte. (zdroj návodu: www.kulturistika.com)

Autor:




Nejčtenější

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát
Glamour líčení jednoduše: Výrazného líčení se nemusíte bát

Glamour makeup je výrazný styl líčení. Používá se většinou při focení a má za cíl podtrhnout ženskou krásu a přitažlivost. Proč si ale tohle vše nedopřát i kdyk... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.